Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.13. 13:26 mijemaja

Ajvár készítése

Címkék: paprika mártás befőzés #összes kápia horvátországból balkáni konyha

Az ajvárral először Horvátországban találkoztam.

Ott volt a finom csevapcsicsa, mellette a hagymakockák és egy szép, pirosas mártás és messze kéklett a világ egyik legszebb tengere.
Ott voltunk együtt, napszíttán, vidáman, élvezve az Adria partját éppúgy, mint a horvát ételeket…
Ilyen körülmények között könnyű megszeretni valamit, hát még ha az olyan finom, mint az ajvár!
 
Hazaérve honosítottam az itthoni konyhánkban, mert:
 
  • nagyon jó ízesítő levesekbe, főzelékekbe, mártásokba, - és szinte bármibe, amit főzök és igényelne egy kis paprikát. Az ajvár behozza az üde paprikaízt és hozzátesz még egy kis kevés pikánsságot, attól függően, mi van benne (a padlizsánon kívül kerülhet bele paradicsom, bazsalikom, zeller stb.)
  • nagyon finom mártás önmagában sültekhez, fasírtokhoz, megsütött virslihez, kolbászkákhoz
  • és nagyon finom alkotóeleme bármilyen paprikás-paradicsomos mártásnak
  • az apróra vágott hagymával összekeverve kiváló köret ugyancsak a sültek mellé, (ha grillezek, akkor ez az asztalunk kihagyhatatlan része!!!!!!!!!!!!!!!)
 
Alapjáraton két összetevője van:
-          padlizsán
-          kápia paprika (idehaza jó a paradicsompaprika is, bár el kell ismernem, van ízbeli különbség) nagyjából egyenlő arányú keveréke,
-          és 1 kg-hoz kb. 1 dl olajat is számítok
-          fokhagyma, só, bors fűszernek
A padlizsánt úgy készítem elő, mint a vinettakrémhez: vagyis a héja feketedéséig megsütöm, (akár grillen, akár sütőben, de persze a grillen jobb lesz ám az íze), műanyag vagy fakéssel lehúzom a héját, szeletelem és fel kell aprítanom:
- az egyik lehetőség, hogy összetöröm egy fakanállal porcelán vagy üvegtálban,
- a másik, hogy megdarálom rozsdamentes húsdarálóban a paprikával együtt.  
 
A kápiapaprikát (annak hiányában paradicsompaprikát, netán mindkettőből pár szemet) szintén megsütöm egy füst alatt a padlizsánnal együtt, és megpucolva azt is
- összetöröm,
- vagy a padlizsánnal együtt megdarálom.
 
Némi olaj társaságában egy lábasba teszem a megdarált (összeaprított) zöldségeket, fűszerezem: só, bors, cukor, ecet, citromlé, jócskán igen összetört fokhagyma kerül bele.
Innentől kezdve addig főzöm igen kicsi tűzön, kevergetve (oda ne kapjon, mert hajlamos ám az odakozmálásra, kéretik nagyon vigyázni!!), amíg puha pépet nem kapok.
A vége felé ízesíthető zöldfűszerekkel: bazsalikommal, kakukkfűvel vagy borsikafűvel is.
Aztán ha elég puha, forrón az előkészített kicsi üvegekbe töltöm, olajjal lefedem. Gyorsan lezárom, fejtetőre állítom, meleg dunsztba pakolom és két nap után kiveszem a helyére.
 
Lányok, egy jótanács: Fontos a kis üvegméret, mert ha felbontom, az ajvár a hűtőben nem áll el sokáig, (hamar penészedik!!), tehát érdemes csak kisebb adagokban eltenni.
Az ajvár tartósságát és a felbontás utáni hűtőben való tartását is elősegíti, hogy az üvegek tetejére egy kevés olajréteget töltök. Általában egy evőkanállal öntök rá üvegenként, az olajmennyiségnél a lényeg, hogy az ajvár teljes felszínét belepje az olaj, tehát üvege válogatja, hogy pontosan mennyi kell.
Ráadásul minél több az olaj, annál tovább eláll, és a finom olívaolaj nem árt az ajvár ízének sem, s ha felhasználom, figyelembe veszem a benne lévő olaj mennyiségét is.
 
Tudnotok kell, hogy a bolti ajvár is ilyen hamar penészedik, - pedig úgy vélem, abban bőven van tartósítószer.
 
ajvár hagymával.JPGAzt se feledjétek el, ha ajvárt esztek, csukjátok be a szemeteket és képzeljétek el magatokat legalább egy picit a dalmát tengerparton, öreg kőházak árnyékába, s még a horvát-magyar perszálúnió is eszetekbe juthat… 

4 komment

2010.07.06. 14:07 mijemaja

Szalonnás zöldbab

Címkék: köret bab szalonna bacon előétel #összes

Egyszerű, finom, de mégis elég erős ízű finomság.

Mindenféle hosszú zöldbab jó hozzá, legszebb a sötétzöld ceruzabab. Megpárolom egy kicsit – nem kell nagyon, jó ha roppanós lesz!
Ízlés szerint összefogok pár szál babot, körbetekerem bacon szalonnával.
Egy jénaiba teszem a zöldbabcsokrokat, meleg sütőben addig pirítom, mígnem a szalonna meg nem pirul – addigra a zöldbab átveszi azt a kis finom füstölt szalonnaaromát.
 
Nem túl intenzív húsokhoz, halakhoz illik, de sült krumplival együtt egy könnyű vacsorának is elmegy.

Szólj hozzá!

2010.07.06. 14:04 mijemaja

Pavlova egyszerűen

Címkék: gyümölcs édesség desszert #összes

Habcsók vaníliakrémmel és erdei gyümölcsmártással

Na jó, ez nem is igazi Pavlova torta. Ez egy pavlovaszösszenet . Leginkább egy habcsók érdekesen tálalva…
 
Alap: elkészíteni a pavlova habcsók-tojáshabját.
 
Kisebb kerek formákat összekanalazni a kikent sütőpapírra, vagy ha van valakinek extra nyomózsákja (nagyobb lyukú nylontasak), akkor azzal egy 6-8 cm átmérőjű habcsóktortácskát kell összehozni személyenként.
Fontos, itt is legyen a közepe laposabb, mint a széle, mert kell a tölteléknek.
 
Sütés: mint a pavlova tortákat.
Töltelék: sógornőm és Marka néni krémes krémje: azzal a kiegészítéssel, hogy egy pici feloldott zselatinnal jobb tartást érdemes adni neki.
 
A kész, kihűlt torták közepén levő mélyedésbe lehet kanalazni, lehet belenyomni valamivel a kész krémet, lehet pluszban alátenni egy evőkanálnyi keményre felvert, netán habfixálóval is rögzített tejszínhabot (akkor a gyermekkori franciakrémes dupla íze jön elő benne – legalábbis az én számban…).
 
Erdei gyümölcs mártást készítek: a fagyasztott erdei gyümölcsöket kicsit kiolvasztom, aztán összerottyantom egy kicsit kevés cukorral, és már önthetem is tálaláskor a törpepapvolákra.
-          ha sűrűbbre szeretném, belekeverek egy kis keményítőt,
-          ha tejszínt teszek hozzá, akkor is más lesz, sűrűbb-tejesebb
-          ha fahéjat szórok hozzá azzal pikánsabb
-          ha kicsit összeturmixolom, az lehet az alap, és néhány egész szemmel a végén szórom meg a tortát, úgy is szép, finom, és igen könnyű megenni.

komment

2010.07.06. 14:00 mijemaja

Paradicsomos zöldbab sonkával

Címkék: vacsora köret sonka bab előétel #összes

Sonka nélkül köret.

Sonkával vagy egy könnyű vacsora, vagy egy tartalmas köret.
 
Az elkészítése könnyű és gyors:
  1. 1. A zöldbabot megtisztítom, felvágom, megforgatom forró olajon, vagy sonka átsütése után visszamaradó zsiradékon, majd kevés vízzel megpárolom. (Mirelit zöldbabot hasonképpen szintúgy puhára párolok.)
  2. 2. A roppanós zöldbabhoz keverek paradicsompürét, sózom, borsozom, adhatok hozzá petrezselyemzöldet, aprózott tárkonyt. Átforralom.
  3. 3. kicsi citromlével savanyítom.
  4. Jöhetnek bele a ropogósra sült sonkakockák.Kész –tálalható.
Egyszerű, üde, friss zöldfűszerrel még finomabb!

komment

2010.07.06. 13:47 mijemaja

Málnaszörpben áztatott és sütött alma

Címkék: alma édesség desszert málnaszörp #összes

Az alma szereti a málnaszörpöt. Kiszúrom a magházát – utána félbevágom, így tudom a legszebben elérni, hogy legyenek félalmáim, de legyen kiszedve a magházuk.

A málnaszörpöt lassan felhígítom kevés tejjel – beleteszem a fél almákat. Egy napig is áztatom őket.
Másnap kiveszem az almákat: diót teszek a közepükbe.
 
A málnalevet köré öntöm, teszek bele egy kis gyömbért, szegfűszeget, kassziát.
 
A sütőben megsütöm. Kapok finom almákat egy pikáns mártással.
 
 
 
 
 
 
 
Málnaszörpben sült alma gyümölcsdarabokkal és saját mártásával
 
Az előzőek szerint elkészített almát a mártásban elforgatott banánnal, körtével tálalom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

komment

süti beállítások módosítása
Mobil