Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.06. 13:41 mijemaja

Héjában sült krumpli

Címkék: krumpli vacsora köret #összes

Az előkészítés itt is nagyon fontos, aztán csak be kell rakni a tepsibe vagy a rácsra, be középmagasságban a sütőbe (ne legyen messze, de ne is legyen túl közel a meleghez), és adnunk kell neki egy órát.

Kb. félidőben illik átforgatni őket!
Az óra végén sosem csak úgy kiveszem, mindig van egy próbaszemem a sütő hidegzugából, azon próbálom / próbálgatom ki egy tányérkán felvágva, jó-e már a krumpli.
 
Nagy családi kedvenc vacsoránk:
-          héjában sült krumpli
-          friss lilahagyma és előre besózott lila hagyma (párom nagy kedvence, ha egyben hagyom a hagymát, úgy próbálom leheletvékonyra felszeletelni, besózni szeletenként, és érlelni egy rendkívül jól záródó edényben,
-          finom húsos szalonna, ha nincs házi, akkor baconszalonna vagy főtt császár, szóval szalonnaszerű étek.
Aztán tálalhatom is, pl.
-          sós-koriander zölddel (újhagymával, petrezselyemzölddel, stb. mindenfélével) elkevert tejföllel,
-          fűszeres vajjal, amit rákarikázok,
-          friss hagymakarikákkal
-          sózott, citromlével meglocsolt hagymával
stb.

Szólj hozzá!

2010.07.06. 13:36 mijemaja

Gyergyói teakeverék avagy a havasok illata

Címkék: ital tea menta gyógynövény gyógytea #összes vasfű áfonyalevél

Már az áfonyaleveleknél (és máskor is) meséltem nektek, ittátok is néha az én gyergyói teámat.

Azóta is „gyergyói teaként” vagy „tea a havasokból” , „havasok illata” néven illetem az ott megismert teakeveréket:
-          Áfonyalevél (akár vörös, akár kék áfonya, ha van, keverni is szoktam)
-          vasfű
-          mentalevél (annak hiányában citromfű leveleit, szárát teszem hozzá)
Íme, ez a jobb oldali teakeverék lenne ő.
 
A baloldali a „MÉG ZÖLDEBB gyergyói teám” – amibe finom zöld teát keverek, és így készítek belőle nekünk innivalót.

komment

2010.07.06. 13:32 mijemaja

Lepcsánka cukkiniből Dávid kedvére

Címkék: köret feltét cukkini előétel patiszon #összes

Édes a zsenge kicsi tököt megreszelte, besózta. A kinyomkodott tököt összedolgozta egy tojással, jó sok összevágott kaporral, (én összeturmixoltam).

Aztán beleszórt annyi lisztet, hogy lágy galuska tésztát kapjon.
A forró olajba kanállal beleöntötte a lepcsánka adagokat. 
Lepcsánka cukkiniból Dávid kedvéért 
Aszódon cukkinit se láttam, nemhogy lepcsánkát készítsünk belőle. De Dávid kedvéért nekifutok.
Zsenge cukkini kell hozzá. Hámozás nélkül, csak megmosva, megreszelve, fokhagymából 1-2 gerezddel ízesítve.
Besózom, és állni hagyom 10 percig. Ki kell jól nyomni a sós folyadékot belőle, e-nélkül is elég vizes a cukkini, könnyen túl lágy lesz a tészta!
1-2 tojás, só, bors, kömény, zöldfűszer kerül bele, aztán hozzádolgozom a lisztet. A lényeg a híg galuska tészta konzisztencia. Csábító a keményebb tészta, de az túl lisztes lesz – nem jó!!!
Lehet belőle nagyobb lepénykéket sütni (csak akkor óvatosan fordítsuk, lapáttal).
Finom így is
 
Lepcsánka patisszonból
Dávid után jutott eszembe, hogy mi nem, de mások patisszonból készítettek lepcsánkát. Ugyanúgy készítem, mint a tökből, cukkiniból, de a patisszont meg kell hámozni! Csak zsenge csillagtökből jó, ezért nem kell a magját kiszedni, benne marad az egész.

komment

2010.07.06. 13:27 mijemaja

Karfiol leves

Címkék: leves karfiol leveszöldség #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

Hozzávalók:

-          egy szép fej karfiol
-          leveszöldség: Legalább 2-3 répa, 1 fehér répa, Persze egy kis zeller, egy kisebb darab karalábé, 1-2 kellevél is belefér, de nem mindig van.
-          egy fej hagyma
-          1-2 csuma paprika (persze egy kis paprika is jó, de ez az újrahasznosítás jellemző rám)
-          1-2 belevágott aljú paradicsom az íze miatt (általában egy keresztet vágok a paradicsom aljára, úgy dobom bele a levesbe, az ízek jobban kijönnek, de egyben marad, és a végén ez is kijön – ha krémleves lesz, abba viszont beleturmixolom.
-          sűrítéshez tejféle (tej/tejszín/tejföl), 1 ek liszt
-          Fűszerek: só, fehér bors, paprika, köménymag, 1-2 babérlevél
 
Ha csak simán főzöm:
  1. A karfiol kivételével valamennyi zöldséget lábasba teszem, felöntöm vízzel, sózom, és félig puhára főzöm.
  2. egy fej egész hagymát is teszek bele (nem szeretem a hagymás rántást, a zöldséglevesekbe belefőzöm inkább a hagymát, és a végén kirakom)
  3. Hozzáadom a rózsákra szedett karfiolt.
  4. Ha már puhán roppanós, akkor besűrítem:
-          kevés rózsaszín paprikás rántással és tejjel, 
-          vagy 1 dl-nyi tejes/tejfölös/ joghurtos-paprikás -1 ek lisztes habarással.
5.      Sózom, borsozom, jól összeforralom, a hagymát kidobom, a levest apróra vágott petrezselyem zölddel tálalom.
 
Ha pirítással készítem a levest:
  1. 1. Egy evőkanálka zsiradékon épp csak megfonnyasztom a reszelt (!) hagymát, (tudjátok, nem bírom a hagymadarabokat a levesben), aztán megpirítom a zöldségeket is a karfiol kihagyásával. Sózom, borsot őrlök rá, köménymag és babérlevél megy bele, és ha paprikásan akarom készíteni, akkor meg is paprikázom.
  2. Megszórom egy ek liszttel, felöntöm vízzel, majd hozzáadom a karfiol rózsákat is.
  3. Szépen puhára forralgatom.
  4. A végén beleöntöm a joghurtot, vagy a dl tejcsit, és természetesen azzal is összeforralom. (Liszt nem kell, az belekerült szórással az elején!)
Fehér karfiolleves
Ha a tejszínnel habarom be a karfiollevest, és kihagyom a piros paprikát az ízesítésből, akkor szép fehér karfiollevest kapok.
 
 Külön részletesen leírom nektek: a "fehér karfiolleves sokféleképpen" vagy valami ilyesmi címmel.
 
 
 
 
 
Karfiollevesbe betétek:
-          a vége felé egy maréknyi rizst öntök a levesbe, mire a rántást összeforralom, addigra a rizs is megpirul.
-          Csipetkéhez való jó kemény tésztát készítek, és vagy csipetkét főzök a levesbe, vagy reszelt tésztát készítek, és azt teszem a levesbe.
 
Tálalás:
-          vagy épp egy kis tojást ráreszelve, (mint fentebb az egyik képen)
-          petrezselyemzölddel,
-          netán koriander zölddel megszórva…

 

Szólj hozzá!

2010.07.06. 13:22 mijemaja

Édes féle krumpligombóc leves avagy a zöldséges gölödin leves

Címkék: leves tojás krumpli krumpligombóc gombóc liszt leveszöldség édestől #összes gölödin Aszódról

Édes feltette hideg vízben főzni az apróra vágott zöldségeket, (burgonyát, sárga és fehér répát, mindent, ami volt a kertben), hozzá egy egyben hagyott vöröshagymát és egy-két gerezd fokhagymát, egy paradicsomot, egy bevágott paprikát az ízéért, végül megízesítette sóval, az elhagyhatatlanul használt vegetával, és néhanapján még petrezselyemzöldet is tett bele.

Közben főzött pár szem krumplit héjában, gyorsan megpucolta, áttörte, és egy tojással, annyi liszttel, amit felvett, jól összedolgozta a krumplis masszát. Sózta, és amikor már közel puha volt a zöldség a levesben, akkor lisztes kézzel meglehetősen nagy (3-5 cm-es) gombócokat formált a masszából, és a lobogó levesbe belefőzte őket.
Szokás volt csipetnyi, langyos tejben megfuttatott élesztőt is belekeverni, és akkor könnyedebb, „repülősebb” lett a gombóc, de én a gancásabbat jobban preferáltattam.
Amikor a gombócok feljöttek a tetejére, Édes adott nekik takarékon gyöngyözve pár percet, kivett egyet, kistányéron félbevágta őket, megnézte, egyenletesen átfőttek-e, megkóstolta, rendben van-e, aztán kiszedte a gombócokat egy tálba. A tál aljára olvasztott zsírt, később olajat tett, abba forgatta bele a leszűrt gombócokat, ne ragadjanak össze.

Tálalása: leves magában, tányéron a gombóc, ki-ki tegyen annyit és olyan apróra vágva, ahogyan akarta, ízlés szerint meg lehetett szórni apróra vágott petrezselyem zölddel, és nagyapám ehhez mindig tett egy kis tejfölt is.
A levesben főtt zöldségek is mellé voltak téve tányéron.

A gombóc aztán magában is jó volt, csak úgy hidegen.

Édes persze mást is csinált belőle:
- Jó volt összevágva, zsíron megpirítva, fonnyasztott hagymával
- Ugyancsak összevágva, megpirítva, felvert tojással leöntve rántottaként

Végezetül idézek egy gyermekdalt Aszódról, mert itt az ideje, hogy megtudjátok, (a Mikulás nem létezik után), hogy a „gölödin” az a  krumpligombóc: 

Az aszódi gölödiny, gölödiny

kidőlt a falu végin,

a végin.

Rice, rice, hopp, hopp, hopp….


A gölödint, vagyis a krumpligombócot ettük zöldséglevesben, húslevesben és édes tejlevesben, - ez utóbbi Csobánka férjének volt a kedvence, annyira szerette, hogy gyermekkori barátnőmnek szinte hetente kellett főznie.

komment

süti beállítások módosítása
Mobil