Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.06. 13:16 mijemaja

Áfonyaleves almakompóttal

Címkék: alma leves áfonya #összes

Erdélyben szedtem áfonyát a havasokban, élveztem, futkostam, kerestem, ettem kétpofára, aztán azt mondta az egyik hegymászó srác mellettem: kéne egy botot szerezni nekem, hogy mielőtt lehajolok az áfonyához, azzal bolygassam meg kicsit. Miért?- értetlenkedtem. Hát, a kígyók miatt – mondta, és nem somolygott, tényleg vannak kígyók… Az áfonya viszont fantasztikus ott szedte kint az erdőn, a bolti áfonya nem egészen olyan, de magamnak mégse tudnék eleget termelni. Az áfonyalevél finom teának – ugye már mondtam?

Nézzük az áfonya krémlevest.
 
1. Mirelit áfonya van idehaza: azt felolvasztom kevés cukorral megszórva.
 
2. megfőzöm az almakompótot, az olcsóbb, mint az áfonya, és egészen finomak együtt.
 
 
 
 
3. Az áfonya és az almakompót összekeverése után összeturmixolom az egészet.
Ha nem elég édes, akkor mézzel utánízesítem.
 
Lehet enni így magában.
Tálaláskor
-          belekeverek pár szem áfonyát egészben,
 
 
 
 
 
 
 
 
-          egy-két almakompót darab is elfér hozzá, finom benne!
 
 
 
 
 
 
 
Tejszínes áfonyakrémleves
 
Kevés tejjel és tejszínnel elkeverem (óvatosan, apránként hígítva – ha összeforralom, krémes tejszínes áfonya krémleves lesz belőle!
Ha ezzel túlhígítanám, akkor étkezési keményítővel sűrítem.

komment

2010.07.05. 15:35 mijemaja

Egyszerű és békebeli rántott húsok

Címkék: főétel karaj csirkemell rántott #összes

Békebeli rántott hús borjúcombból

Kell hozzá:
      -          borjúcomb, borjúkaraj felszeletelve, kiveregetve
      -          panírhoz: liszt, tojás, prézli
      -          pácoláshoz: tej, fokhagyma
A fokhagymás tejbe beáztatom a kivert hússzeleteket.
Pár óra múlva kiveszem, letörlöm, panírozom: lisztbe forgatom, sózott felvert tojásba mártom, végül a prézlibe hempergetem.
Forró olajban kisütöm: az első oldalát lefedve, a másikat fedő nélkül.
 
Disznókarajból Laci által elkészítve
 
Nem, nem combból, csak és kizárólag karajból!
Az előkészítése, elkészítése ugyanaz:
      -          felszeleteli a húst (nem túl vastag, nem túl vékony, kb. fél centis vastagra)
      -          panírozza: liszt, tojás, prézli.
      -          Azért vett extra hőmérőt, hogy megmérhesse az olaj hőmérsékletét a hússzeletek olajban való sütéséhez… (Mérnökember)
 
Keresztapátok rántott húsa csirkemellből
Természetesen minden ugyanaz mint a sertéskarajnál:
-          csirkemell filé felvágva vékony szeletekre,
-          panírozva
-          és kisütve.
 
Jóska sógorom párizsi szelete
 
Jóska nagyon jól készítette így a rántott húst! A hússzeleteket a lisztezés után már csak tojásba mártotta, s ha a kedvemért kicsit vastagabb „ruhát” szeretett volna, akkor még egyszer lisztbe-tojásba mártotta.
Utána rögtön tette a közepesen forró olajba. Nagyon szerettem!
 
Borzas rántott hús
A rántott hús előkészítését a fentiek szerint végzem.
A bundája:
-          lisztbe forgatom
-          reszelt nyers krumplit keverek a tojásba – sózom, erősebben borsozom, és ebbe a masszába forgatom a lisztes húst
-          rögtön kisütöm.
 
Sajtos rántott hús
Az előkészített, lisztbe forgatott húst tojásba mártom, és utána reszelt sajtba hempergetem.
Így sütöm meg óvatosan, bő olajban, mert ha megég a sajt, keserű, füstöl, stb.
 
 
Judithka által kidolgozott kínai bundás rántott hús
 
Tudjátok: a kínai ropogós csirkemell hazai utánzata. Addig járt Judith a kínai büfébe, mígnem megpróbálta otthon is elkészíteni. Ezt a receptet telefonon diktálta le nekem.
 
A hús előkészítése egyezik, de a fokhagymás tejbe mártott húst Judithka utána nagyobb csíkokra vágja. 
A húscsíkokat lisztbe forgatja.
Elkészíti a panírt:
-          egy-két tojáshoz 3 ek lisztet kever (csomómentesre!)
-          hozzá ad 1 ek étkezési keményítőt, (állítólag ettől lesz ropogós!)
-          és annyi szójaszószt önt bele, hogy a massza közepes rántás színű legyen. (Világos mustárbarna?)
-          annyi vízzel hígítja, hogy sűrűbb palacsintatésztát kapjon.
Ha szeretne csípős panírt, (finom ám!), akkor belekever 1 tk őrölt csípős paprikát.
Ebbe forgatja bele a lisztes húscsíkokat.
Forró zsiradékban kisüti aranyszínűre, átforgatva, minden oldalát átsütve.
 
Vastagbundás rántotthús Kukicáék szerint
Kukica édesanyja a rántanivaló húst a lisztbe forgatás után a következő tojásmasszába forgatta:
-          tojás sárgáját elkeverte egy kevés liszttel, sóval, borssal
-          tojásfehérjéket kemény habbá verte
-          a habot beleforgatta a tojásos masszába.
 
Ebbe a tojásmasszás habba forgatta a húst, és rögtön sülni tette az előmelegített, közepesen forró zsiradékba.

Szólj hozzá!

2010.07.05. 15:32 mijemaja

Grúz korianderszósz

Címkék: mártás koriander #összes grúziából dióolaj

Én nagyon megszerettem anno Grúziában a koriandert, (kindzát), különösen ezt a zöld mártást belőle. Én már arra is büszke voltam, hogy odahaza aprított zöldet (lestyánt, zellert, petrezselyemzöldet) kínálunk a leves mellé, itt meg azt láttam, hogy egész tálakkal kerül az asztalra mindenféle zöld, lehetett belekeverni, rágcsálni, aromásítani az ételeket.

No, ti nem panaszkodhattok, esztek gyermekláncfűlevelet, zsurlót, mentát, vasfű és csalánteát, stb. isztok, és a mindennapjainkban ismeritek meg ezeket a fűszereket is, a koriandert zölden, szárazon, s szószként is.
 
Hozzávalók:
-          egy jó nagy csokor friss koriander- összevágom, csészébe teszem – és ez a viszonyítási térfogat.
-          kellene grúz szárított sárgabarack, amit forró vízben kéne péppé áztatni, de nekem bőven elég 2 ek sárgabarackdzsem,
-          2-3 gerezd fokhagyma összenyomva
-          Egy kevés zöldhagyma a zöldjével együtt, ha nincs, akkor kevés vöröshagymát vágok össze apróra (1 vastagabb vagy 2 sovánka darabka)
-          Csomó zöldfűszer (együtt kb. akkora térfogattal, mint amennyi a korianderzöld): bazsalikom, petrezselyemzöld, tárkony, kapor, borsikafű, és egy kevés snidling is elfér, - főként ha nincs zöldhagymánk!
-          Kell bele dió, de nem sok, a koriander térfogatának kb. a negyede: mozsárban illik összetörni, úgy belekeverni a szószab.
-          Fűszerek: só, frissen darált fekete bors, és erős piros paprika, ha más nincs, egy tk erőspista.
-          Savanyítása: egy citrom frissen kifacsart levével.
-          Kell hozzá olaj, méghozzá dióolaj, amennyit felvesz, az összevágott koriander térfogatának kb. a negyede.
 
Elkészítése egyszerű:
A hozzávalókat összeturmixolom. (Nyögvenyelős, ezért kell a sok citromlé, a bő olaj, és előtte jól összeaprítani…)
A dióolajat is hozzákeverem, és ha jól csináltam, sűrű zöld szószt kapok. Kb. 2 óra hűtőben való érlelés után tálalható, és lezárt üvegben kb. egy hétig eláll a hűtőben. Hogy is mondta Dorisz a Nesteátokra? „Jé, van már buborékos icetea?” (Egyből szóltam, meg ne igya, mert nincsen, tehát az megbuggyant.) Szóval, ha buborékos a szósz, akkor ki kell engedni az ajtón.
Ha megfigyelitek a hozzávalók felépítését: látnotok kell, mennyire hasonlít a pesztóra.
Emlékeztek az „ez elment vadászni” mondóka alapján mit tanítottam nektek?
„A pesto olyan, mint a kezünk: van öt ujjunk, a pestónak korianderszósznak 5 alapvető hozzávalója van. Elment vadászni a bazsalikom, koriander és a szép zöld mindenféle, a fenyőmag dió meglőtte, az olívaolaj dióolaj hazavitte, a parmezán zöldhagyma megsütötte, és az icipici fokhagymagerezd mind megette, s hogy ne fájduljon meg a hasa tőle, fűszerezte sóval, borssal, csípős paprikával és citrommal, bármi egyébbel, amit a konyhájában talált.”
 
Jut eszembe: a grúzok tudtommal nem tesznek ebbe a szószba reszelt sajtot – de próbáljátok ki nyugodtan, nagyon klassz benne!
 
A korianderszószt felhasználjuk szinte bármire, mert kiváló mártás:
-          grillezett húsok
-          csirke
-         sűrű, tartalmas saláták, mint pl. a krumplisaláta, bab saláta
-          főtt zöldségek
-          fehér húsú halak mellé egyaránt!

komment

2010.07.05. 15:30 mijemaja

Zöld tészta sajtokkal

Címkék: sajt tészta főétel #összes

Zöld a tészta, ha a tésztakészítés során belekevernek valami finom ehető zöldet:

-          Bazsalikomot péppé turmixolva
-          spenótpürét
 
Az így elkészített tészta megfőzve ugyan fakóbb lesz, de érdekes ízű.
 
Jellemzően sós ételekhez használom:
-          juhtúróval
-          tejfölös sonkával
-          sajtokkal
 
A képen látható tésztát először elkevertem kevés pesztóval, aztán bőven meghintem sajtokkal: reszelt trappista, füstölt karaván, kevéske mozzarella és zöld (pesztóval színezett) gouda sajt került rá.

Szólj hozzá!

2010.07.05. 15:26 mijemaja

Darált húsos marhapörkölt

Címkék: pörkölt marhahús főétel darálthús húsok #összes

 Ha van jó hentesetek, akiben bíztok (mint a nőgyógyászban, a kozmetikusban, a fodrászban, szóval ez bizalmi kapcsolat egy háziasszony és a hentes között), akkor megkérhetitek, hogy darálja meg a marhahúst, akár többfélét is egybe: Ilyen Zoli, a hentesek gyöngye.

No, akkor lehet készíteni darált húsos marhapörköltet.
 
Ugyanúgy készítem, mint a normál pörköltet, csak épp a húst nem kockára vágott, hanem darált állagú. Nagyon szeretem, mert ez a pörkölt nagy adagban készítve, több kis adagban lefagyasztva igazi megmentőként funkcionál a mélyhűtőnkben.
-          rakott karfiol, karalábé, stb. rakott zöldségek,
-          töltött káposzta, töltött paprika, töltött zöldségek alapja
-          főzelékek feltétje,
-          bújtatott krumplipüré, stb. alapja
 
Hozzávalók:
-          Négy főre szűkösen 50-60 dkg marhahús, de cirka másfél kilónyi húsból szeretem ezt is készíteni, (mint a sima pörköltet), mert a többletet lefagyasztom, és beosztva felhasználom.
-          Két fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma ízesítésül ráadásnak
-          piros paprika, só, bors, kicsi kömény, némi zöldfűszer, paprika, paradicsom.
 
Az aprózott hagymát egy-két ek zsiradékon átpirítom, ha már aranylik, rádobom a darált marhahúst.
A húst pörkölöm: azaz állok mellette és kevergetem, pörkölődik a hús az edényben, megvárom, amíg a hús először megfehéredik, aztán egy kis levet is enged, majd azt kevergetés közben elfővi.
Ekkor félrehúzom az edényt, és megszórom 1-2 ek piros paprikával, kicsikét megsózom, borsozom, meghintem őrölt köménnyel, és adok hozzá egy kevés zöldfűszert: általában zellerzöldet, néha petrezselymet, bazsalikomot.
Jól átforgatom, visszateszem a tűzre, felöntöm vízzel (borral, zöldség vagy húslevessel – ezektől csak finomabb lesz!!). jól fedje le a húst.
 
Adok hozzá:
-          egy-két paradicsomot, (vagy egy-két ek paradicsompürét),
-          egy felvágott paprikát, (paprikakrémből 1-2 ek is megteszi)
-          télen pár ek lecsót is tehetek bele.
 
Ha kell, hozzá töltögetve kevés vizet, a húst puhára párolom.
Közepes mennyiségű szafttal szeretem elkészíteni, mert így jó tálalni a köretekhez.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil