Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.22. 09:20 mijemaja

Kelkáposzta főzelék Édes szerint

Címkék: krumpli köret főzelék főétel kelkáposzta édestől aszódról #összes

Ez igazi aszódi finomság számomra.

Édes nagyon finom kelkáposztafőzeléket készített mindig, na de könnyű volt akkor, amikor a kertből leszedte frissen a kelkáposztát, ropogós levelekkel…. Na jó, én már nem a földből húzom ki a hagymafejet főzés előtt, de azért így is elég finomra sikerül a főzelék, amit az alábbiak szerint készítek.
 
 
 
 
Előkészítés:
-          veszek egy kisebb fejkáposztát
-          és igen apróra vágom, (szeretem ha nem nagy darabokat eszek a főzelékben), annyi nyers káposzta legyen körülbelül, mint az összevágott krumpli kétszerese – úgyis össze fog esni a főzés során)
 
-          néhány szem krumplit (fejenként /tányéronként mérettől függően egy-két szemet) megpucolok, majd felkockázom igen apróra
 
-          előkészítem a fűszereket: bors, só, őrölt kömény, 1-2 babérlevél, egy fej hagyma egészben, és persze
-          egy ek kacsazsír is kell a végére az 1 ek finom édes magyar őrölt paprika mellé.
 
       Berakom a lábasban a főzeléknek valókat: alulra az aprózott káposztát (had párolódjon, s essen össze), arra a krumplit, az így leginkább a gőzben párolódik majd, és megfűszerezem, hagymát is beledobom, felöntöm annyi vízzel, ami majdnem belepi, - és lassú tűzre felteszem.
  1.  
  2. Ha már szinte teljesen puha a krumpli, akkor rádobom az 1 ek kacsa (liba) zsírt, ha felolvadt, rászórom a paprikát, megvárom, míg elolvad.
  3.  
  4. Joghurtos/tejes habarással besűrítem, (mondjuk egy aktívia, 1 dl tej és 1 ek liszt, de ezt ki-ki tegye tetszése szerint), és a tejjel beállítom az általam kedvelt sűrűségét a főzeléknek.
  5. Már csak jól össze kell forralni (nehogy liszt-íze legyen!!!!) – a tűzről levéve tálalhatom is a finom kelkáposzta főzeléket.

 

Szólj hozzá!

2010.06.22. 09:16 mijemaja

Gesztenyepüré igazán egyszerűen

Címkék: édesség desszert #összes gyesztenye

No, lányok ne várjatok tőlem nagy dolgot: a gesztenyét, ha megsütöm, ha megfőzöm, én megeszem, (Apátok is megeszi) és abból sose készítek gesztenyepürét.

Tehát ez a recept azzal kezdődik: veszek a boltban gesztenyemasszát. Szemüveggel, mert megpróbálom a leggesztenyésebb masszát megvenni a gesztenyés sütikhez, édességekhez, a püréhez is.
1.) Elkészítem a gesztenyemasszát a püréhez:
A gesztenyemasszát megkóstolom, ízesítem:
- rummal (ha nincs, konyakkal, finom likőrrel)
- porcukorral, vaníliás cukorral, ha nem elég édes
- Lazítom kevés tejszínnel, ha túl kötött
Régen, gyerekkoromban Édes babpürét is kevert hozzá, hogy kiadósabb legyen, ti már olyan luxusban vagytok, hogy gesztenyepürét gesztenyemasszából készítem nektek…
 
2.) Krumplinyomón elkészítem a gesztenyekukacokat.
 
3.) Egy-egy tálkát veszek elő fejenként:
- a közepébe tejszínhabot teszek,
- arra gesztenyekukacokat,
- Körbenyomom tejszínhabbal
- díszítem meggy vagy cseresznyebefőttel
 
Aztán csak enni kell… Elismerem, akkor tartós, ha vert vagy szifonos a tejszínhab, a gyorspalackos habok csak azonnali fogyasztásra valók.

Szólj hozzá!

2010.06.22. 09:15 mijemaja

Aszalni szittya dolog azaz ősi magyar tartósító módszer

Címkék: gyümölcs tartósítás zöldségek befőzés aszalás #összes

Vélhetően valamennyi kemény konok kuruc keresztény felesége aszal odahaza, de én nem ezért aszalok, hanem mert

-          gazdaságos felhasználása a többlet zöldségnek, gyümölcsnek
-          mert így bio aszalványt állíthatok elő, és biztos az is, hogy bio,
-          de az is, hogy tudom, mit eszek, s mit adok nektek enni, vagyis: mindenből jót és egészségeset!
-          Az, hogy egészséges, külön hangsúlyozandó: hiszen az aszalással a nedvességet vonom ki az aszalványból, a hasznos anyagok jó része benne marad. Na jó, biztosan elbomlik a vitaminok jó része, de az ásványi anyagok, a rostok benne maradnak, gondoljatok csak az aszalt szilva emésztésre gyakorolt jótékony hatására!
-          Nincs benne tartósítószer, csak konzervált napfény, némi muslica meg ilyenek…
 
Elismerem, az aszalás nem épp a leggyorsabb módja a tartósításnak, sőt:
-          térigénye van,
-          kerülgetni kell, tehát kényelmetlen
-          időigényes
-          babramunka
 
Aszalni érdemes gyümölcsöket:
-          fügét, ha beérik a villányi szőlőben (a feslő két képen ezt mutatom nektek)
-          áfonyát (de abból sose marad fölösleg, ezért vennem kell, de ez van a fügék alatti képen – mert gyakran esszük, használjuk vadakhoz, erdei mártásokhoz, töltött-göngyölt húsokhoz, teákba)
-          Meggyet (no, az áfonya alatti képen saját az aszalt meggy, mert érett annyi a fán – kimagozva kell készíteni!)
-          szilvát (vele az a baj, hogy nekünk csak boldogasszony szilvafája van, aminek a termését nem érdemes aszalni, viszont állandó fogyasztója vagyok, ezért veszem)
-          almát (gondoljatok csak bele, hányféleképpen lehet kapni: szeletben, héjban, karikában, chips-ként, csokiba mártva…) – ám ha almát akartok aszalni, akkor a felvágott darabokat először citromos (citromsavas) vízbe kell tenni, abban áztatni, nehogy később megbarnuljanak!!
 
 
-          körtét (anno édes cukros vízben áztatta aszalás előtt, azt mondta, ha nem elég édes a gyümölcs, vagyis nem elég magas a cukortartalma, akkor hamarébb penészedik, és a józan paraszti ész gyakorlatiassága folytán kívülről segítették cukorral a biztosabb tartósítást a finom körtéknél!)
-          sárgabarackot (nagynénétek annak az emésztést serkentő hatására esküszik)
-          szilvát (szilvát Aszódi néni úgy aszalt, hogy előtte nem sima vízben mosta meg, hanem langyos, jól feloldott szódabikarbónás vízben, azt mondta, ez jó a penészesedése ellen)
 
Érdemes zöldséget is aszalni ősszel, amikor bőség van a piacon, és akkor télen itthonról is használhatjuk a nyáron eltettet (nekem a fagyasztás nem jött be):
-          paradicsomot
-          sárga és fehérrépát, paszternákot
-          paprikát,
-          gombát (!!!!!)
-          hagymát – ez utóbbiról csak tudom, de felénk annyi van, hogy fölösleges)
 
A paradicsom és a gomba a fontos ezekből!!
 
Szittya és miegyéb őseink persze aszaltak húst is, szárítottak halat is. (Emlékeztek a hanza múzeumházra? Mindenütt az aszalódó halak lógtak – volt is halszag az egész házban!)
 
Emlékszem, egyszer volt egy hírhedett (ámde furfangos!) hirdetés, hogy napelemes szárítót lehetett újságból rendelni.
Aki befizetett rá, kapott is egy dobozt, benne:
-          spárgát
-          ruhacsipesszel
 
Nem átverés, tényleg napenergiával működik a ruhaszárítás, nemdebár?
No, ilyen napenergiás működésű az igazi aszalás is:
-          régen direkt vékony, egymásba rakható kereteket készítettek fából, és rájuk tüll volt feszítve, vagy nagyon vékony vászonanyag.
-          Erre tették egymás mellé – vigyázva, össze se érjenek!- a gyümölcs és zöldségdarabokat. Egyszerre egynemű anyagot szárítottak, ha lehet, akkor teljesen egyforma vastagságúra vágva.
-          Jól szellőző helyre, és nem napra, hanem félárnyékos helyre tették („vegyül árny és fényfolt”, olyan helyre)
-          Vagy egymásra rakták, önhordó jelleggel a kereteket, vagy voltak aszalófák: tulajdonképpen olyan álló fadarabok, amelyekre rá lehetett csúsztatni ezeket a kereteket szépen sorban egymás fölé.
-          A bogaraktól tüllféle anyaggal borítással védték. Lógtak mindenféle légyfogók, molyfogó csíkok is a környékén, szokás volt ecetes cukrosvizes csalit is tenni a legyek ellen.
-          Amikor már teljesen kiszáradt az aszalvány, kettévágva/kettétörve nem volt benne semmi lé, akkor lett jó. Olyankor még a szobában is aszalgatták pár napig, szétterítve az ágyakon, polcokon. Nagyon fontos volt a stabil szárazság beállítása.
 
Sütőben régen akkor aszaltak, ha elment a nap, és ha nem teszik a sütőbe, akkor megromlik az egész: nyitott sütő biztosította a szellőzést, és alacsony hőfok az aszalódást.
Most már lehet kapni aszalógépeket, de mind a sütő, mind a gép elég sok energiát használ, ami drága és nem túl környezetbarát.
 
A tárolásnál is a száraz állapot biztosítása fontos: ha benedvesedik a szárított gyümölcs, akkor már be is penészedhet! Ezért kell száraz körülmények között, naptól védve és szellőztetve tárolni.
Mifelénk gyermekkoromban az aszalványokat
-          vászontasakokban, zsákokban, zacskókban tárolták elsősorban, felakasztva valahol a kamrában
-          Ancsi néni tárolta Érsekújvárott fedeles papírdobozokban, amiket kilyuggattak tűvel, szöggel
-          ha üvegbe tették el, akkor is kiszúrták a celofánt is pár helyen, ha csavaros tető került rá, azt is átverték kisebb szögekkel
A diószárítás is az aszalás egy formája: teknőben szárítottuk, aztán a padláson kiterítve száradt tovább, végül tasakokba tettük el.
 
 
 
Aszalt ételek további kezelése:
-          szárazon tartás (papírdobozban pl. a fügét
-          olajban elrakás: pl. az aszalt paradicsomot
-          borban elrakás: pl. az aszalt szilvát

Szólj hozzá!

2010.06.22. 09:11 mijemaja

Bableves virágbabból füstölt karajjal

Címkék: leves bab leveszöldség #összes

Bableves indítása: hozzávalók a képen

-          néhány kelkáposztalevél (azt bele kell aprítani)
-          zellergumó, kevés karalábé, fehér és sárgarépa
-          zellerzöld a végére
-          egy kis darabka füstölt karaj (bármi jó ám, egy falat kolbász is)
-          jóféle, egyféle vagy kétféle színű virágbab
-          Egy hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
-          Egy babérlevél, só, bors, piros paprika
-          1 ek libazsír, 1 ek liszt
 
Elkészítése:
 
  1. Az előző nap beáztatott babot felteszem főni a füstölttel együtt óvatosan sózott vízben, 1-2 babérlevél, egy hagyma és pár gerezd fokhagyma társaságában (ezeket a végén ki is dobom).
  2. Megtisztítom és felaprítom a zöldségeket, a levesbe teszem. 
  3. Ha már puha a bab is, a zöldség is, akkor kevés tejes lisztes keverékkel besűrítem a levest. Amikor újra felforr, akkor teszek 1 ek zsírt a tetejére, és rászórom a piros paprikát és jól összeforralom. (Ne féljetek, szépen feloldódik!!)
  4. Kész is. Ha a füstölt még nem puha, külön puhára főzöm.

Szólj hozzá!

2010.06.21. 14:08 mijemaja

Mini kukorica taco tálcák

Címkék: reggeli főétel kukorica taco #összes mexikóból

Vesz az ember egy dobozzal, hónapokig eláll, és ha váratlan vendégek jönnek, akkor a kicsi tálcákat előveszem, rájuk dobáljuk a hűtő és a kamra maradékát, és töltve megesszük.

 
  1. salsás-sajtos változat (TEX-MEX recept):
-        -  a kis kukoricatálka aljára öntök 2 ek salsaszószt
-         -arra sajtos-tejfölös keveréket öntök (ebbe bármit teszek: mindig teszek bele fokhagymát, néha reszelt hagymát, zöldfűszereket, reszelt répát stb.)
-         - Eddig az alaprecept, de tehetek bele bármit, zöldségdarabkákat és főként: felvágottakat - pl. sonkacsíkok nagyon illenek a sajtos-tejfölös öntet alá!!!
-         - 3 perc alatt inkább alacsony, mint közepes tűznél átpirítom a sütőben (vagy ráolvasztom a mikrosütőben)
 
  1. húsos változat:
-        -  fűszeres darált húsos-paradicsomos húst készítek egy kis pirított hagymás alapon
-          - sózom, borsozom, lepirítom, a vége felé bármilyen apróra kockázott zöldséget hozzákeverek
-        -  ezzel a raguval kenem meg a tálcát, öntök rá salsa szószt, esetleg egy kis reszelt sajttal megszórom, átpirítom és kész is.
 
  1. salsa partis változat:
-        -  mindent kirakok,
-         - és mindenki azt pakol a kukoricatálkájára, amit csak akar, és vagy megpirítja a mikroban, vagy nem – és megeszi.
  1. avokádó-paradicsom-mozzarella változat:
-          a kis kukoricatálka aljára öntök 2 ek salsaszószt
-          felkockázom a hozzávalókat, rászórom a tálkára, tehetek hozzá zöldfűszert (szórhatok bele sonkát, maradék húskockákat is)
-          és pár percet pirítom sütőben
 
 
Amikor tálalom, teszek mellé kínálva bármit, ami van otthon, és még ezekkel is megszórhatjuk magunknak:
 
-      -    maradék nyers zöldségeket összeaprítva
-       -   salátákat összetépve, aprólevelű fajtákat, – mint pl. a madársaláta- egyben hagyva
-       -   olajbogyókat
-        -  savanyú paprikát, pl. pepperonit, savanyú káposztát
-          reszelt sajtot, stb.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil