Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.24. 10:05 mijemaja

Lepcsánka Aszódról Judithkától

Címkék: krumpli köret feltét édestől aszódról #összes judithkától

Édes készített nekünk lepcsánkát – nagyon szerettük, komplett vacsora volt egy kis tejföllel, s ha szalonna került mellé, az dőzsnek számított. Azt hittem ez valami nagyon aszódi étel, elvégre olyan kis fura neve van, (tudjátok, mint pl. a szemicska, mint a szotyola és nakuka, mint napraforgómag tót neve), és másutt nem is hallottam róla, aztán kiderült, hogy csak másként hívják.

Judith kérdezte, leírtam-e már. Szóval majd összevetjük, melyikünk memóriája hézagosabb…
 
Lepcsánka krumpliból
 
Azért fontos a krumpli, merthogy a múltkor megkínáltam Dávidot, „Kérsz lepcsánkát?” – mire ő: Miből? Krumpliból, töknek nincs szezonja, - feleltem. Mi cukkiniból készítjük, úgy nagyon szeretem - mondta.
Szóval az én gyerekkori lepcsánkám nyers reszelt krumpliből készült.
- Jó magában csak úgy, hidegen is, melegen is.
- Ha sózom,
          - jó köretnek,
          - jó töltve,
          - jó Manhattan-módra, vagyis tornyozva
          - jó szószokkal.
- Ha kis cukrot keverek hozzá – édesen esszük, porcukorral, baracklekvárral.
 
Elkészítése egyszerű: Megpucolok néhány nagy nyers krumplit, olyan erős kilónyit.
Lereszelem és fűszerezem: sóval és borssal. Hagyom kicsit levet engedni, aztán kinyomkodom. Vigyázat! Barnulásveszély!
Kerülhet bele: kis tej, tejföl, 1-2 ek rum, petrezselyemzöld, oregáno, őrölt kömény
 
 
Ízesítésül belekerülhet: egy fej hagyma is lereszelve, fél fej fokhagyma is összenyomva, - ugye, érzitek, hogyha ezt beletettem, akkor már nem esszük cukorral…
Hozzákeverek 5-6 egész tojást.
Végül szép lassan elkeverek benne annyi lisztet, (4-6 ek), amennyit felvesz ahhoz, hogy sűrűbb palacsinta tésztaszerűséget kapjak (relatív: híg galuskatésztát is írhattam volna…)
 
Olajat melegítek a serpenyőben, és ebbe szaggatom bele kanállal a masszát. (egyik kanállal szaggatom, a másikkal lapítom.)
Édes kicsi, féltenyérnyi, ujjnyi-félujjnyi vastagságú lepénykéket nyomott belőle, hogy laposan süljenek meg.
Fontos! A tüzet vissza kell venni, mert  a lepcsánka hamar megég.
Forgatni is kell őket, ha még nem mondtam volna. Mindkét felükön aranybarnára sütöm őket, kivéve lecsepegtetem egy szalvétán róluk a zsírt.
 
Mellé:
      -          fokhagymás, borsos tejfölt / sós, kapros tejfölt (ezen a képen ezt láthatjátok)
      -          ízesített majonézt
      -          Édes féle fokhagymapépet – amivel a lángossütők is bekenik a lángost (sok fokhagyma, dörzsmozsárban kevés vízzel szétnyomva) – ha megnézitek, ezt is a képen mutatom, apátoknak így ízlik a legjobban.
      -          Chiliszószt keverek össze paradicsompürével, ajvárral, aprózott hagymával – és ezt tálalom mellé.
      -          Reszelt sajtot tejföllel: tudjátok, mint a luxuslángosokat: azon melegében megkeni az ember tejföllel, megszórja füstölt-sima reszelt sajt keverékkel – és hmmmm
 
 
 
 
 
 
 
 
LEPCSÁNKA MANHATTAN
 
Lepcsánka manhattan: (torony): sajttal tejföllel, összeragasztani – füstölt tarjával, juhsajttal, hagymával, uborkával, paradicsommal, paprikával, srb. rétegezve!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ízesített lepcsánka:
 
A lepcsánkánál érdemes variálni, és belekeverni mindenféléket:
 
1.) zöldségeket, pl.
- répát,
- párolt karamellizált káposztát,
- még inkább: GOMBÁT – ekkor a petrezselymet ne hagyjuk ki, de gombapaprikáshoz is jó
- húsos, színes paprika darabkákat
 
2.) Húsos valamiket, pl.
- belekeverni kicsi sonkakockákat,
- szalonnakockácskákat (leginkább baconból, hogy át is süljenek rövid idő alatt),
- nagyobbra darált töpörtyűt, stb.
 
3.) Ha egészségesen akarjátok enni: lehet másféle lisztekkel készíteni (Tönkölyliszttel, hajdinaliszttel, kölesliszttel, ilyesmikkel.)
 
Lepcsánka KÖRET
 
Nagyon finom darált húsos (és bármilyen) pörkölttel!
- nekem ez a kedvencem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Viszont a lepcsánka nemcsak pörkölthöz lehet köret – pl. sült csirkemájhoz is fantasztikus!
 
Tulajdonképpen bármilyen szaftos húshoz, GOMBAPAPRIKÁSHOZ nagyon finom.
 
 
 
 
 
 
 
 
Töltött lepcsánka
 
Ha nagyobb lepényeket készítek, azt érdemes megkenni darált húsos pörkölttel, és a lepcsánkát visszahajtani – akár még mehet rá reszelt sajt, párolt káposzta is.
 
Ha reszelt sajt, akkor opcionális ajánlatom: tegyétek be az előmelegített sütőbe, és pirítsátok a tetejére a sajtot. Ha Gartfield evett volna ilyet, lehet, hogy lecseréli a lasagne-t.
 
 
 
 
 
 
Lepcsánka feltét
 
Tudjátok, mi azért ettük feltétnek, mert nem volt pénzünk másra, de szerintem tényleg jó volt főzelék, sóska, spenót mellé. Úgy hogy most egészségessége okán kell így ennetek!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Judith LAPCSÁNYKÁJA:
 
Lepcsánka: vagy ahogy apu (Jóska sógor, vagyis a ti egyszervolt bácsikátok, aki nagyon szeretett benneteket, ezt fontos tudnotok!!) mondta: lapcsányka, egyébként meg tócsninak is hívják.
Hozzávalók: 1kg krumpli, 2 db tojás, 2fej hagyma, liszt amennyit felvesz, só, bors.
A krumplit nyersen lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást és összekeverjük, majd a lisztet óvatosan hozzáadagoljuk, folyamatosan kevergetve, sűrű masszát kell kapnunk.
Ezt a masszát vizes kanállal forró olajba szaggatjuk, villával ellapítjuk, és mindkét oldalát arany barnára sütjük. fokhagymás tejföllel tálaljuk.
Lepcsánka készíthető tökből, (Édes féleképpen), cukkiniból (mint Dávidék) és patisszonból (Aszódi néniék szerint) is – ezt külön leírtam nektek!
 
Címke: köret / krumplis köret / sült étel / feltét / vegetáriánus / honnan: Aszódról, Édestől, Judithkától / alaphozzávalók: krumpli
 
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr602319778
süti beállítások módosítása