Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.24. 09:46 mijemaja

Provanszi fűszerkeverékem

Címkék: francia fűszerek fűszerkeverék #összes

Váncsa Istvánt idézném (Az ízlelés episztemológiája 49. Elmélkedés (2007.02.01.| VI. ÉVFOLYAM | 06. SZÁM | Váncsa István)

 „a pár maroknyi frissen szedett fűszernövénytől lesz összetéveszthetetlenül provence-i… Provence kulináris lényege nem más, mint a herbs de Provence, csakhogy ez nincs megszárítva, nincs összekeverve, és nem üvegben áll a polcon, hanem vadon nő Isten szabad ege alatt. Boltban kapható provence-i fűszerkeveréket a provence-i szakács kábé olyan gyakorisággal használ, mint az indiai szakács curry powdert, azaz soha. A valódi herbs de Provence egy-két marok friss fű abból, ami épp van kéznél: csombor, kakukkfű, majoránna, rozmaring, szurokfű, babérlevél, de a felsoroltakból legalább három-négy fajta. A fines herbes dettó, bár abban petrezselyem és snidling mindig van, mellettük a leggyakrabban tárkony és turbolya. A leginkább provence-i növény egyébként a levendula, ez Haute-Provence lelke, ahogy mondani szokták. Szokásos felhasználásán kívül mézet, édességeket, szorbeteket, crème brűlée-t ízesítenek vele, de pecsenyét is. A sütés vége felé rá lehet szórni a húsra néhány levendulavirágot, ettől az ételnek valami egészen megkapó íze lesz.”
 
Rájöttem, szinte minden megvan a fűszerbalkonomban és üvegcsében:
 
      -          rozmaring
      -          levendula, ugyan ezt Váncsa nem mondta, de hát ezzel van tele egész Provance, szerintem kihagyhatatlan
      -          bazsalikom (ezt se mondta, de úgy döntötem, az én provenszi keverékem alapgerincét ez a hármas képezi: bazsalikom-rozmaring-levendula)
      -          kakukkfű
      -          majoránna
      -          szurokfű (vagyis az oregánó, mondtam, a zöld példányok nem szeretnek engem, akárminek hívom őket, de szárított változat mindig van otthon)
      -          izsóp és
      -          zsálya (mert (ezekkel is tele van Provence)
 
 
 Összeállítottam rögtön
      1.)    alap provanszi keveréket - ez a szárnyasokhoz
      2.)    babérlevéllel és édesköménnyel gazdagítottat, ez a „babéros” a marhához, bárányhoz
3.)    petrezselymeset borsikafűvel és egyéb zöldfűszerekkel gazdagítva, ez a „zöld provanszim”- pl. a halakhoz, mártásokhoz
 
 

 
Roz-ma-
ring
Ka-kukk-fű
Bazsa-
li-
kom
Zsá-
lya
Majo-
Ránna
Ore-
gano
Leven-
dula
Édes
kö-
mény
Ba-
bér
Tár-
kony
Pet-
re-
zse-
lyem
Borsi-kafű
Enyém1 (alap)
x
x
x
x
x
x
x
-
-
-
-
-
           2 babéros
x
x
x
x
x
x
x
x
x
-
-
-
           3 zöldebb
x
x
x
x
x
x
x
-
-
x
x
x

Azzal elkezdtem használni, és rájöttem SZINTE MINDENHEZ használható. (Ezért kellett több változat, nehogy kis családom besztrájkoljon az „egyenprovence” miatt.)
Eddigi tapasztalataim szerint felhasználása:
-          olajjal keverve és úgy pácolni a húsokat (csirke, pulyka imádja! A marha, az őz – úúú, de finom tőle)
-          fehérborral elkeverve, úgy pácolni a húsokat (szárnyasok, sertés, no de a kacsa?! húú)
-          vajba keverve és úgy ízesíteni a húsokat (ÉS A PIRÍTÓS KENYERET!!)
-          sajtkrémbe keverve kenyérhez, mártogatóshoz, töltelékbe göngyölt húsokhoz
-          tejfölbe, joghurtba keverve, öntetekhez, szószokhoz
-          salátára szórni, salátaöntetbe szórni, stb
-          zöldségek ízesítésére (nemcsak grillezéshez, de ahhoz igen jó)
 
Szóval volt provenszi csirke, kacsa, bárány, őzragu, saláta, sajtkrém, szósz és zöldségragu – és ez még csak a kezdet...
 
Mindig jó utána/mellé hozzákeverni FOKHAGYMÁt (azért nagybetű, mert sok kell belőle), mert ez a fűszerkeverék és a Mijemaja nagyon szereti.
A fűszerkeverékkel a hagyma (lila, vörös és egyéb színárnyalatokban bármilyen hagyma)  és a zellert is harmonizál, - és elbír szinte bármilyen zöldfűszert, de a legjobb hozzá a snidling, persze a petrezselyemzöld is jó és a zellerzöld se kutya, és ha pl. bárányhoz használjuk, akkor nagyon jó a friss rozmaring is többletként.
A húsokon aztán a fokhagyma mellett szereti a szalonnát is, (vagy én szeretem annyira a szalonnát – hát igen…).

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr922319749
süti beállítások módosítása