Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.10.14. 13:30 mijemaja

Csirke plov Üzbegisztánból vagybirkaplov marhaplov

Címkék: marhahús egytálétel főétel csirkemell húsok fűszerkeverék borjúcomb #összes örményországból birkahús plov

Ezt „plovnak” hívták, az ottani piláfnak is mondhatnám. Ehhez általában a következő fűszereket kell adni:

      -         
      -          koriander
      -          édes paprika
      -          cukor
      -          kurkuma
      -          köménymag
      -          chilipaprika
      -          babér
      -          esetleg boróka, netán szegfűbors
      -          Bors és vagy borsikafű
 
Ha a keveréket összeállítom, akkor előre összetöröm mozsárban, ami egész, az őrleményt belekeverem, a sót nem teszem hozzá, csak az ételbe.
 
Megjegyzem, a kurkumát én inkább a rizshez adom, és a többi a húshoz használt fűszer, továbbá a húst szeretem előre bepácolni, noha ezt odakint nemigen csinálják, frissen készítik.
Készítés közben kell hozzá nagyon vékonyra vágott, forró zsírban megpirított hagyma, aztán a hús, majd a vékony csíkokra vágott répa is, s csak aztán a fűszerek, majd a rizs bele, vagy külön.
 
Fűszerkeverékkel összekeverem a csirkemell (vagy bárányhús) darabokat. Persze lehetne feldarabolt (mondjuk 8-asra) csirke is, csalásom ízlése vezérel a csirkemellel.
Nem mondom, hogy autentikus üzbég plovot készítek. Ráadásul először Örményországban ettem, szóval fene se tudja, hogyha előállítok valami hasonló ízt, akkor az nem jellemez-e engem jobban, mint az eredetit, jelen esetben a plovot.
 
 
Szóval a tűzforró öntött vas serpenyőben hevítem fel a kacsazsírt (vagy olívaolajat).Rádobom a vékony szálúra vágott hagymát, (egy egész csirkéhez vagy 3 mellhez mondjuk 2-3 fej hagymát), és szépen barnára lepirítom.
Hozzáadom a húsdarabokat. Lehetne natúr húst, és akkor csak később szórnám meg a fűszerkeverékkel, de szeretem benne bepácolni a húst, szóval a fűszeres húsdarabokat jól megpörkölöm.
 
 
 
 
 
Ha mindenütt színét változtatta, levet adott, és már nincs több türelmem kevergetni, akkor hozzávágok legalább 2-3 szál, igen szép vékonyra csíkozott sárgarépát.
Általában nemcsak azt teszem a forró zsiradékba, hanem más zöldségeket is (fehér répát, zellert, szálzellert, zöldborsót, zöldbabot, szóval ilyeneket). Átforgatom őket, aztán az egészhez adok némi vizet, sózom kicsit (a végén készre sózom, ilyenkor csak az ízesebb étek miatt adok hozzá).
 
Hagyom szépen párolódni kisebb láng mellett.
 
 
 
 
 
 
Ha puha – akkor tálalom, és mellé teszem a kurkumás-sáfrányos basmati rizst. Az szép hosszúszemű. Először átmosom a rizst 3-4-5 alkalommal egymás után hideg vízzel, aztán az 1 rész rizs:2 rész víz arányt beállítva áztatom erős fél órát. 
Utána felteszem erősebb tűznél, ha felforr, hozzákeverem a sót, a kurkumát, a sáfrányos szeklicét, kisebb lángon forralom pár percet, aztán lefedem és fél óra múlva fogyasztható.
 
Ha odakint, bográcsban készítem, akkor megvárom, míg a hús már majdnem puha, akkor a tetejére kanalazom a megmosott, beáztatott rizst, és a húst onnantól együtt főzöm a rizzsel. (De hangsúlyozom, a külön főzött rizsnél biztosabban eltalálom a „pergős, de nem száraz és nem is gancás” állapotot, ahogyan szeretem.)
Ha bogrács, akkor a szokásos „egyujjas” módzsert alkalmazom: A hús tetejére kanalazott rizshez annyi vizet öntök rá, hogy egy ujjnyival lepje el az ételt. Ekkor hasonlóan a rizsfőzéshez, felforralom az egészet, kisebb lángra teszem, (magasabbra a bográcsot, széthúzom a tüzet, stb.), és lefedem az egészet, hogy a hús puhuljon alul, a rizs pedig párolódjon a gőzében.
 
Érdemes a tűz után fogyasztásig lefedve állni hagyni a plovot, hogy jól átjárja a rizst a gőz és a sok aroma.
 
Nagyon finom a plov, akárhogyan a tűzhelyen, akár bográcsban készítem.
Figyelem!!!!Tehetnék hozzá aszalt gyümölcsöket, mazsolát, de sem apátok, sem ti nem eszitek, kihagyom – de finom úgy is, nem baj, ha tudjátok…
 
Hozzávalók:
-          Hús: csirke, birka, borjú, marha kb. egy kg
-          1-2 hagyma, pár darab répa, esetleg fehér répa, vagy más zöldségek
-          Plov fűszerkeverék

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr442371163
süti beállítások módosítása