Muszáj volt a főtt krumpli köretek közül kiemelnem, olyan sokféle mindent eszünk belőle.
Ráadásul ti magában, simán is főételként eszitek, mondhatni, biztos befutó.
Pedig nem is volt ez mindig így – gyerekkoromban csak az iskolai menzán találkoztam vele.
Krumplipüré csak úgy simán
A kockázott krumplit felteszem kevés sós vízben főzni. (Olyan kevés vízben, hogy a végén a főzőlé mellé még kelljen tejet hozzáadnom! Ez 2 kg krumplinál kb. 1 dl víz.
Az elején elmondottak alapján megfőzöm (kis tűznél, ha felforr, pár perc után elzárva, lefedve saját gőzében párolva).
Ha puha, azon forrón adok hozzá:
- egy kiló krumplihoz számítva 10-20 dkg vajfélét (margarint is szoktam), és el is keverem,
- annyi tejet, amennyit felvesz a püré. Vigyázni kell, mert ha túl sok, akkor tocsog, ha kevés, nyögvenyelősebb a püré. Szép lassan, csak keveset öntök a krumplihoz, és gyorsan elkeverem. Ha még elbírja, akkor öntök, ettől lesz a végén olyan finoman ízes az egész, érdemes vele babrálgatni.
- S nem szabad sajnálni a habosító keverést sem!
- A végén sózom, finoman, apránként, kóstolgatva.
Krumplipüré ízesítve:
Nagyon sok mindennel lehet ízesíteni:
- Fokhagymával és fokhagymával, nagyon jó hozzá az olajban, kevés vízben széttört fokhagyma. Sült húsokhoz ideális. Nem meglepő, hogy esznek ilyet más népek is, pl. a görögök, a románok.
- zöldfűszerekkel:
- legjobb a petrezselyemzöld,
- jó az újhagyma zöldje is: összevágom és belekeverem a pürébe
- reszelt sajttal, sajtkrémmel:
- a reszelt sajtot általában csak elkeverem a krumplipürével, és a sajt íze nagyon átjön, különösen, ha füstölt karavánt reszelek bele
- a tejszínes sajtkrém nagyon kellemes ízt ad a pürének
- kipróbáltam feta sajtot elkeverni – hát, húsokhoz nagyon bejött!
- Ha a püréből halmokat formázok, megszórom reszelt sajttal és úgy pirítom meg a sütőben, úgy már csak saláta kell mellé, feltét szinte nem is.
- paradicsompürével (sűrített, szósz vagy egyéb paradicsommal), ilyenkor jó hozzá egy kevés zöld is, pl. bazsalikomlevél aprítva, zellerzöld.
- kevés tejszínnel, vagy tejföllel – nagyon egyszerű, mégis finom, nem is keverek hozzá mást.
- juhtúróval – a férfiak örömére, ilyenkor a sózással vigyázok, a juhtúrók elég eltérően vannak sózva, és ehhez a püréhez illik a hagyma is (leginkább a zöldhagyma aprózva).
- birspürével:
- vagy elkeverem egy az egyben (a pürét nem fűszerezem, a birshez használok gyömbért, csillagánizst, szegfűborsot, kardamom magot, fahéjat vagy szegfűszeget, citromlevet és citromhéjat – mikor mit keverek hozzá, de az biztos, hogy a pürét pikánssá tesz önmagával, nem kell külön fűszer hozzá),
- vagy egymás mellé teszem és a számban keverem el – én nagyon szeretem ezt az ízpárosítást.
- alma vagy körtepürével is finom,
- elkeverve is lehet, ízesítve reszelt szerecsendióval,
- vagy extra tálalás, ha a kivájt almába töltöm a pürét, (vagy teszek rá reszelt sajtot, vagy nem, de jó hozzá), és sütőben megsütöm . Vendégváráshoz nagyon jó, mert elő lehet
- zöldségpéppel,
- pl. főtt répát elpürésítve, sóval és borssal fűszerezve, összekeverve a krumplipürével
- spenótpürével,
- zöldborsópürével, stb.
- nagyon finom barnára fonnyasztott, pirított hagymával
Krumplipüré gombócok magocskákkal
A másnapos kurmplipüréből formázok nedves kézzel gombócokat.
Belehempergetem őket ebbe-abba:
- fekete szezámmagba
- normál szezámmagba
- mandulaforgácsba
- pörkölt és összetört mogyoróba
Aztán mikro sütőben felmelegítem és tálalom.
Sült sajtos krumplipüré
Ehhez is a maradék krumplipürét szoktam felhasználni.
Vagy magában, vagy ízesítem, pl. elkeverem egy kis doboz sűrített paradicsommal, netán némi petrezselyemzölddel, juhtúróval vagy snidlinggel, a lényeg akkor is a krumplipüré.
Morzsával megszórok egy kivajazott jénait, belesimítom a krumplipürét, a tetejére vagy csak sima reszelt sajt (lehetőleg legyen benne egy kevés füstölt is), vagy besamelbe kevert reszelt sajt kerül.
Előmelegített sütőben rápirítom a tetejét, aztán hagyom langyosra hűlni, és akkor lehet vizes késsel kockákat vágni belőle. Látványos, elegáns, finom köret, amellett jó maradék-felhasználás is.
Tálalása:
- simán odakanalazva
- nedves csészéből kifordítva
- uborka vagy cukkini szalagba töltve stb.
Sült krumplipüré pogácsa
A maradék krumplipürét elkeverem egy-két tojássárgájával, (ezzel stabilizálom a sütéshez, ne essen szét, ne morzsálódjon).
Szeleteket formázok belőle.
Sütőlapon tepsiben, vagy serpenyőben olajjal meglocsolva megpirítom.
Finom, ha jó sült lesz, itt-ott barna kéreggel!
Maradék krumplipüré további hasznosítása:
- tölteléknek húshoz, zöldséghez
- krumpli fasírozotthoz (húspótló, Édes a krumplipürét vette húsként, és erősebben fűszerezte, mintha hússal készítené)
- krumpli pogácsához
- krumplis tésztához igen nagyon jó alap
- PAPLANOS csőben sütéshez: bármilyen párolt zöldségre, pörköltre rákenem,
- vagy alulra is a krumplipürét téve, felül is paplanként, s így a kettő közé középre teszem a párolt zöldséget, pörköltet, aztán tejföllel vagy reszelt sajttal – esetleg mindkettővel- lefedve, az egészet a sütőbe téve megsütöm.