Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.12.20. 08:35 mijemaja

Krumplipüré és variációi nálunk

Címkék: tej krumpli köret vaj #összes

Muszáj volt a főtt krumpli köretek közül kiemelnem, olyan sokféle mindent eszünk belőle.

Ráadásul ti magában, simán is főételként eszitek, mondhatni, biztos befutó.
Pedig nem is volt ez mindig így – gyerekkoromban csak az iskolai menzán találkoztam vele.
 
Krumplipüré csak úgy simán
 
A kockázott krumplit felteszem kevés sós vízben főzni. (Olyan kevés vízben, hogy a végén a főzőlé mellé még kelljen tejet hozzáadnom! Ez 2 kg krumplinál kb. 1 dl víz.
 
Az elején elmondottak alapján megfőzöm (kis tűznél, ha felforr, pár perc után elzárva, lefedve saját gőzében párolva).
Ha puha, azon forrón adok hozzá:
-          egy kiló krumplihoz számítva 10-20 dkg vajfélét (margarint is szoktam), és el is keverem,
-          annyi tejet, amennyit felvesz a püré. Vigyázni kell, mert ha túl sok, akkor tocsog, ha kevés, nyögvenyelősebb a püré. Szép lassan, csak keveset öntök a krumplihoz, és gyorsan elkeverem. Ha még elbírja, akkor öntök, ettől lesz a végén olyan finoman ízes az egész, érdemes vele babrálgatni.
-          S nem szabad sajnálni a habosító keverést sem!
-          A végén sózom, finoman, apránként, kóstolgatva.
 
Krumplipüré ízesítve:
 
Nagyon sok mindennel lehet ízesíteni:
 
  1. Fokhagymával és fokhagymával, nagyon jó hozzá az olajban, kevés vízben széttört fokhagyma. Sült húsokhoz ideális. Nem meglepő, hogy esznek ilyet más népek is, pl. a görögök, a románok.
 
  1. zöldfűszerekkel:
-          legjobb a petrezselyemzöld,
-          jó az újhagyma zöldje is: összevágom és belekeverem a pürébe
 
  1. reszelt sajttal, sajtkrémmel:
-          a reszelt sajtot általában csak elkeverem a krumplipürével, és a sajt íze nagyon átjön, különösen, ha füstölt karavánt reszelek bele
-          a tejszínes sajtkrém nagyon kellemes ízt ad a pürének
-          kipróbáltam feta sajtot elkeverni – hát, húsokhoz nagyon bejött!
-          Ha a püréből halmokat formázok, megszórom reszelt sajttal és úgy pirítom meg a sütőben, úgy már csak saláta kell mellé, feltét szinte nem is.
  1. paradicsompürével (sűrített, szósz vagy egyéb paradicsommal), ilyenkor jó hozzá egy kevés zöld is, pl. bazsalikomlevél aprítva, zellerzöld.
  2. kevés tejszínnel, vagy tejföllel – nagyon egyszerű, mégis finom, nem is keverek hozzá mást.
  3. juhtúróval – a férfiak örömére, ilyenkor a sózással vigyázok, a juhtúrók elég eltérően vannak sózva, és ehhez a püréhez illik a hagyma is (leginkább a zöldhagyma aprózva).
  4. birspürével:
-          vagy elkeverem egy az egyben (a pürét nem fűszerezem, a birshez használok gyömbért, csillagánizst, szegfűborsot, kardamom magot, fahéjat vagy szegfűszeget, citromlevet és citromhéjat – mikor mit keverek hozzá, de az biztos, hogy a pürét pikánssá tesz önmagával, nem kell külön fűszer hozzá),
-          vagy egymás mellé teszem és a számban keverem el – én nagyon szeretem ezt az ízpárosítást.
  1. alma vagy körtepürével is finom,
-          elkeverve is lehet, ízesítve reszelt szerecsendióval,
-          vagy extra tálalás, ha a kivájt almába töltöm a pürét, (vagy teszek rá reszelt sajtot, vagy nem, de jó hozzá), és sütőben megsütöm . Vendégváráshoz nagyon jó, mert elő lehet
  1. zöldségpéppel,
-          pl. főtt répát elpürésítve, sóval és borssal fűszerezve, összekeverve a krumplipürével
-          spenótpürével,
-          zöldborsópürével, stb.
  1. nagyon finom barnára fonnyasztott, pirított hagymával
 
Krumplipüré gombócok magocskákkal
A másnapos kurmplipüréből formázok nedves kézzel gombócokat.
Belehempergetem őket ebbe-abba:
-          fekete szezámmagba
-          normál szezámmagba
-          mandulaforgácsba
-          pörkölt és összetört mogyoróba
 
Aztán mikro sütőben felmelegítem és tálalom.
 
 
Sült sajtos krumplipüré
 
Ehhez is a maradék krumplipürét szoktam felhasználni.
Vagy magában, vagy ízesítem, pl. elkeverem egy kis doboz sűrített paradicsommal, netán némi petrezselyemzölddel, juhtúróval vagy snidlinggel, a lényeg akkor is a krumplipüré.
Morzsával megszórok egy kivajazott jénait, belesimítom a krumplipürét, a tetejére vagy csak sima reszelt sajt (lehetőleg legyen benne egy kevés füstölt is), vagy besamelbe kevert reszelt sajt kerül.
Előmelegített sütőben rápirítom a tetejét, aztán hagyom langyosra hűlni, és akkor lehet vizes késsel kockákat vágni belőle. Látványos, elegáns, finom köret, amellett jó maradék-felhasználás is.
 
Tálalása:
-          simán odakanalazva
-          nedves csészéből kifordítva
-          uborka vagy cukkini szalagba töltve stb.
 
Sült krumplipüré pogácsa
A maradék krumplipürét elkeverem egy-két tojássárgájával, (ezzel stabilizálom a sütéshez, ne essen szét, ne morzsálódjon).
Szeleteket formázok belőle.
Sütőlapon tepsiben, vagy serpenyőben olajjal meglocsolva megpirítom.
Finom, ha jó sült lesz, itt-ott barna kéreggel!
 
 
Maradék krumplipüré további hasznosítása:
-          tölteléknek húshoz, zöldséghez
-          krumpli fasírozotthoz (húspótló, Édes a krumplipürét vette húsként, és erősebben fűszerezte, mintha hússal készítené)
-          krumpli pogácsához
-          krumplis tésztához igen nagyon jó alap
-          PAPLANOS csőben sütéshez: bármilyen párolt zöldségre, pörköltre rákenem,
-          vagy alulra is a krumplipürét téve, felül is paplanként, s így a kettő közé középre teszem a párolt zöldséget, pörköltet, aztán tejföllel vagy reszelt sajttal – esetleg mindkettővel- lefedve, az egészet a sütőbe téve megsütöm.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr392527299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levendel Júlia - KOVÁSZOS UBORKA 2010.12.20. 16:02:24

– És az milyen uborka? – kérdezi csipogva a hatvan körüli, fehér kötött sapkát-sálat viselő, erősen púderezett nő. – Az csemege uborka – feleli türelmesen, tárgyilagosan a hasonló korú, termetes piaci savanyúságárus. Vastag, vil...
süti beállítások módosítása