Az Édes nokedlije kapcsán már meséltem nektek a zöldfűszeres, pl. tárkonyos (petrezselymes, medvehagymás… stb.) nokedliről.
Egyik jellemző példánya, az „illatos fűszeres” változat, amelyhez szedek egy nagy fűszercsokrot, felaprítom és belekeverem a nokedli tésztába.
Kicsit bővebben az elkészítéséről:
Elkeverem, átszitálom. (Nem hittem volna, de tényleg kevésbé lesz csomós a tésztamasszám, finomabb lesz a galuskám.)
A tálban lévő liszt közepébe ütök 2-3 tojást.
Jól megsózom, és kevés fehér borsot is adok hozzá.
Addig dolgozom össze, mígnem a tészta „hólyagos” nem lesz, illetve jön a kanállal, elválik a tál aljától. Ekkor keverem hozzá az apróra vágott fűszerkeveréket, tele illatos bazsalikomvirággal, borsikafű virágjával.
A kikevert galuska tésztát letakarom konyharuhával, melegen tartom a tűzhely mellett, ablak alatt a napon. Kell 20-30 perc a lisztnek, hogy hidratálódjon, utána lazább lesz a szerkezete.
Bő sós vízben
Amikor forrt a víz, beleszaggatom a nokedlit 2-3 adagban. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig kevergetem, csak aztán szűröm le.
Olajra teszem, elkeverem, aztán így tárolom, könnyebb melegíteni, nem ragad össze.
A fűszerillat még főzés után is átjön: rendesen érezni a bazsalikom illatát, ahogyan a tányér fölé hajolunk!!
Akkor a legjobb, ha azon frissiben asztalra teszem (ahogy Töttösön Magdi is csinálta!), és úgy esszük, pl. a képen vörösboros marhapörkölttel.