Ez az az egyszerű étel, ami akkor a legjobb, ha minden minőségi benne: a kolbász friss vagy lángolt, (a sonka igazi parasztsonka), a krumpli öreg és kásás, a tojást boldog tyúkok tojták előző nap, a tejfölt a piacról hozom igazi és nem álcázott parasztnénitől…(vagy Palkonyáról, mostanság onnan veszem!) A rakott krumplit lehet diétásan készíteni, de nem érdemes.
Hozzávalók fejenként (nem egy családi adag, 4 főre 4x ennyi):
- két szem krumpli
- 1-2 főtt keménytojás
- Pár karika kolbász.
- Só, bors, esetleg egy kis zöldfűszer
- Tejföl ízlés szerint
- Némi morzsa
Elkészítése:
1. A krumplit megfőzöm sós vízben, (érdemes nem szétfővő fajtát választani, rózsa, salátaburgonya, kiflikrumpli, stb.), meghámozom, nagyon vékonyra felkarikázom. Apátok úgy szereti, hogy szinte hajszálvékony legyen!
2. A tojásokat is keményre főzöm, és szintúgy vékonyra karikázom.
3. A kolbászból lángolt jellegű, szaftos kolbászt használok, meghámozom (forró vízbe mártom, úgy könnyebb lehúzni), és felkarikázom.
4. A tepsit/jénait /sütőtálat megszórom zsemlemorzsával, és elkezdem a rakosgatást:
-A vékony krumpliszeletek enyhe átfedéssel (mint a zsindely vagy mint a halpikkelyek),
-Tojáskarikát teszek a krumplikra és megszórom a kolbászkákkal
-Aztán újra kezdem, és a végén krumpli fedje be a tálat.
Végül előveszem a tejfölt: mi ezzel szeretjük, apátok kevésbé, emiatt a krumpli 2/3-át leöntöm sózott, kis tejjel hígított tejföllel.
5. A többi részre
-vagy szalonnadarabokat/csíkokat teszek
-vagy reszelt sajttal szórom meg
-vagy sós tejföllel elkevert reszelt sajtot teszek rá.
-Néha csak vajdarabokat szórok a tetejére.
6. Meleg sütőben 40-60 perc alatt megpirítom.
Apátok azt szereti, ha az ő kis 1/3 krumplija megpirul, de ti is ropogósan szeretitek, vagyis érdemes addig pirítani a végén, mígnem a krumpliszeletek barnásfoltosak nem lesznek és a szélük fel nem pöndörül.
Rakott krumpli sonkával avagy húsvéti ünnepi rakott krumpli
Ilyenkor a krumpli-főtt tojás mellé – sonkával elkevert reszelt sajt kerül harmadik rétegként a kolbász helyett. A tetejére is reszelt sajtot szórok, és jól megpirítom.
Megnéztem a képeket, itt a munkafelületen teljesen szépen vannak, de ahol ti látjátok - hát, határozottan csálék.
Elnézést kérek mindenkitől, elég zokni vagyok a számítástechnikához, és ez az új felület még nem szeret engem, de én se kezelem valami jól, hát, majd csak beletanulok...Még annyi minden főztömet nem írtam le nektek, édes-féle receptek is hátra vannak, Ibitől Villányból, Lajostól, a villányi kőműves mestertől, irénke néni, egyszervolt házinénim isteni sütijei, katóka sütijei és mindenekelőtt Csobán Marka néni kézírásos parasztlakodalmas süteményreceptjei, Papné mézes krémese, és így tovább... szóval meg kell birkóznom ezzel az új felülettel, ha haladni akarok.