Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.14. 23:53 mijemaja

Holland sörgolyó avagy a Bitterballen

Címkék: sajt marhahús főétel vagdalt darált gouda húsok #összes Hollandiából

hollandsörgolyó1.JPG

hollandsörgolyó2.JPGMit együnk a döntő alatt?- kérdezte az FN, amikor valami a hollandok a spanyolokkal játszották a foci VB döntőt, és rögvest javasolták ezt a fasírtféleséget. Leírom szó szerint a cikket: de meg ne csináljátok így! A recept összekeverte a kétféle húsgolyót, és nem kell mindkét félét elkészíteni, csak ha kedvünk van hozzá.

Ám a besameles fasírt nekünk, lányoknak nagyon bejött, azóta már sok változatban készítettem. Fontos dermeszteni, anélkül nehezen kezelhető - de maga az íze nagyon finom, krémes, könnyű, puha, kenyér nélkül ehető.

Az FN újságban így írták le a receptet:

„Hollandiában a legnépszerűbb étel a holland húsgolyó. Annyira kedvelt, hogy szerdánként húsgolyó-napot tartanak és a hentes kedvezményes áron adja a darált marhahúst. A holland meccs napján mi is tarthatunk húsgolyó napot. Bár ahány ház annyi szokás, mi most egy klasszikus receptet ajánlunk:

 30 dkg darált marhahús, 20 dkg főtt sonka, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 3 tojás, 10 dkg Gauda sajt, 2,5 dl tej, 2 evőkanál vaj, 15 dkg zsemlemorzsa, 5 evőkanál liszt, egy csokor petrezselyem, csipet só, fehérbors, kakukkfű, szerecsendió

A hagymát nagyon apróra vágjuk, és egy evőkanál vajon üvegesre pirítjuk, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Folyamatos kavarás mellett, meghintjük egy kevés lisztel, majd két perc sütés után felöntjük tejjel és egy kevés vízzel, majd felforraljuk. Félretesszük, miután kihűlt, hozzáadunk egy felvert tojást, jól elkeverjük

hollandsörgolyó3.JPGMost a darált marhahúst olajon megsütjük, majd a reszelt répát és kakukkfüvet is hozzáadjuk és még egy rövid ideig együtt pároljuk. A sonkát nagyon apróra vágjuk és összekeverjük a reszelt Gauda sajttal. Ezután a darált húshoz, és a sonkás krémhez keverjük az egészet, majd jól összedolgozzuk. A masszát egy órára a hűtőbe rakjuk.

Nagyobb, nagyjából 100 grammos golyókat formálunk a masszából, és először zsemlemorzsába hempergetjük, majd belemártjuk a maradék két tojással felvert tejbe, és utána megint zsemlemorzsába forgatjuk. Ezután betesszük a hűtőbe egy órára.

A golyókat kisüthetjük olajsütőben 180 fokon, vagy egy serpenyőben, vajban lassú tűzön, amíg aranybarna nem lesz. Figyeljünk rá, hogy minden oldaluk megpiruljon, majd papír törlőkendőn csöpögtessük le a felesleges zsiradékot”

Ahogyan én készítem a húsos sörgolyót:

Hozzávalók:

10-15 dkg darált marha vagy borjúhús

1 kis sárgarépa,

Pár ágacska kakukkfű

1 ek olaj

10 dkg gouda sajt

hollandsörgolyó4.JPG1 kisebb fej vöröshagyma,

5 dkg vaj,

3 ek liszt, 2 dl tej

Só, bors szerecsendió, petrezselyemzöld

1 tojás

Zsemlemorzsa,

olaj a sütéshez

Elkészítése: 

Egy evőkanálnyi olajon átpirítom a darált húst, majd hozzáadom a reszelt répát, belevágom a kakukkfüvet. Jól átforgatom, és lepirítom addigra, míg teljesen le nem sül a saját leve.

Elkészítem a sajtos és hagymás besamelt:

Egy diónyi vajat lábasba teszek, és felolvasztom.

A forró vajon megpárolom a nagyon apróra vágott hagymát, nem szabad megbarnulnia, akkor keseredik az íze.

Kicsit sok a liszt, de keményebb besamel kell, ezért kell 3 púpos ek, megszórjuk vele a vajon pirított hagymát, pirítom zsemlés színig.

hollandsörgolyó6.JPGEkkor jön a 2 dl tej, és keverni kell, mert csomósodhat, és fontos, hogy csomómentes legyen.

Jöhetnek a fűszerek: só, fehér bors, reszelt szerecsendió, jó sok petrezselyemzöld.

Ha kihűlt, beleütök egy tojást, jól elkeverem, aztán jöhet a 10 dkg reszelt sajt. Jól elkeverem, és félre teszem hűlni.

Összekeverem a darált húst a sajtos-hagymás besamellel. Le kell hűlnie, hogy formázni lehessen. Legalább 1-1,5 óra hűtés kell neki a hűtőben.

Előkészítem a panírozást: morzsa az egyik tálba, tejjel felvert tojás a másikba.

Kiveszem a masszát, és vagy vizes, vagy olajos kézzel tudok belőle golyócskákat formázni.

A golyókat morzsába – a tejjel felvert tojásba – majd újra morzsába forgatom.

Így teszem újra a hidegre. (Újabb 1-1,5 óra pihentetés a hidegben.)

Bő olaj kell a lapos lábasba, és közepes hőmérsékleten kezdem sütni a hűtőből kivett húsgolyókat.

Valami szitára, szűrőre szalvétát teszek, arra szedem a kisült húsgolyókat. Nekünk ízlett – de anno a hollandok nem győztek, kikaptak a spanyoloktól!!

hollandsörgolyó5.JPGSonkás húsgolyók készítése:

Ugyanígy elkészítem a hagymás-sajtos besamelt. Vagy az előzőt ketté osztom, és az egyik felét veszem. Cseppet sem baj, hogyha sajtos-sonkás lesz a fasírt!!!!

Ha valódi sonkát veszek, azt meg kell előbb főzni, a sonka-szalámikat elegendő rögvest felaprítani. 10-15 dkg kell hozzá, hogy érezni is lehessen az ízt a fasírtgolyóban. A képen mezei sonkaszalámit vágtam fel, nem is volt olyan erőteljes, aromás  az íze, mint amivel jobb lett volna a sonkás golyó.

A felkockázott sonkát bele kell keverni a besamelbe.

Innentől az elkészítés egyezik: le kell hűteni, aztán golyókat formázni, morzsába, felvert tojásba, morzsába hempergetni, megint hűteni, aztán kisütni az olajban.

Szerintetek nagyon finom. Apátok szerint a grúz húspogácsa kenterbe veri. Na ja, az szinte színhús, fűszerekkel, ez viszont nagyon sajtos, nagyon besameles, emiatt a külső morzsás kérge alatt a belseje érdekes módon puha.

Sajna a fényképek felrakása itt a munkafelületen jó, a blogoldalon pocsék. Ne rám lőjetek, sz* ez a változás, szidom a blog-hu-t, meg hogy ennyire zokni vagyok az informatikai finomságokhoz....

Ne ezt nézzétek: a recept nagyon jó - sokszor ettük már, remélem esszük is még, és ez a lényeg. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr214657168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása