Anna meglepett minket rétessel. Szoktam én is készen vett réteslapból készíteni, úgy is szeretem, azt hittem, Anna is ilyet készített a nagymamájával – hát nem: Anna HÁZI RÉTESTÉSZTÁT készített, s abból lett nelünk ez a finom, könnyű, ízes rétes! Mondtam, nagyon nehéz volt húzogatni? (Édesnél ez volt azt a neuralgikus pont, amikor mindenki elment édes mellől a háztól, mert síkideg lett közben, jobb volt inkább messzi lenni). Ő nem – könnyű volt, mondta Anna. Akkor viszont kérem a receptjét, vinnyogtam, s bedobtam a nők legveszélyesebb fegyverét: légyszíííííííí..
Így érkezett meg a következő email és a rétes képek, amiket átadok nektek!
Szia! Itt küldöm a réteses képeket, meg a receptet amit ígértem! :)
Rétestészta
50dkg réteslisztet egy tálba teszünk, diónyi zsírral elmorzsoljuk, majd 4 -
A tésztát ezután két cipóba osztjuk, tetejüket megkenjük langyos olajjal, lefedjük (melegített lábossal vagy konyharuhával) és pihenni hagyjuk 15-20 percig.
Egy nagy asztalt abrosszal lefedünk (lisztes és olajos lesz!), beszórjuk liszttel. A pihent tészta közepét vagy az öklünkön, vagy ha már az abrosz közepére helyeztük, nyújtófát használva vékonyítjuk.
Ekkor meg lehet kenni vékonyan olajjal, majd a kézfejjel óvatosan minden irányba nyújtani kezdjük, ügyelve, hogy lehetőleg lyukak vagy ráncok ne keletkezzenek (egyébként az sem nagy tragédia). A nyújtás akkor kész, mikor a tészta már hártyavékony és átlátszó (ha mintás az abrosz, tisztán lehet látni a tésztán keresztül!)
A tészta szélét, ahol vastag maradt, a kezünkre csavarva lefejtjük (lehet ezeket a széleket is pihentetni és újra kinyújtani majd - így lesz egy harmadik gombócunk is).
A kinyújtott tésztát megspricceljük kevés langyos olajjal, egyenletesen.
Megtöltés: finom morzsával meghintjük gyéren az egész tésztát, a tölteléket ráhintjük egy vékony csíkban. Fontos, hogy ne legyen túl sok a töltelék!
A tészta széleire kevés olajat hintünk. A lecsüngő részeket az abrosz segítségével felhajtjuk, a felhajtott részeket is olajozzuk, és az abrosz széleit felemelve az egészet lazán felgöngyöljük.
Az olajozott tepsibe helyezéskor a rétest nyugodtan kanyarítsuk be ha hosszabb lett, de lehetőleg ne érjenek egymáshoz a szélek. A tepsiben a rétes tetejét és oldalát kenjük még meg olajjal.
Töltelékek
Almatöltelék:
Az almát hámozatlanul megmossuk és a csumáját kivágjuk, majd legyaluljuk.
Addig pároljuk amíg a levét elfőtte, 8-10 dkg cukorral és fahéjjal édesítjük (ha jó puha, érett almánk van, nyersen is használhatjuk).
Ezután 20 percig állni hagyjuk, majd a levét kicsavarjuk.
Ha nyers az alma, alatta a tésztát bővebben szórjuk meg morzsával
Meggytöltelék: egy kiló magozott gyümölcs, gyengén kinyomkodjuk, elhintjük egyenletesen és megszórjuk cukorral.
Túrós töltelék: 20dkg túró, egy kanál tejföl, egy tojás, két kanál cukor, egy kanál dara, citromhéj vagy vaníliás cukor, esetleg 5dkg mazsola
A hozzávalókat elkeverjük a tojássárgájával együtt, hozzáadjuk a tojás felvert habját (kihagyható), végül a citromot. - A tésztát darával hintjük meg a töltelék alatt!
Káposztás töltelék: 80dkg fehérkáposzta, 3 ek olaj, só, bors, cukor
A káposztát legyaluljuk, gyengén megsózzuk, fél órát így állni hagyjuk.
A zsírt megforrósítjuk, a cukrot rajta karamellizáljuk, és a levéből kinyomkodott káposztát rádobva fedő nélkül sárgára pirítjuk
Ízlés szerint borssal ízesítjük.
Muszáj elmondanom itt is, Édes a meggytölteléket másként készítette.
A friss meggyet kimagozta, cukorral meghintette, hagyta, hogy levet eresszen. A lébe búzadarát áztatott, hagyta duzzadni, egy pici darált dióval ízesítette a meggyet és a meggyben ázott búzadarát. Így olcsóbb, kiadósabb lesz a töltelék.