Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.11. 22:02 mijemaja

Savanyú zölddió karácsonyi asztalra

Címkék: befőzés savanyítás #összes zöld dió Aszódról

zölddió savanyúan.JPG

Az előkészítés egyezik a normál zölddió előkészítéssel (ezt már leírtam, és ha tudnám, idehivatkoznám nektek, efféle tudomány híján keressétek meg a blogban „zölddió szirupban” címszó alatt): röviden szólva, az előkészített, átszurkált éppen elég nagy és elég puha, László vagy Iván nap előtt szedett diószemeket héjastul legalább napi 2 vízcsere mellett áztatom 10-15 napig, mindaddig, amíg a zölddiók meg nem feketednek.

Akkor el kell készíteni a fűszeres savanyúságlevet: egyberakom és összeforralom

-          víz

-          20%-os ecet, annyi, hogy kellemesen-erősen savanyú legyen a lé

-          Annyi só, hogy kellemesen sós legyen (ahogyan szeretjük)

-          2-3 ek cukor, kicsit selymesebbé tenni az ízét

-          2- 3 szegfűszeg a pikánsság miatt

-          1 kk szegfűbors

-          1 tk borókabogyó

-          1 tk fekete bors

-          1 ek mustármag, esetleg koriandermag is

-          Egy egész citrom (megszurkálva, hogy a savanyúsága, íze kijöjjön, de ne maradjanak foszlányok a lében)

-          1-2 erős hegyes száraz paprika (lehet 1 friss is, de azt csak belefőzöm, kiveszem a tartósításkor)

-          1-2 babérlevél

A páclével leöntöm a diókat, és felforralom az egészet.

Aztán hagyom benne kihűlni.

Másnap a diókat kifőzött üvegekbe teszem, a levüket felforralom, leöntöm vele a diókat, lezárom az üvegeket, száraz dunsztba teszem őket.

Aztán kell 2-3 hónap legalább ahhoz, hogy enni lehessen belőle. Jellemzősen elkészült nyár elején, és decemberben lett felbontva. (Egyébként talán a dióban van valami, de nagyon sokáig eláll!!) A dió különleges, finom, de megmaradt benne az erős zölddió íz, és emiatt apátok nemigen ette…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr644833803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása