Tudom, túl egyszerű Radnótit idézni („a csókok íze számban hol méz, hol áfonya”), de ebben a mézben akkor úgy van ott az áfonya (virágporával), hogy mézédes. Kedves lányaim, apátok csókja a jelek szerint számomra áfonyaméz…
Figyelem! Ne dőljetek be annak, ha valaki bio és egyéb bődült áron akácmézben elkevert szárított áfonyát adja áfonyaméznek!!! (Sajna találkoztam már ilyennel!) - Az akácméz áfonyával ízesítve.
Maga az áfonyaméz bőséggel illatos, ha kibontom az üveget megcsap azonnal az aromás üzenet: bennem erdőalji áfonyavirágok íze búvik – olyan finom, magában, kenyéren, és a tejeskávém is teljesebbé válik tőle. Nem ihatatlanul teszi fűszeressé (mint pl. a fenyőméz), hanem csak egy picit gazdagítja az ízét.
A méz színe közepes sárga, előbb-utóbb az alja kicsit kristályosodik fehér, aprószemcsés üledékkel.
Idézek a netről, hogy salátaönteteket próbáltak „e”adalékok nélkül tartósítani, és áfonyamézet, illetve vörösheremézet használtak a kísérlethez. Íme, az eredmény:
„A salátaönteteket - dresszingeket - olyan tartósítószerrel (EDTA) készítik, amely megakadályozza az öntetben levő olaj megavasodását. Az Illinois Egyetem kutatói kikísérletezték, hogy az antioxidánsokban gazdag méz kiválóan helyettesítheti ezt a mesterséges avasodásgátlót- és emellett fölöslegessé teszi az édesítőanyagot is, akár cukor az, akár magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.
…"9 hónap eltelte után is - mind a két fajta mézet tartalmazó - öntetünk ugyanolyan jó minőségű volt, mintha mesterséges avasodásgátlót használtunk volna." - Az áfonyaméz még előnyösebbnek mutatkozott valamivel, mint a vöröshereméz.
"Sok fogyasztó szereti, ha természetes összetevőket tartalmaznak az élelmiszerek. Számukra ez egy jó alternatíva lehetne" - mondta a kutató. (Forrás: EurekAlert)
Erős és édes, - ez jellemzi az áfonyamézet, azt mondják, ezek a földes elemek jegyei. No, ezeket csak azért mondtam, hogy még szívesebben egyétek, akár saláták öntetében is.