Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.20. 22:15 mijemaja

ÁFONYAMÉZ

Címkék: méz áfonya Címke: egyedi virágméz

áfonyaméz.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudom, túl egyszerű Radnótit idézni („a csókok íze számban hol méz, hol áfonya”), de ebben a mézben akkor úgy van ott az áfonya (virágporával), hogy mézédes. Kedves lányaim, apátok csókja a jelek szerint számomra áfonyaméz…

Figyelem! Ne dőljetek be annak, ha valaki bio és egyéb bődült áron akácmézben elkevert szárított áfonyát adja áfonyaméznek!!! (Sajna találkoztam már ilyennel!) - Az akácméz áfonyával ízesítve.

Maga az áfonyaméz bőséggel illatos, ha kibontom az üveget megcsap azonnal az aromás üzenet: bennem erdőalji áfonyavirágok íze búvik – olyan finom, magában, kenyéren, és a tejeskávém is teljesebbé válik tőle. Nem ihatatlanul teszi fűszeressé (mint pl. a fenyőméz), hanem csak egy picit gazdagítja az ízét.

A méz színe közepes sárga, előbb-utóbb az alja kicsit kristályosodik fehér, aprószemcsés üledékkel.

Idézek a netről, hogy salátaönteteket próbáltak „e”adalékok nélkül tartósítani, és áfonyamézet, illetve vörösheremézet használtak a kísérlethez. Íme, az eredmény:

„A salátaönteteket - dresszingeket - olyan tartósítószerrel (EDTA) készítik, amely megakadályozza az öntetben levő olaj megavasodását. Az Illinois Egyetem kutatói kikísérletezték, hogy az antioxidánsokban gazdag méz kiválóan helyettesítheti ezt a mesterséges avasodásgátlót- és emellett fölöslegessé teszi az édesítőanyagot is, akár cukor az, akár magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.

…"9 hónap eltelte után is - mind a két fajta mézet tartalmazó - öntetünk ugyanolyan jó minőségű volt, mintha mesterséges avasodásgátlót használtunk volna." - Az áfonyaméz még előnyösebbnek mutatkozott valamivel, mint a vöröshereméz.

"Sok fogyasztó szereti, ha természetes összetevőket tartalmaznak az élelmiszerek. Számukra ez egy jó alternatíva lehetne" - mondta a kutató. (Forrás: EurekAlert)

Erős és édes, - ez jellemzi az áfonyamézet, azt mondják, ezek a földes elemek jegyei. No, ezeket csak azért mondtam, hogy még szívesebben egyétek, akár saláták öntetében is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr564860169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása