Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.21. 13:38 mijemaja

Hegyi méz a hangák és fenyvesek világából a havasokból

Címkék: méz #összes Címkék vegyes méz hegyi méz

hegyi méz albán.JPG

A képeket Albániában készítettem az ezüstnászútunkon, Elbasan, Gjirokaster, Mesopotam környékén, valahol a hegyekben: nézzétek csak meg, hol vannak a kaptárak, ekkor mondtam apátoknak, itt vennünk kell mézet… Több helyütt vásároltunk, ahol méhészet volt, általában az út szélén vagy a ház előtt árulták (mint a tehéntáblás képen is láthatjátok a jobb alsó sarokban). Arrafelé több finom hegyi forrás van, azok mentén pihenő, s kukoricasütő, máz és gyógynövény, fűszernövény – na meg chips árusok (ezt a nagy fa körül kirakott portékákon kell látnotok, ott még sült kukoricát is árultak!).

Felül középen egy kis képen sok mézesüveget láttok: azokból kettő görög (Olympos hegyéről), kettő albán. Teába, forralt borba fantasztikusak.                      

hegyi méz hegyi teába.JPGA „hegyi méz” nem egy egyedi virágméz, hanem egy általános neve annak a vegyes virágméznek, amiket többféle hegyvidéki növényből hoznák össze a méhecskék. Számít, mikor pergeti a méhész, hiszen ahogy a havasi legelőkön a májusi juhtejből készült juhtúró talán a legfinomabb egész évben, itt is számít, hol van az a hegyi rét, ahol a méhek „dolgoznak”, mikor gyűjtötték a mézhez valókat, mert más növények virágoznak tavasszal, nyárelején, nyárvégén, ősszel…

Az is számít, mennyire magasan vannak telepítve a méhek, milyen a környező hegyek növényvilága, vagyis ez érdekes, változatos ízű méz.

A hely, az időszak, a virágok összetétele függvényében változik a hegyi méz színe világos sárgásfehértől akár a mély borostyánbarnáig, - sőt, szinte a feketéig! (főként, ha sok enne a hanga), változó a sűrűsége is, még a mézharmat (fenyőméz!) miatti gyantás íz is bejöhet.

A hegyi mézek sötétebbek a hangaméznél. Ugyan az is hegyi méz, de egy adott időpontban és helyen, a hangafélék virágzásakor gyűjtött hegyi méz, ezzel ellentétben a hegyi méz  vegyesebb a hangánál, de vélhetően hangaméz is van benne.

hegyi méz görög.JPG

Nézzétek meg ezeket a képeket: Tiszta éles levegő, hegyi rétek, lombos és fenyőerdők-  az Olympus (Olimposz) hegységben fotóztam, itt készítették a méhek azt a hegyi mézet, amit szerzetesektől vásároltam a kis képeken látható monostorban. (Ez a legmagasabban fekvő görög monostor, a németek a második világháborúban lebombázták és a szerzetesek építik most szinte a csupasz kezükkel újjá.)

Egy kakukktojás, hogy jobboldalt a  kis képecskén Corából (lassan Auchan) vásárolt spanyol hegyi méz van, az is nagyon finom volt. Képzeljétek el, a spanyol (albán, görög, erdélyi) hegyekben virágzik a hanga, vagy a szelídfenyő erdőségek…és arrafelé talán már csak nem permeteznek, szóval van a szívemben remény, hogy a méhek tiszta mézrevalót gyűjtenek össze.„Mel Monthana” , Miele delle. Dolomiti Bellunesi”  ilyen szépnevűek a spanyol hegyi mézek.

Az útmentén vásárolt albán mézek legalább olyan finomak voltak, szerintem gasztroturizmust lehetne szervezni Albániába…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr134907650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása