Előkészítés: a májat szoktam fokhagymás tejbe áztatni.
Elkészítése:
- A májat egyben berakom egy edénybe, körbeöntöm kacsazsírral, és felrakom egy edényben a tűzre, vagy beteszem egy tepsiben a sütőbe, és sütni kezdem közepes hőfokon.
- Ici-pici vizet öntök alá az elején (egy kevés pácoláshoz használt tej is jó, -nem lesz tőle zavaros a zsír), megvárom, míg az elpárolog, és akkor beleszórok pár gerezd, héjában benne hagyott fiatal fokhagymát. Zsírjára sütöm.
Ha a máj a zsírjára sült, puha lesz, a héja kicsit sültebb – hidegen is, melegen is kiváló étek.
Melegen: köré önteni egy kis zsírt, friss héjában sült krumplival hagymasalátával…
Hozzávalók: kacsazsír, kacsamáj, fokhagyma
Címke: főétel / hideg vagy meleg előétel / szárnyas húsok / kacsabelsőség / sült / alaphozzávalók: kacsamáj, fokhagyma
Körete: Héjas sült fokhagyma:
Akkor jó, ha a fokhagyma még nem száradt nagyon. Amikor megsült a máj, a mellette lévő fokhagymák is megpirultak, és a fokhagymagirizdeket ki lehet pattintani a héjukból, köretnek a májhoz. Nagyon kellemes krémes, nem simán fokhagymás, pikáns íze van.
Még finomabb lesz a fokhagyma, ha tudunk olyan fokhagymafejet szerezni, amikor a fokhagyma elkezd már fejesedni, tejes de még nem kemény a feje.
No, akkor azt a zsenge, tejes fokhagymát elfelezem, úgy egyben, félfejenként sütöm meg. Persze grillezve még jobb, de még így is kulináris élvezet a fél fokhagymafejben lévő fokhagymácskák kipattintása és elnyammogása. Lányok, előbb-utóbb ehhez az élvezethez is felnőttök…