Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.30. 10:50 mijemaja

Balkonkertem íze, avagy a zöld fűszerkeverékem

Címkék: fűszerek fűszerkeverék #összes teraszomról

Saját teraszon nevelt növényeimet elkezdtem rendszeresen kopasztani, a felsleget, el nem használt zsengeségeket szárítom, és egy kevés külön-külön szárítmányon túl összekeverem a többit, - így készül a „Balkonkertem íze” zöldfűszer keverékem.

Összetétele változó, azt teszem hozzá, ami éppen szedhető és szárítható:
      -          snidling,
      -          borsikafű
      -          egy kis kakukkfű is belefér,
-          tárkony
-          lestyán, (édesanyám „vegetalevele”)
A friss petrezselyem és zeller levél hiánya miatt, ha hozzájutok ezekhez a piacról, akkor a maradékot azonnal szárítom (vagy fagyasztom), és a szárított zöldekből azonnal teszek a „balkonkerti keverékhez.
Hébe-hóba akad zsálya, koriander – az is kerülhet bele.
Szóval szép lassan és folyamatosan összeütök egy mindenhez jó zöld fűszerkeveréket.
 
 
Váncsa István megmondta: A fines herbes -ben „petrezselyem és snidling mindig van, mellettük a leggyakrabban tárkony és turbolya”.
Váncsa Istvánnak persze igaza van, az igazi a friss, vagyis bármilyen főzetbe jó ez a zöldfűszerkeverék levélágakból, a balkonkertemből letépve nem fibes herbes:
-          snidling,
     -        borsikafű
     -        egy kis kakukkfű is belefér
     -        tárkonyágacska
     -        rozmaring csak akkor kerül bele, ha a készítendő ételhez illik az íze.
-         
         Ha van itthon, hozzáteszek egy zellerszárat, és jó pár petrezselymet is.

Összekötöm cérnával, úgy teszem bele a főzésbe. Turbolyám sajnos igen ritkán kerül…messzire kerültem az aszódi kertünktől, ahol vadon termett.

Kiegészítem egy egész megpucolt hagymával, had főjön a levesbe, mártásba, raguba, szószos húsokhoz. Össze is vághatnám, de nem szeretem a darabos hagyma ízét a mártásokban, ezért vagy egyben teszem be – úgy is szeretném kivenni- , vagy turmixolom a végén a mártást.
A főzelékekbe viszont nem cérnázok, hanem aprítok, és csak a végén teszem hozzá, de ott benne is marad a fűszerzúzalék.
 
Amit próbáltam, és ami bevált:
-          ragulevesbe, csorbalevesbe
-          tojásos töltelékekbe, (csak tojás vagy húsos töltelékbe is)
-          fasírozottba
-          májhoz (resztelt, lékay)
-          bárányhús
-          bármilyen vad, bár ahhoz kevésnek találtam, a vadhúshoz való fűszerkeverékem jobb

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr82120439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása