Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.05. 15:32 mijemaja

Grúz korianderszósz

Címkék: mártás koriander #összes grúziából dióolaj

Én nagyon megszerettem anno Grúziában a koriandert, (kindzát), különösen ezt a zöld mártást belőle. Én már arra is büszke voltam, hogy odahaza aprított zöldet (lestyánt, zellert, petrezselyemzöldet) kínálunk a leves mellé, itt meg azt láttam, hogy egész tálakkal kerül az asztalra mindenféle zöld, lehetett belekeverni, rágcsálni, aromásítani az ételeket.

No, ti nem panaszkodhattok, esztek gyermekláncfűlevelet, zsurlót, mentát, vasfű és csalánteát, stb. isztok, és a mindennapjainkban ismeritek meg ezeket a fűszereket is, a koriandert zölden, szárazon, s szószként is.
 
Hozzávalók:
-          egy jó nagy csokor friss koriander- összevágom, csészébe teszem – és ez a viszonyítási térfogat.
-          kellene grúz szárított sárgabarack, amit forró vízben kéne péppé áztatni, de nekem bőven elég 2 ek sárgabarackdzsem,
-          2-3 gerezd fokhagyma összenyomva
-          Egy kevés zöldhagyma a zöldjével együtt, ha nincs, akkor kevés vöröshagymát vágok össze apróra (1 vastagabb vagy 2 sovánka darabka)
-          Csomó zöldfűszer (együtt kb. akkora térfogattal, mint amennyi a korianderzöld): bazsalikom, petrezselyemzöld, tárkony, kapor, borsikafű, és egy kevés snidling is elfér, - főként ha nincs zöldhagymánk!
-          Kell bele dió, de nem sok, a koriander térfogatának kb. a negyede: mozsárban illik összetörni, úgy belekeverni a szószab.
-          Fűszerek: só, frissen darált fekete bors, és erős piros paprika, ha más nincs, egy tk erőspista.
-          Savanyítása: egy citrom frissen kifacsart levével.
-          Kell hozzá olaj, méghozzá dióolaj, amennyit felvesz, az összevágott koriander térfogatának kb. a negyede.
 
Elkészítése egyszerű:
A hozzávalókat összeturmixolom. (Nyögvenyelős, ezért kell a sok citromlé, a bő olaj, és előtte jól összeaprítani…)
A dióolajat is hozzákeverem, és ha jól csináltam, sűrű zöld szószt kapok. Kb. 2 óra hűtőben való érlelés után tálalható, és lezárt üvegben kb. egy hétig eláll a hűtőben. Hogy is mondta Dorisz a Nesteátokra? „Jé, van már buborékos icetea?” (Egyből szóltam, meg ne igya, mert nincsen, tehát az megbuggyant.) Szóval, ha buborékos a szósz, akkor ki kell engedni az ajtón.
Ha megfigyelitek a hozzávalók felépítését: látnotok kell, mennyire hasonlít a pesztóra.
Emlékeztek az „ez elment vadászni” mondóka alapján mit tanítottam nektek?
„A pesto olyan, mint a kezünk: van öt ujjunk, a pestónak korianderszósznak 5 alapvető hozzávalója van. Elment vadászni a bazsalikom, koriander és a szép zöld mindenféle, a fenyőmag dió meglőtte, az olívaolaj dióolaj hazavitte, a parmezán zöldhagyma megsütötte, és az icipici fokhagymagerezd mind megette, s hogy ne fájduljon meg a hasa tőle, fűszerezte sóval, borssal, csípős paprikával és citrommal, bármi egyébbel, amit a konyhájában talált.”
 
Jut eszembe: a grúzok tudtommal nem tesznek ebbe a szószba reszelt sajtot – de próbáljátok ki nyugodtan, nagyon klassz benne!
 
A korianderszószt felhasználjuk szinte bármire, mert kiváló mártás:
-          grillezett húsok
-          csirke
-         sűrű, tartalmas saláták, mint pl. a krumplisaláta, bab saláta
-          főtt zöldségek
-          fehér húsú halak mellé egyaránt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr792131140
süti beállítások módosítása