Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.05. 14:06 mijemaja

Tartós sima padlizsánkrém

Címkék: padlizsán befőzés #összes erdélyországból

A sima padlizsánkrémet készítem el hozzá, de semmi tejföl nem kerül bele.

Hozzávalók:
      -          egy nagyobb érett, fényes padlizsán
      -          egy kisebb fej vöröshagyma,
      -          1-2 gerezd fokhagyma (megjegyzem, Barabás sógorom ettől jóval többet tesz bele, nagyon fokhagymás a padlizsánkrémje, és Hajnalkám se fukarkodik a fokhagymával a krémbe)
      -          1-2 ek citromlé
      -          kb. 1 dl olaj, de a helyes, akkurátusan  meghatározott mennyiség így hangzik: annyi olaj, amennyit felvesz
      -          ízlés szerint, só, bors, almaecet

Elkészítése:
1.      A padlizsánt a szára mellett kicsit megszurkálom egy vékony hústűvel (ahogy az almát is, amikor héjában sütöm, mert így nem reped be, nem „robban” szét), aztán úgy egyben, lassan megsütöm úgy, hogy felhólyagosodjon, megfeketedjen a bőre, (ez kell a füstös, égett ízéhez)
-          Ha lehet, grillen sütöm, és a tűzre dobhatok bármilyen fűszert, had füstöljön, aromásítsa nekem a lila paradicsomtököt (így is nevezték régen),
-          De ha nem megy, jó a tepsiben is sütni, kevés olajban (de nem jó lábasban, annyira át kell sütnöm, hogy az nem tesz jót a lábasnak, maradt a tepsi).
2.      Ha megsült, fakéssel és favillával lehúzom a héját, feldarabolom a húsát, akkor jó, ha olyan puha, hogy könnyen szétmállik. (Most már tudom, RM kés is jó, és sokat segít a gyorsabb aprításban).
3.      Egy nagy porcelántálba teszem, gyorsan leöntöm egy ek citromlével (ha több, se baj), és fűszerezem
-          A hagymát apróra szokták vágni, én megdarálom, annyival jobban szeretem, ha a hagyma nem darabos
-          A fokhagymát szétnyomom, vagy felvágva azt is megdarálom
-          Só, bors, és vagy almaecet, vagy több citromlé kell hozzá ízlés szerint
4.      Olajat adagolok hozzá, úgy, mint a majonéznél szoktam: a massza a tojássárga, és cseppenként, növekvő mennyiségben öntögetve gyors keveréssel folyamatosan krémes habos masszává keverem. Sok olajat felvesz, és éppúgy selymes krém lesz belőle, mint ahogy a tojássárgája átlényegül majonézzé. Az olaj könnyebb keverhetősége érdekében én először teszek hozzá egy kevés tejfölt, aztán jön az olaj, betegségem óta olívaolaj.
5.      A padlizsánkrémet előkészített üvegekbe teszem, lezárom kiforralt fedővel, aztán nedves dunsztba teszem: felforrástól számítva egy órát gőzölöm.
6.      A gőzben hagyom kihűlni, áttörlöm és kamrába teszem.
  
Tartós paprikás padlizsánkrém

Ehhez már több padlizsánt is előveszek, mert nemcsak eszem, hanem a főzésnél is használom.
Tulajdonképpen ez az ajvár, de Romániában is készítik, más néven.
 
 
Hozzávalók:
-          annyi padlizsán
-          amennyi paprika (vagy fordítva) kápia, paradicsompaprika, kaliforniai húsos paprika, vagy bármilyen húsos zöld paprika jó hozzá, akár vegyesen is
-          1 kg zöldséghez kb 1 dl olaj kell
-          só, bors, esetleg fokhagyma
 
Az elkészítése és a receptúra = ajvár = a zöldségeket meg kell darálni, olajban megsütni egészen szárazra, üvegbe tenni, zárás előtt csipetnyi tartósítószert tenni a tetejére, lezárni és gőzölni egy órán át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr162130887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása