Kell egy fehér szósz:
- Vagy egy igazi (lecsöpögtetett) joghurt kell, vagy egy tejföl, netán krémsajt. (A krémsajttal ízesíthetem is a joghurtot!!)
- Ha sűrű, akkor tejjel, tejszínnel, sörrrel (1-2 ek) lazítom
- Olívaolajat is keverek hozzá 1-2 ek-nyit
- Teszek hozzá 1 kanálka mustárt és ½ citrom kifacsart levét.
- Zöldfűszert: snidlinget, újhagymát, kaprot, petrezselyemzöldet, ami van.
- Sózom, borsozom.
Aztán összeérlelem a hűtőben.
Kell piros szósz is, legegyszerűbben simán paprikás tejfölt készítek:
- egy igazi (lecsöpögtetett) joghurt kell, vagy egy tejföl/krémsajt.
- Ha sűrű, akkor tejjel, tejszínnel, sörrrel (1-2 ek) lazítom
- Olívaolajat is keverek hozzá 1-2 ek-nyit
- 1 erős tk sima piros paprika és egy másik erős, vagy összevágott chilipaprika.
Paradicsomos-paprikás piros szósz:
- egy kis doboznyi aranyfácános paradicsompüré (lehet az olasz aprózott paradicsom is), ebbe keverem bele
- a pár gerezd felvágott fokhagymát,
- egy kápia (annak hiányában paradicsom vagy kaliforniai) paprikát összeaprítva,
- egy összevágott hagymát (igazából reszelve kéne, de a végén a paprikát, a fokhagymát és a hagymát olívával, paradicsompürével összeturmixolom, amióta van turmixom)
- van olajos török csípős paprikadarálmányom – az is jön bele, ha elfogyna jó a magyar édes és erős paprika is
- Sózom, borsozom, a paradicsom miatt pici porcukorral selymesítem az ízét.
- Zöldfűszerként illik hozzá a zellerzöld, lestyán, petrezselyemzöld, stb. felaprítva.
Ajvár vagy sült paprikakrém – kockára vágott hagymával!!!