Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.11.05. 08:46 mijemaja

Édes krumplis tésztája

Címkék: krumpli hagyma paprika tészta főétel #összes zöldséd

Semmi kunszt, Édes úgy csinálta, ahogyan a háziasszonyok zöme.

1. Elkészítette a krumplit:
-          A krumplit meghámozta, felkockázta, és feltette főni.
-          Ha teljesen puha volt (szinte szétfőtt), akkor krumplinyomóval összetörte.
           Ezen a képen azt próbálom demonstrálni nektek,   
           lányok: hogy ennyi víz elegendő, akkor finom igazán 
           a főtt krumpli, ha nem a vízben ázik ki, hanem a  
          gőzben puhul meg.
 
2. Megcsinálta a krumpli hagymás-paprikás alapját
-          apróra vágott hagymát pirított zsiradékon, megsózta, borsozta, erős mennyiségű paprikát rászórt.
 
3. Elkeverte a krumplit a hagymás paprikás alappal
-          Ahogy puha volt a krumpli, hozzáadta a hagymához, és krumplinyomóval péppé nyomkodta.
 
 
-          Édes a pépet fűszerezte, ahogyan még kellett: só, bors a lényeg. Ezzel kész volt a krumplis pép.
 
 
4. Mindeközben megfőzte a tésztát:
-          Feltette forrni a sózott vizet,
-          és ahogy felforrt, megfőzte benne a tésztát. Nagykocka tészta volt az igazi („grenadírmars” = krumplis kockatészta)
 
5. Édes eztán már csak összeállította a krumplis tésztát, mert ehhez a paprikás péphez adta a tésztát, elkeverte, és készen is volt. Ellenőrizte, kell-e utána sózni, borsozta is, ha nem volt elég ízes, pikáns a krumplistészta.
Lehetett tálalni: kovászos uborka, friss fejes saláta volt mellé az igazi!
 
Ez volt a krumplis tészta első élete.
A krumlis tészta másik élete a sütőben kezdődött!!
 
 
 
 
Tepsiben sült, pirított krumplis tészta
 
 Édes a tepsiben szétterítette a krumplis tésztát, és az odaégés veszélye nélkül a sütőben jól megpirította
 
A tepsiben megpirult tészta isteni finom tud lenni, már gyerekkorunkban is veszekedtünk azon, ki kapja a ropogósabb részeket…
 
Aztán rájöttem: formában is süthetem:
Így lettek ilyen kis kerámiaformányi, egy-egy adagos krumplis tésztáim.
Szépek, finomak, és jó sok egy-egy adagon belül is a jól megpirult rész. Nincs veszekedés…
 
 
 
 
 
 
 
Édes krumplikrémes kenyere
 
Krumplis kenyeret is csinált nekünk Édes ennél az ételnél. Legalább nem nyafogtunk vacsora készítés közben, hogy éhesek vagyunk, mert amint elkészült a paprikás krumplipép, abból kivett, és kenyérre kente mindőnknek.
Ettük:
-          sima kenyérrel
-          pirítós kenyérrel
-          lilahagymával,
-          zöldpaprikával, zöldsalátával.
 
Ancsi néni fehér krumplis tésztája megérdemli, hogy külön meséljem el nektek, hogyan készítette nekem a nagynéném Érsekújvárott…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr672425125
süti beállítások módosítása