Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.12.20. 08:31 mijemaja

Édes tyúkhúslevese, avagy a szegény ember tyúkja kimászik a húslevesből

Címkék: leves tyúk húsleves leveszöldség #összes

A jó húslevest édes a következőkből csinálta:

-          vagy öreg tyúkból vagy kakasból (ha csípett egy kakas, mi gyerekek egyből levágattuk, nem akartunk bottal járni a saját udvarunkban)
-          vagy gyöngytyúkból (amíg voltak, mert merő jó szándékból sikerült a végén vad és szabad gyöngyösöket kinevelnünk)
-          nagy ritkán marhából
-          még ritkábban, olyankor viszont felemlegetve a  „bácsit” (nagyapám nevelőapját, aki vadászni járt, és aki mellett ez gyakrabban került elő alapanyagként), fácánból
-          leggyakrabban viszont „a kutyáknak kérek jó húsos csontot” – mondtuk a hentesnek, és húsos karajcsontból, meg minden egyéb csontból, amit volt. Na jó, tudom – ez csontleves. Nekünk azonban ez húsleves volt. Vajon hová soroljam be?
 
A baloldali képeken látható húsleveseket még Édes főzte nekünk…
 
Édes tyúkhúslevese
Feldarabolt tyúkhoz tette a májat, zúzát, szívet is, aztán a megpucolt, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, (nézzétek a képen: zeller, karalábé, fehér és sárgarépa, egy kis kelkáposztalevél került bele).
Sózta, egész hagymát, egész borsot, néhány fokhagyma gerezdet tett bele, felöntötte vízzel, és feltette főni.
Gyöngyözve készre főzte.
-          ha fizetés után voltunk, akkor a hús is benne maradhatott a levesben, és tészta került bele fogyasztáskor.
-          Ha messze volt a fizetés (akár előttünk, akár utánunk), akkor a félig puha szárnyas „kimászott a levesből”, és Édes második fogást készített belőle.
Édes „tésztikás” levese
 
Ha fokhagymás sült hús, vagy pörkölt lett a levesben főtt húsból, akkor a leves „tésztikás leves” lett.
 
- zöldségek
- cérnametélt
 
– és ez volt a kedvenc levesetek gyermekkorotokban nektek is!!
 
 
 
Édes tyúkpörköltje, ha kiugrott a tyúk a levesből
 
Máig emlékszem, baktatok az utcán, összefutok Juhos Sanyival, aki ipeg alaposan bevásárolt. Faggatom, mit főz, hogyan készíti, és mondja, tyúkot vett a piacon, mert egy jó tyúkhúslevesre vágyik. És te is kiveszed belőle a húst, hogy valami második fogást készíts?-  kérdem.
Mire ő: egyszer, ezt csinálta egy barátnője is. Na, neki megmondta, „ha én veszem a húst, akkor az én tyúkom ki ne húzza a lábát az én levesemből!”
 
Anyám tyúkja kihúzta.
 
A tyúkpörkölt készítése, annyiban tért el a normál pörköltétől, hogy Édes elkészítette egy pörköltalapot:  
-          egy fej hagyma igen apróra vágva rákerült egy ek zsírra,
-          aztán ha megpirult rajta, Édes megszórta piros paprikával, meg is borsozta, köményt is adott hozzá – aztán átforgatott rajta egy kis paradicsompürét, beledobott egy kis paprikát (paprikacsumát),
-          felöntötte egy kis vízzel, és szép lassan forralgatta egy órányit legalább, ami elforrt, azt pótolgatta.
 
A levesből kivett, még nem teljesen puha húsdarabokat Édes beleforgatta a rotyogó pörköltalapba, és ebben párolta teljesen puhára. Nagyon fontos, hogy puha legyen – és ez annál időigényesebb, mennél öregebb volt a tyúkocska – de az is igaz, annál finomabb lesz a levese!!
A tyúkpörköltet asztalra tenni szép tálalással is lehet, kicsontozva a húst, apróra vágva, zselatinos pörköltével formába téve.
 
A tyúkpörköltból lett „Édes rizses húsa” is, ami kiadósabb volt, mert ugyanannyi húst apróra vágva sokkal arányosabban lehetett szétosztani az éhes szájak között.
 
S most miért főzöm gyakran? Mert mindannyian szeretjük az íze miatt, - és célunk is, hogy kevesebb húst együnk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr852527292
süti beállítások módosítása