Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.04.23. 18:21 mijemaja

Tökös lepcsánka azaz lepcsánka tökből

Címkék: tojás hagyma köret sült feltét kapor tök vegetáriánus liszt édestől aszódról #összes kenyér nélkül ehető

Dáviddal beszélgettünk, ők is nagy lepcsánka fogyasztók, de míg ők cukkiniből szeretik a legjobban, mi odahaza tökből készítettük leginkább, amikor nagy szezonja volt, és a tökfőzelékből már elegünk lett, s ez feltét is, önálló vacsorának is jó volt, s ma már azt mondom, fantasztikus köret húsok, halak mellé!!!

 

Hozzávalók: egy közepes nagyságú tök, 2 db tojás, ½ fej hagyma, liszt amennyit felvesz, só, bors, jó sok kapor.

 

A tököt meghámozom, lereszelem/legyalulom, sózom és állni hagyom.

10 perc múlva kinyomkodom.

Átteszem egy tiszta tálba, hozzáütöm a két tojást, összekeverem, majd a lisztet óvatosan beleszitálom a bal kezemmel, keverem a masszát a jobb kezemmel.

Így adagolok hozzá, folyamatosan kevergetve annyi lisztet, hogy sűrű masszát kapjak (olyant, mint a kemény nokedlitészta).

4-5 ek sima liszt után adok hozzá 4-6 ek réteslisztet, végül 1-2 ek búzadarát is.

Érdemes sietni, a tök folyton enged újabb vizet magából, de ha túl sok lisztet teszek hozzá, nyögvenyelős lesz a lepcsánka.

Apróra vágott kaporral és őrölt borssal ízesítem.

 

Serpenyőben bő olajat melegítek fel, a közepesnél valamennyivel melegebbre (sercegjen a beleszórt só).

Végül a tökös masszát vizes evőkanállal ebbe a forró olajba szaggatom bele, villával lelapogatom / ellapítom, és mindkét oldalát arany barnára sütöm.

Kapros fokhagymás tejföllel érdemes enni  - kóstoljátok csak meg vele!

(Csak annyit mondok: Dávid tudja.)

 

 

Tökös lepcsánka tepsiben sütve

 

Annyi az egész, hogy nem vacakolok a sütéssel serpenyőben, kanalanként, hanem a masszát egy kiolajozott kis jénaiba öntöm. (Legalább 1 ujjnyi vastag legyen! Különben nagyon vékony, száraz, papírszerű lesz…)

 

Előmelegített tepsiben 25-30 perc alatt megpirítom.

Felkockázva tálalom.

Nagyon szép feltétnek!

 

Reggelire, vacsorára egy jó kis fokhagymás tejföllel, kapros joghurttal - netán kis zöldsalátával igazi fogyókúrás, kenyér nélkül ehető étek!!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr644468916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása