Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.26. 16:58 mijemaja

Sárkánygyümölcs gyümölcssaláták díszének

Címkék: gyümölcs egzotikus #összes sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcsöt (más néven dragon fruit-ot, avagy a pitayát) előbb láttuk úgy, hogy nem is tudtuk, mi az.. Egy szállodában volt a gyümölcstálon díszítésül ilyen fehér valami sok fekete pöttyel: nem tudtuk eldönteni, tényleg ehető? Igazi? (simán elhittem volna, hogy valami fröccsöntött dísz, annyira valószerűtlen volt az általunk ismert gyümölcsökhöz képest a kinézete és az állaga is).
Aztán simán a TESCO-ban megláttam ezt a hihetetlen színű és formájú gyümölcsöt. Most már tudom, hogy mások is meghökkentek rajta, bibircsókos, viaszos külseje, bizarr formája miatt egyenesen sárkánytojásokhoz hasonlították, innen a neve. (Keleten úgy vélték, ezt a gyümölcsöt a sárkányok teremtették…). Ha lett volna gránát akkortájt, talán sárkánygránátnak vélik.
Ez az extra külsejű gyümölcs egy mezei és igénytelen kaktusz termése. Azt olvastam, hogy a kaktusznak nagy fehér virága van, de csak éjszaka virágzik, emiatt „holdvirágnak” és az „éjszaka királynőjének” is hívják.
Mivel éjjel a méhecskék nem molyolnak, ezért molylepkék és denevérek porozgatják. Sok fajtája van, jellemzően van a piros és a sárga héjú, a rózsaszín és a fehér bélű, de magocskás mind.
Az mondják róla, kivi ízű, sárgadinnye ízű – de egyik sem, olyan, mint a licsi: cukros víz ízű – aztán egyszer csak rákaphatunk a gyengécske, fura ízére.
Nagyon egészségesnek tartják – ugye, a sárkányok hatása- csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet.
 
Ráadásul rostokban, antioxidánsokban gazdag, teli van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, telítetlen zsírsavakkal, a szabad gyököket egyenesen irtja.
Meg kell pucolni, de nagyon könnyen ki is kanalazható, érdemes jégkrémmel elkeverni, és így tálalni (a magocskáitól nagyon mutatós így a jégkrém!!!!) – gyümölcssalátákban rendkívül mutatós, egzotikus.
S még a TESCO-ban is drága… ám vendégváráskor gyümölcssalátába téve a háziasszonyok gyönyörűsége, ahogy a vendégek csak bámulják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr144547783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása