A szokásos módon elkészítem a főtt krumpli - kolbász-főtt tojás rakott klasszikusát, aztán ha nincs tejfölöm, vagy éppen apátok miatt nem akarom használni, akkor is kell valami, ami szaftot visz ebbe a magában elég száraz ételegyüttesbe, és jellemzően két választásom van:
- egy sajtos besamel, amivel leöntöm a végén,
- vagy maradék felhasználásként pörköltes sajtos besamel, vagyis egy kis sajtos-lisztes-tejes pörköltet használok szaftosító és fedőízesítésként.
Hozzávalók a szokásosak, vagyis fejenként:
- két szem krumpli
- 1-2 főtt tojás
- Pár karika kolbász.
- Só, bors, esetleg egy kis zöldfűszer
- Némi morzsa, alul megszórni a jénait vagy tepsit
- Maradék pörkölt, 2 ek liszt, diónyi vaj, 1,5-
A.) Elkészítése a hagyományos módon indul:
A krumplit megfőzöm sós vízben,és nagyon vékonyra felkarikázom.
A tojásokat is keményre főzöm, és szintúgy vékonyra karikázom tojásszeletelővel.
A lángolt kolbászt kicsit fagyasztom, így könnyebb aztán felkarikáznom vékonyra.
A tepsit/jénait /sütőtálat megszórom zsemlemorzsával, és elkezdem a rakosgatást:
- A vékony krumpliszeletek enyhe átfedéssel (mint a zsindely vagy mint a halpikkelyek),
- Tojáskarikát teszek a krumplikra
- Megszórom a kolbászkákkal
- és a végén krumplival befedem. Eddig a megszokott módszer volt!
B.) Jön rá a besamel:
A vajat megolvasztom, a liszttel megszórom, rózsaszínre pirítom, felöntöm a tejjel, és simára keverem. (Habverővel könnyebb!)
Ebbe a masszába beleszórom a sajtokat – és ha beleolvadt, leöntöm vele a rakott krumplit – nagyon finom! (minél több a sajt, annál finomabb, bőven lehet többféle is.
A sajtos masszába belekeverem a maradék pörköltet összeaprózva, (darálva még jobb!! Erre is jó a darált húsos pörkölt…). Aztán ezzel öntöm le a rakott krumplit.
C.) És hagyományosan megsütöm:
Meleg sütőben 40-60 perc alatt megpirítom.