Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.10. 18:02 mijemaja

Rakott krumpli sajtos besamellel vagy pörkölttel

Címkék: tojás krumpli sajt egytálétel főétel kolbász vaj

rak01.JPG

rak02.JPGA szokásos módon elkészítem a főtt krumpli - kolbász-főtt tojás rakott klasszikusát, aztán ha nincs tejfölöm, vagy éppen apátok miatt nem akarom használni, akkor is kell valami, ami szaftot visz ebbe a magában elég száraz ételegyüttesbe, és jellemzően két választásom van:

- egy sajtos besamel, amivel leöntöm a végén,

- vagy maradék felhasználásként pörköltes sajtos besamel, vagyis egy kis sajtos-lisztes-tejes pörköltet használok szaftosító és fedőízesítésként. 

Hozzávalók a szokásosak, vagyis fejenként:

- két szem krumpli

- 1-2 főtt tojás

- Pár karika kolbász.

- Só, bors, esetleg egy kis zöldfűszer

rak03.JPG- Némi morzsa, alul megszórni a jénait vagy tepsit

- Maradék pörkölt, 2 ek liszt, diónyi vaj, 1,5-2 dl tej, és valamilyen sajt (reszelt bármilyen vagy kenhető tejszínes, mascarpone, feta, de legalább 5 dkg)

 

A.) Elkészítése a hagyományos módon indul:

A krumplit megfőzöm sós vízben,és nagyon vékonyra felkarikázom.

A tojásokat is keményre főzöm, és szintúgy vékonyra karikázom  tojásszeletelővel.

A lángolt kolbászt kicsit      fagyasztom, így könnyebb aztán felkarikáznom vékonyra.

A tepsit/jénait /sütőtálat megszórom zsemlemorzsával, és elkezdem a      rakosgatást:

- A vékony krumpliszeletek enyhe átfedéssel (mint a zsindely vagy mint a halpikkelyek),

- Tojáskarikát teszek a krumplikra

- Megszórom a kolbászkákkal

- és a végén krumplival befedem. Eddig a megszokott módszer volt!

 

B.) Jön rá a besamel:

A vajat megolvasztom, a liszttel megszórom, rózsaszínre pirítom, felöntöm a tejjel, és simára keverem. (Habverővel könnyebb!)

Ebbe a masszába beleszórom a sajtokat – és ha beleolvadt, leöntöm vele a rakott krumplit – nagyon finom! (minél több a sajt, annál finomabb, bőven lehet többféle is.

A sajtos masszába belekeverem a maradék pörköltet összeaprózva, (darálva még jobb!! Erre is jó a darált húsos pörkölt…). Aztán ezzel öntöm le a rakott krumplit.

C.) És hagyományosan megsütöm:

Meleg sütőben 40-60 perc alatt megpirítom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr634642825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása