Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.14. 17:48 mijemaja

Bosnyák fazék azaz a bosanski lonac néven kóstolt bosnyák gulyás a horvát tengerpartról

Címkék: marhahús egytálétel főétel leveszöldség borjúhús birkahús Boszniából Horvátországból balkáni konyha

bosnyákfazék1.JPGbosnyákfazék2.JPG „Bosnyák csupor”, vagy „fazék”, „tál” néven – sőt, a magyarok kedvéért Primostenben magyarul: „bosnyák gulyás” néven – láttuk kiírva a horvát vendéglők kínálatában. Apátok eleinte ódzkodott tőle, de a sok "ici" (raznjici, cevapcici,plaskevici) után nekivágtunk egy kóstolónak. Amikor meglátta a tányéron, hogy egy gulyást kaptunk, a szívébe (gyomrába) zárta ezt a tartalmas egytálételt. Nem volt kérdés, hogy ilyet itthon is készítünk, ti se hagyjátok ki! De ne feledjétek: a bosnyák fazék = éppúgy sokféle arrafelé is, mint a gulyás mifelénk. Hol van benne padlizsán, hol nincs, hol marhából, hol borjúból és marhából, marhából és birkából... stb. főzik,. A zöldségek egyberakása se szentírás! 

Hozzávalók úgy alapként:

Borjú, marha és/vagy birkahús (elvégre mohamedán vallásúak a bosnyákok), én marhalábszárból készítem, de semmi hártyázás, csak kockázás! egy kis birka igen jó mellé!!!! - érdemes 1 kg-ból kiindulni, másnap még finomabb

Egy egész fej fokhagyma, 1-2 hagyma, (az egyik lilahagyma is lehet!), 1-2 színes és húsos paprika (nem baj, ha eltréő színűek, szebb a tányéron), 1-2  és paradicsom felkockázva (én 1-2 ek paradicsompürét sem sajnálok hozzá!)

Leveszöldség, legalább fehér és sárgarépa, de paszternák, zeller is jó bele, kevés káposzta, valamelyik városban igazi palócosan zöldbabbal is ettem már - vagyis ha van, belemehet, csak gazdagabb lesz tőle az íze! Padlizsánnal valahol bentebb ettem, talán Mosztár alatt - aki szereti, belekockázhatja sózás után.

Ha nem lustán készítem, kell egy kevés olaj - el ne feledjem.

bosnyákfazék3.JPGPár szem krumpli felkockázva (én fejenként egy krumplit legalább belevágok + 2 darabot a váratlan vendégnek)Fűszerek: só, csípős paprika, édespaprika, bors, borókabogyó, kevés szegfűszeg vagy szegfűbors.  Zöldfűszer is kell hozzá, leginkább petrezselyemzöld, zellerzöld egy csokor fele (a másik fele jó lesz a tálaláshoz!).

Csípős paprika: jóféle bogyiszlói, vagy hosszú, csípős zöldpaprika kell hozzá!

Ennyi belevalóhoz kell legalább másfél liter víz is, és ha nem vagyunk muszlimok, akkor 2-4 dl bor is jó bele

Savanyítva eszik - az asztalra kenyeret, tekfölt vagy joghurtot (kajmakot) és ecetet tesznek mellé, meg friss zöldfűszert.  

Cserépben készítik, s vagy nagy cserépben teszik az asztalra, vagy kisebb kerámia ibrikben, kis csuporban.

 

Elkészítése lustán:

1. A cserép aljára egy kis olajat öntök

2. A felkockázott húst és a felaprított zöldségféléket (krumpli kivételével) beleöntöm.

3. Fűszerezem: sózom, borsot szórok rá, meghintem egy késhegynyi szegfűborssal, szegfűszeggel, beleszórok egy pár szem egész borsot, opcionálisan borókabogyót (legjobb fűszertojásban, apátok nem szereti, ha ráharap mondjuk egy borókabogyóra a gulyásban), zöldfűszert vágok bele.

3. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Ha van bor, akkor itt a helye annak is! Én nem ecetezem, csak a tálaláskor!

4. Félórát-órát kicsi tűzön lefedve párolom 180-200 fokon.

5. Aztán leveszem a fedelét, hozzáadom a krumplit, és besűrítem a levét gyöngyöző forralgatással.

A cserépedényt be tudom tenni a sütőbe – és ott kényelmesebb sütögetni, forralgatni, mert nem kap oda, márpedig a hagyma miatt odakaphat ha elég sokáig sűrítem. A bosnyák csupor sűrűsége nem egységes, ettük gulyásleves sűrűséggel, de vendéglőben hoztak már pörköltszerű szafttal is belőle, így is jó volt, úgy is.  Ha eltekintünk a bor bosnyák tilalmától, akkor borral még finomabb.

Elfeledtem majdnem megírni, milyen a nem lusta elkészítése ennek az ételnek.

Hát, az olajon meg kell pirítani a hagymát, aztán a fokhagymát mellé rakni, s jöhet a húskocka. Ha már barnára pirítottam, fűszerezem, és úgy öntöm a cserépedénybe. Rárakom a zöldségeket- és innen megy tovább ugyanúgy.

Az előnye, hogy összeforgatva a forró olajon a húskockákat, azok bezárják az ízeket, jobbízű a bosnyák fazékban a hús.. Ám a lusta változatnál: nem használok olajat (egészségesebb!!), és kevesebb a mosogatnivaló, miközben úgy jobbízű a leves, hogy nem rosszabb ízű a hús. - Én ezt a módszert javaslom nektek is.

Már sokszor konstatáltam, hogy ami alig nem is jelentős különbség, mennyire más ízeket eredményez a fazékban: a szegfűszegtől-e, a sütőtől, cserépedénytől – kár ezen töprengeni, főzni kell s megenni, mert finom a csípős bosnyák gulyás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr854656723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása