Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.08.09. 12:01 mijemaja

Stájer azaz osztrák krumpli saláta Judithkától melé rántott csirke jár áfonyamártással és madársalátával

Címkék: saláta krumpli köret krumplisaláta előétel osztrák konyha snidling #összes Címkék Judithkától Ausztriából

krumplisalátastájer1.JPG

Ígéretemhez híven akkor küldöm, azokat a recipéket, amiket Osztrákiában gyűjtöttem, be! Első körben a krumpli salátásat - írta nekem Judtihka Ausztriából hazaérve.

Nagyon tetszik és finom is, hogy amikor tálaljuk, madársalátát adunk hozzá, amit eglocsolunk kevés tökmag olajjal, rántott csirke mellé, áfonya lekvárral isteni finom! A felső fotón az a krumplisaláta van, amit  én készítettem, innen hiányzik az áfonya, de tök fincsi lett! Az alsó két fotó az eredeti stajerisse cuccos!

Elkészítése:

1 kg krumplit megfőzünk sós vízben, ( lehetőség szerint héjában, új krumplit, mert Éva Stájerországban kint élő és ott dolgozó tesója, Edit szerint abból a legfinomabb), ez  kb. 20 perc

Amíg a krumpli fő, addig összeállítjuk a többi hozzávalót:

1. A hagymaságokat: újhagyma egy jó csokor, ( lehet öreg lilahagyma is, de akár vöröshagyma), és snidling bőven, felaprítva, majd lesózzuk, egy tálba tesszük.

2 Az öntetet: egy púpos evőkanál mustár, két kanál olaj( oliva, tökmag, vagy napraforgó, de ott Éva tesója szerint a krumplisalátához  általánosságban tökmagolajat használnak az osztrákok, nekünk biztosan szokni kell még), ecet kb 1 dl, cukor ízlés szerint, bors, ezt jól összekeverjük, és ráöntjük a hagymára, majd összekeverjük.

Ha a krumpli megfőtt, amilyen melegen csak meg bírjuk hámozni, meghámozzuk, feldaraboljuk, karika, kocka, ki, hogy szereti, és hozzákeverjük a hagymához. Most jön a csavar: majd erre a hagymás-mustáros öntetes krumplira még kábé 2dl húslevest öntünk, ez lehet igazi húsleves, vagy leveskockából készült. jól összeforgatjuk, és betesszük a hűtőbe, legalább fél napra. akkor jól összeérik.

Ja!

Azt is tanultam, hogy a rántott csirkét nem elég besózni, hanem legalább fél napra bepácolják joghurtba, kipróbáltam, tényleg puhább lesz a hús, hamarabb sül át!  Mindig tanul az ember!  J.

Hozzávalókat összefoglalom: 

1 kg újkrumplihoz 1 lilahagyma, egy csokor zöldhagyma,  egy nagy csokor snidling,  egy púpos evőkanál mustár, két kanál olaj( oliva, tökmag, vagy napraforgóolaj), 1 dl borecet, őrölt bors,só és cukor ízlés szerint.

judithkastájer1.JPGEzen a képen Hallstadtban: Éva, lánya Dóri, Én, Éva nővére Edit éppen pózolunk. J

Szóval ezt kaptam fotóstól, receptestől Judithkától. Nézzétek meg az őszinte nevetését a fotón, érezzétek meg az életörömöt a stájer krumplisaláta leírásában! Hinnétek, hogy két- lassan három éve rosszindulatú, pitbullosan szövetszétrágós daganata volt a mellében?   Az ember lánya átesik az ablatión, (melleltávolításon), a kemón, a sugárkezelésen, és ha élni akar élni is fog, bizonyság rá Judithka életöröme…

Egy konyhai megjegyzés: mióta rábeszéltetek, hogy apátok bajor gyökerei miatt nézzünk szét Bajorországban, ott ettem, és azóta próbálkozom a bajor virslisaláta itthoni elkészítésével. Ennek a stájer krumplisalátás receptnek nagyon örülök, nálunk is otthonra lel majd ez az étek!!

Megjegyzem, Judithka szólt, hogy olyan zsemlegombócot evett Osztrákiában, mint még sosem, és valajhol Tirolban szakácskodik egy barátnője férje, megszerezte tőle a gombóc receptjét, és én is megkapom. Zsemle, sok tojás és semmi liszt - mondta, ettől lesz olyan repülős, hogy csuda!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr614703334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása