Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.02.07. 00:59 mijemaja

Linbrunn chardonnay kóstolása lazacos borkorcsolyával vagyis borfalatkával

Címkék: chardonnay halak borkóstoló sajt fehérbor borkorcsolya előétel füstölt lazac #összes Villányból füstölt lazac saláta

villányi chardonnay linbrunn lazac borkorcsolyával.JPGElmesélem, mit találtam ki üdvözlő falatnak az első pohárka chardonnay mellé a következő borskóstolónkra!! Finomat. Próbagyártás volt, hogy amit kitaláltam tényleg jó-e. Épp jött keresztapátok. Mondom neki: Amíg előkészítem neked a vacsorádat, kapsz előételt.

- Előételt??!! –hökkent meg.

- Persze, ezek a kis falatok ugyan borkorcsolyák, de mert bort nem kapsz, hát előételek.

Nézegeti: - Ez mi? gyűszű?

Hm. Elismerem, ezek pálinkás poharak. Laci ránéz a kezére, jó nagy tenyerére, aztán a pohárkákra:

- Van valami, amivel ki lehet szedni?

Van, kávéskanálnak hívják. - odaadtam.

Csend.

- Hát, ez kurva jó volt.

Íme a lazacos borkorcsolya, azaz a chardonnay borfalatka, amit így megdícsért Laci

borkorcsolya lazac.JPGHozzávalók 6 kis pohárkába: egyetlen levél jégsaláta, 2x1 ek tejföl, 1 ek mascarpone, gyufásdoboznyi kecskesajt (marad belőle!), egyetlen darab füstölt lazac szeletecske, pár levél rucola, egyetlen miniparadicsom. (Mindenből marad, azt hammm! Bekapjuk egyetlen kis pirítóssal.). A póréhagyma kihagyható, de volt itthon, és nagyon jól passzolt!

Fűszerek: só, oregano, friss vagy fagyasztott zöldfűszer pl. fagyasztott medvehagyma, friss petrezselyemzöld

Elmondanám, ez nemzetiszínű, piros-fehér –zöld.

Összeállítása:

Alulra a pohár aljára a zöld réteg a zöldsaláta. Ehhez kis jégsalátát miszlikbe vágok. Icipicire aprított paradicsomkockát teszek mellé, só és oregano, zöldfűszerként pl. medvehagyma.

A következő fehér réteg elkészítése két tételben: Egy réteg: tejföl és póréhagyma karika, kis sóval elkeverve.

Az igazi fehér rétegem a sajtos krém. Krémsajt kell alapként, pl. mascarpone. Hozzá egy kis darab más sajt, én magyar kecskesajtot morzsoltam bele, s egy-két teáskanál tejföllel elkevertem. Medvehagymát aprítottam bele (fagyasztott volt idehaza, december van), elkevertem. Kis fehér borsot törtem bele, sót nem igényelt.

A felső kis réteg a piros: Az egész tetejére kicsi füstölt lazac csík.

Egy mini paradicsom kocka.

Dísz: Egyetlen levél rucola.

Kész!!

Most még számolnom kell, mert egy-egy falatkához kevés kell, de kérdés, mennyiért hozom ki, ha 10 főre akár több falatkát készítek a borkóstolásokra? 

Bizony, borkóstoltatásokra készülök.

S most a recept mellé egy kis mese a borkóstolásról.

Nem tudom, más borász hogy van vele, hogy mit érez, amikor megtisztelik azzal, hogy megveszik a borát – számomra mindig valami hihetetlen öröm. Tudom persze, hogy jó a borunk, hiszen annyi sokat dolgozunk érte – de egészen más azt érezni, látni, tapasztalni, hogy ezt más, külső ember is észreveszi, akár egy minősítésen, teszten, borversenyen, akár egy rendezvényen, a vinotékában vagy egy borkóstolón,  – hát az valami hihetetlen jó érzés!

A borkóstolásnak van valami személyes jellege:  vendégül látjuk azt, aki megtisztel bennünket a látogatásával.

Szülőfalumban, szülőházamban a vendégnek kijárt a tisztelet és az odafigyelő vendéglátás. Le kellett ültetni (el ne vigye az álmunkat). Meg kellett etetni, megosztva vele mindazt, ami adódott (ha eszik veled, az adósod, már nem átkoz meg, nem ront meg, nem varázsol el, nem viheti el a lelked - az én őseim igen praktikusan gondolkodtak), részben ezen alapul a palóc vendégszeretet, na meg azon, hogy a vendég híreket hoz, érdekességeket tudhat, szórakoztat, mesél a világról, szóval gazdagít. Már gyerekként azt tanultam meg, hogy a vendég öröm, s vendégül látni kötelezettség.

A borkóstolás vendéglátása persze azért más, egyszerre több rétegű:

  • az italok kóstoltatása (kínálása, bemutatása, tálalása)
  • az italokkal harmonizáló ételek tálalása a bor mellé
  • és az odafigyelő kínálás, a vendégre, az információ igényére, a szükségleteire egyaránt
  • befogadó környzete teremtésével.

Szerintem még egy pogácsás borkóstolás sem lehet csak egy pogácsa és egy bor egymásutánisága. Így aztán sokat töprengek a borkorcsolyákon. Ezzel ti jártok jól, kiemelten a keresztapátok, mert a kísérletezgetések sok érdekes kóstolót jelentenek, s ez élvezetes mindőnknek.

LinbrunnChardonnay Virgin 2011 bemutatása.

chardonnay szőlő Villány és Linbrunn chardonnay bor.JPGNe ijedjetek meg, egy kóstolón nem egészen úgy mesélek, mint most nektek. A chardonnay szőlő egy világfi lenne, (az egész világon ismerik és jó híre van!) - ha nem a szőlők királynőjének tartanák, világi nőnek meg nem mondhatom, mert annak egészen más értelme van, és máris lehet beszélni a nemek különbözőségéről. Szóval ez a szőlő királynő, ám ha az, akkor az Andersen mese Télkirálynője – a hűvös elegáns, szépséges királynő. Van kedvenc képem erről is, nemcsak a Bodza anyókáról (azt már a bodzateás szösszenetemben mutattam nektek!), ide is kellene tennem a szőlő képe mellé a boros pohár helyett.

A Villányi Borvidék kisharsányi területén van a Hajdús dűlő, ott szedtem sok szedret, faepret, zsályavirágot, ott van teli a szőlő között porcsinnal, s oda jönnek százával ősszel a seregélyek, s az én királynői chardonnay szőlőmre pályáznak. Szóval itt neveljük középmagas kordonon, rövid csapos prémium metszéssel, visszafogott tőketerheléssel ezeket a képen is látható tömött, fehér arany fürtöket. A Hajdús délnyugati fekvésű dűlő, reggeltől estig süti a nap, mint már említettem, oda repülnek elsőként a seregélyek is, tudják, hogy jó hely, jó szőlő…Végül alacsony tőketerhelés, préselés nélküli borkészítés eredménye, hogy egy-egy tőke terméséből alig több, mint fél liter bor készült.

Ha megnézitek a képen a szőlőt: ilyen egészséges, gyönyörű fürtöket szüreteltünk 2011.szeptember végén. Ezekből lett ez a gyönyörű bor!

Már meséltem nektek, a szőlőt, a mustot, a borokat kóstolgatni kell. A kész borokat is, ismerkedni kell velük, hagyni, hogy megszólítsanak, megnyíljanak, megmutassák, mit rejtenek? Brigi, amikor megkótolta, meghökkent, azt mondta, "olyan, mintha frissen kaszált széna illatát érezné..." A nemes borok nem simán borillatúak, a fajták gazdag illatát, aromáit is magukba rejtik, csak hát sokféle bor van minőségében is. 

Végül összegyűjtöttem a kóstoláson miket kaptam a bortól, és először ezt szerettem volna a hátcímkére írni:

LINBRUNN Chardonnay 2011

mintha a tavaszi virágillattól fűszeres szél

simítaná az orrunkat

és kortyolva beleharapnánk

áradó illat

citrusok

gyümölcsök zöld alma

tölgyfa árnyéka

távoli falvak melegének füstje

elegáns, finom savak ízgerincén

bomlanak ki a sokrétű ízek

rafinált

nagyon rafinált…

Ajánljuk csak úgy kóstolni, halakhoz,

fehér és rózsaszín húsokhoz

jó hidegen

Na, mit gondoltok, apátok elfogadta? Hát nem. Helyette ez lett belőle:

A chardonnay világfajta, és Villány nyugati lankáin otthonra talált, szőlőnk  megismételhetetlen első terméséből született ez az izgalmas szűzbor. Színe élénk, elegáns és gyönyörűen csillog, a koranyár zöldes aranyával örvendezteti szemünket. A tavaszi rét, zöld alma és a friss erdő áradó illata jellemzi.  Kellemes savak, fenyőfakéreg lágy aromája, zöldfűszerek, citrusok , a késői és halvány vaníliás árnyalatú gazdag ízvilág kényezteti  kóstolóját. Ez a száraz chardonnay az édes borok kedvelői számára is kellemes meglepetés lehet, ízei elhozzák a korai nyár cukormentes, gyönyörű édességét is.

Halakhoz, tenger gyümölcseihez, vegetáriánus fogásokhoz, akár érett sajtokhoz ajánljuk. Ideális fogyasztási hőmérséklet 10 C˚

Azt hiszem, ezekkel elmeséltem, mit is mondott nekem a bor 2012.kora tavaszán.

Mit mondott a borbírálóknak? A villányi borvidéken rendezett 2012.évi húshagyókeddi Nagyharsányi Borversenyen 217 bor közül a hatodik legmagasabb pontszámmal „Nagy Arany” minősítést nyert, aztán aranyat a siklósi és a villányi borversenyen is, a Magyarországi Németek Országos Borversenyén, a bogácsi Bükkaljai Nemzetközi Borfesztiválon is. Az etyeki Országos Chardonnay versenyen ugyan csak ezüstérmet kapott, de ott volt mellette a másik villányi chardonnay Günzertől szintén ezüsttel, s amikor a Günzer bora a Szegedi Borfesztiválon a „fesztivál bora” címet nyerte el, esküszöm nektek, megmelegedett a szívem, úgy éreztem, méltatlan volt ehhez a borhoz az ezüstérem, igazi aranybor a színében és belső értékeiben egyaránt.

Egy érdekesség. Nem kell azt mondani, hogy a bor aromája mindíg egyértelmű, amikor ezt a bort kóstolták a borbírák a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, a megmutatott borbírálati lapon a következő aromákat írta le 6 borszakértő:3-4-nél kettő is érezte, e többit külön -külön írták le. Citrom , birsalma, zöldalma, finom mineralitás, spárga, édeskömény, fű, pünkösdi rózsa, gyümölcsös, túlérett szőlő, őszibarack, trópusi gyümölcs, bors... Aztán a VinCE magazinban ezt írták róla ismét más borbírálók: "Illata kezdetben visszafogott, lassan nyíló. Ásványok, alma és határozott citrusos karakter..."  Hát gondoljátok csak el: nálam szakértőbbek, ezen a területen dolgoznak, többet és többfélét kóstolnak, és ugyanarról a borról hányféleképpen vélekednek?!

Ezért mondom néktek: amit a bor elmond nektek, azt csak nektek mondja el, egy jó bor megérdemli, hogy odafigyeljetek rá. Ennyit hát most a borról.

Legközelebb másikról írok, mert a borfalatkáimon komolyan dolgozom, a gyöngyöző rozéhoz keresek borkorcsolyát. Talán kanálkásat...

Ahogy sorra jönnek, majd bemutatom őket is, ne kallódjanak el ezek a falatka apróságok sem a családi konyhaasztalról.              

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr525066802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása