Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2015.02.15. 21:35 mijemaja

Narancsos méz készítése avagy méz narancs csíkokkal gasztroajándékba

Címkék: méz narancs narancshéj akácméz gasztroajándék selyemfű egyedi virágméz

narancsos_mez_1.PNGEz nem narancsméz! Csak narancs csíkocskákkal ízesített, gazdagított akácméz (selyemfűméz, hársméz). Ezt írtam a narancsméz ismertetése alá (idézem). Narancsos méz házilag (karácsonyi gasztroajándékba?!) Ez persze nem az olasz narancsméz, hiszen mezei magyar akácból, ámorból vagy selyemfűmézből készítem: leheletvékonyra szelt narancshéjakat keverek bele: több napig –cserélgetve a vizet!- beáztatom, cukorszirupban átfőzöm, megszárítom, cukormentes, de tartósított (szinte kandírozott) narancshéjat. Adok neki időt, 1-2 hét elég is ahhoz, hogy a méz tényleg finom narancsos legyen. Teába isteni!! – Szép üvegcsében készítve látványos, mutatós darab annak, aki értékeli a szépet és a finomat.

Kaptam egy kérdést: Anikó Kovács írta (2015. február 11. 22:58): Szia azt szeretném meg kérdezni hogy a mézbe menyi narancs csíkokat teszel bele és hogy a leve is kell és meddig kell ezt így hagyni, hogy hatása legyen. Köszike

narancsos_mez_keszitese_1.PNG

A válaszommal voltaképpen kompletté tettem a narancsos méz készítésének leírását, íme: Szia, Anikó!

Egy kis üvegecskébe (tán 250g méz) szerintem legalább egy nagy narancs héja kell, hogy látszódjék, de kettőt is elbír. (Szeretem megenni a mézes narancshéjat, ezért teszek bőven, de a vásáron először vett ilyen mézben talán ½ narancs háját rakta az eladó, de ettől több már kukachalmaznak látszik.)

1. A narancs héját úgy hámozom, hogy nagyon-nagyon vékony legyen, csak maga a sárga héja, a fehérjéből minél kevesebb legyen, attól tud keserű lenni. Utána vágom annyira kis vékonyka csíkokra, amennyire csak tudom.

2. Régebben áztattam pár napot főzés előtt, de kísérleteztem, és elég ha cukros vízben főzöm fél órányit. Ehhez egy narancs héjához mondjuk egy pohárnyi vízhez 1-2 ek cukrot adok, felforralom és beleszórom a narancshéjat. Legalább fél órát főzöm nagyon kis lángon, ennyi idő után már nem annyira keserű. Ha még ez is zavarna, akkor először (10 percig mondjuk) sima vízben főzöm, leöntöm a levét és utána teszem cukros vízbe fődögélni.

3. Leszűröm. (A főzőlé pl. édes rizs főzéséhez tökéletes, már csak azért is, hisz aztán ott narancs belseje is, és a narancsos tejberizs isteni finom, ). A leszűrt narancscsíkokat megszárítom, szépen kiteregetem, hagyom teljesen megszáradni. Ez nagyon fontos! Semmi nem áll el jól, ha nedves! Még a tartósító mézben sem, tehát a főzőlé, a narancs leve nem kell bele. (Az nagyon jó a narancsos rizshez.)

narancsos_mez_keszitese_2.PNG4. Ha száraz,már a narancs héja (de nem száradt ki pergamenre) – akkor beleszórom a kis üvegbe és felöntöm a mézzel. utána rögvest ehető, minden nap jobb. egy hét után már narancsos a méz íze. Pikáns, különleges.

Anikó! ugyanezt cukorszirupba főzött citromhéjjal is csinálhatod. Ha abba netán belereszelsz kis gyömbért is, akkor azt nem is kell sokáig hagynod, azonnal lehet és kell is enni – és ez egyrészt egészséges, másrészt – a legendák szerint – fogyaszt. Érdemes kipróbálni! De az nem áll el sokáig, én a hűtőben tartom addig is, míg elkanalazom. Napi 1-2 ek elég és segít az influenzás időken.

S a grapefruit levét is rendszeresen isszuk, kifacsarom, és a magokat mindig (!!) elrágcsálom. Keserű de nagyon egészséges. Ha rendszeresen iszom-rágom, nem leszek influenzás még ilyen fertőző időkben, országos járvány idején sem.

Szia! Maja

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr707178665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása