- legalább 2 karalábé (átlag 1-2/fő, ki mennyire szereti), legyen mondjuk 4 db
- jó sok kapor, (petrezselyemzöld is jó)
- só, kevéske bors
- egy nagyobb vöröshagyma
- pár szem paprikacsuma a maradékból vagy egy kisebb darab paprika
- 1 ek liszt a sűrítéshez
- és tej meg joghurt
Előkészítése:
- hagymát megpucolom, egyben hagyom
- karalábét megpucolom, jellemzően felkockázom
Elkészítése pirítással:
- Kevés kacsazsíron átforgatom az egybehagymát és a karalábé kockákat.
- Megszórom őket liszttel, megforgatom azzal is, fűszerezem,
- felöntöm annyi vízzel (levessel) ami épp ellepi.
- A kívánt puhaságúra párolom (szeretem, ha még egy kicsit roppan), a hagymát kidobom, és
- akkor tejjel lekevert joghurttal ízesítem, beleszórom a kaprot, összeforralom és tálalom.
Elkészítése simán főzéssel:
- Lábasba teszem a hagymát és a karalábét, felöntöm vízzel, ami éppen alatta van, hogy ellepje, - sózom , fűszerezem,
- Lefedve puhára párolom.
- Tejjel elkevert liszttel besűrítem, hozzákeverem a joghurtot és az egészet összeforralom.
- Jöhet bele a kapor, azzal kész is, tálalom
Édes így készítette!
- Édes a vöröshagymát egészen apróra vágta – és egy kevés zsiradékon megpirította szép aranyszínűre.
- Hozzáadta a karalábét kockázva vagy reszelve (!!), átforgatta,
- és jöhetett a klasszikus főzelék késztés: megszórta egy ek liszttel, átkeverte, fűszerezte és végül felöntötte vízzel.
- Puhára párolta, tejföllel átkeverte a végén, - és készen is volt.
Édes feltette főni az egészet, de nem hozzáfőzte a hagymát, hanem a végén készített egy hagymás lisztes rántást, világos rózsaszínűre pirította a lisztet, és az egésszel besűrítette a főzeléket.
Engem zavart benne a hagyma – de sokan szeretik így. Próbáltam megreszelni (de hulló könnyeim záporán át alig láttam a karalábécskámat), aztán turmixoltam.
Nekem kicsit túl intenzív volt benne a végén a hagymaíz.
Jobb szeretem a karalábét érvényesülni hagyni – szóval én nem így készítem, csak hébe-hóba mutatóba, mint ezen a képen is látszik.
A húsok sütése után maradó, nem égett finom szaftot általában nem hagyom veszni: mártást, ragulevest, tésztát, stb. – és főzeléket is készítek belőle.
Az összevágott karalábét rádobom a visszamaradó szaftra,
- megpirítom,
- megszórom liszttel,
- felöntöm vízzel, és puhára főzöm.
- A végén kevés tejes joghurttal sűrítem, összeforralom.
1. A kész karalábéfőzelékbe a habaráskor teszek 1 ek piros paprikát – ettől lesz piros.
A piros változathoz 1 ek kacsazsírt adok a piros paprikához, jobban oldódjon fel, és a kacsazsír valami titkos összetevő: nem lehet észrevenni, de különlegesen finom lesz tőle a főzelék!!!!
2. Úgy is készítem, hogyha pirítom a friss karalábét, akkor a liszt mellett a paprikával is megszórom.
Fontos!!
A képeken is láthatjátok, hogy a karalábé levélkéket – ha zsengék, frissek, akkor- beleaprítom a főzelékbe. Ti is tegyétek így, nagyon finom.
Néha egy-egy csípős paprikácska is kerülhet bele – finom úgy is, ha egy árnyalatnyi csípősség van benne.