Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.11. 12:39 mijemaja

Finomfőzelék és kukoricás finomfőzelék

Címkék: répa főzelék zöldborsó #összes

Szegény, hátrányos helyzetű finomfőzelék!

Olyan egyszerű, ízes, édeskés, üde, könnyed, önmagában elegendő étek. Mások mégse nagyon szeretik a finomfőzeléket. Keresztapátok pl. állítólag a katonaság alatt utálta meg, akárcsak apátok az iskolai menzákon, ahol kevés és agyonfőzött zöldség úszott a vastag rántásos főzelékben…
Én szeretem, mert a sárgarépa főzeléket követően ezt készítettem második ételemként gyerekkoromban, és amíg a répát a kutyák sem ették meg – a finomfőzelék elfogyott az asztalról is. Szóval ez az én sikertörténetemet reprezentálja. (Akkor tanultam meg egyébként, hogy a répa oda tud égni, nem is akárhogyan…)
Szerencsére ti is eszitek, de nem is olyat, mint a régi menzákon főztek...
Egy könnyű darab, mondhatni édeskés semmiség, nem is hizlal – szinte a semmiből, csak pár zöldség kell hozzá. Érdekes, hogy apátok azért sem szereti, mert túl édesnek találja a répa-borsó dupla édességét, - amire rá is segítek egy kanálka porcukorral vagy mézzel, de mi szeretjük.
 
Alapfinomfőzelék:
Három szín kell bele:
- A narancssárga: ehhez veszem a répákat (2-3 db-ot),
- a zöld: ezért kell bele a zöldborsó
- a fehér: szükséges fehér répa, de helyette vagy mellette elfér karalábé is.
 
Elkészítése:
 
1. A megtisztított zöldségeket felaprítom kicsire és közel egyformára. (A borsót megfelelő méretűnek teremtette a Jóisten, azt elfogadom magában…)
 
2. A zöldségeket átpirítom egy kevés zsiradékon, ha lehet vajon, (no nem „vajon átpirítom?” székelyesen, hanem igazi, sűrű vajat használok hozzá, vaj jellegű készítmények nem jók hozzá).
Megszórom liszttel, felengedem vízzel vagy csontlével, főzök bele egy hagymát, egy-két paprikacsumát, egy ek paradicsomlé is belefér.
 
3. Puhára főzöm és behabarom kevés tejes liszttel. A legvégén beleszórok egy csomó petrezselyemzöldet.
 
4. Ha mirelitborsóm van, akkor azt a vége felé főzöm csak bele!
 
Variációk:
-          1-2 burgonya kerülhet hozzá
-          Néhány karfiolrózsa
-          Mostanság néhány brokkolivirág is belekerül
-          Néha kukoricát is belekeverek, mint pl. a képen. (A végén, a zöldborsóval teszem hozzá, elvégre a konzervkukorica már magában is fogyasztható!)
 
Elkészítése mirelitből is egyszerű:
A hozzávalókat egy lábasba öntöm, felöntöm annyi vízzel /húslével/ zöldséglével, amennyi ellepi.
Teszem bele a szokásos hagymát, paprikadarabot, sózom és az egészet puhára párolom.
Amikor minden megfőtt – behabarom, ha van friss zöldfűszer, azzal ízesítem, különösen a petrezselyemzöld jó hozzá! - és kész is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr192074013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása