Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.11. 13:15 mijemaja

Rizottó

Címkék: vacsora köret rizs #összes

Gyerekkorotokban ettétek a rizst (olcsó és kiadós köret volt), aztán –talán túl sokszor került az asztalra?- nem fogyott, csak a krumpli, pedig abból még többet is ettünk a rizsnél.

Aztán jöttek az indiai éttermek, és visszajöhetett a rizs, csak kellően tarkán és fűszeresen kellett tálalnom.
Eljött a rizottók aranykora! Van ugyan külön olasz rizottó rizs, más rizs is jó hozzá.
 
A zöldségek fajtája szerint általam készített:
-          Sárgarépás, vagy fehér répás, esetleg vegyes fehér és sárgarépás
-          Bármilyen más zöldséges: sütőtökös, zellerkockás, padlizsános, paprikás, hagymás, főtt/sült kukoricás, zöldbabos stb.
-          vegyes zöldséges
-          Gombás
-          Tojásos zöldséges rizottó
 
A készítéshez használt lé alapján a főzés történhet:
-          Sós vízzel,
-          zöldséglével
-          vagy húslevessel (nem kell mondanom, ezzel a legjobb)
 
A hozzákevert zöldségek állaga szerint:
 
-          Főtt zöldséges (levesben főtt zöldség maradék felhasználásával),
 
-          sült zöldséges (megsütöm a zöldségeket kevés zsiradékon, és úgy keverem a főtt rizshez – könnyű kitalálni, így szeretem a legjobban, és ha grillen sültek, hát úgy még inkább szeretem)
 
-          vagy velepárolódott zöldséges rizottókat készítek (ekkor a rizs és a zöldség elkeverve, és a rizzsel együtt főzöm az egészet készre.
 
A lényeg: főtt rizs és puha zöldség összekeverve, és még kicsit együtt párolva (pl. a sütőben) és tálalva: magában is finom, nem is kell hozzá húsos feltét!
 
Zsiradékon átforgatott rizsből és zöldségből készült rizottó
Magas falú öntöttvas serpenyőben érdemes elkészíteni!
Átforgatom a zsiradékon a hagymát, a zöldségeket, rádobom a rizst, átpirítom, és felöntöm a szükséges mennyiségű (alapjáraton a rizs térfogatának kétszerese) vízzel. (Lányok, ne feledjétek el: levessel finomabb!!)
Felforralom, pár percig kevergetem, aztán elzárom a tüzet, és lefedve 20 percig pihentetem, saját gőzében párolom a rizst.
 
Tojásos rizs zöldpetrezselyemmel répával
A kínaiaktól tanultam meg a reggeli tojásrántotta maradványok beemelését az ebédbe: nagyon összevágva frissen keverem bele tálalás előtt a főtt rizsbe.
Persze nemcsak a tojásdarabkák kerülnek bele!
Hozzákeverek:
- a színe és az illata miatt is petrezselyemzöldet, frissen aprítva
- kevés főtt répát, kockázva vagy reszelve
Az így kapott szép színes rizs (fehérben sárga zöld és narancssárga színek tarkasága) szép is, jó is, el is fogy az asztalunkról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr572074109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása