Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.18. 10:28 mijemaja

Húsvéti bárány provence-i fűszerkeverékkel és rozmaringgal

Címkék: bárány fokhagyma főétel fűszerkeverék #összes

A bárányhúst letisztítom.

Mindig agyontisztogatom a birkát és a bárányt, lehártyázom teljesen, mert a faggyú ízét nem nagyon szeretem. A család férfitagjait nem nagyon zavarja, a leányok meg nem is eszik, szóval önmagamért babrálom a birkát is, bárányt is.
 
Kedvenc receptem azon alapszik, hogy a bárány szereti a fokhagymát, a rozmaringot és a provence-i fűszerkeveréket.
A bárányhúst befokhagymázom, be is irdalom, meg is tűzdelem. Ha ez utóbbit mégsem, akkor Banduláné módszerével a durva sót elkeverem sok fokhagymával, és alaposan bedörzsölöm vele a húst. A bevagdalásokba jó mélyen bele nyomkodom, had áradjon majd a húsban a fokhagyma fenséges íze.
 
A húst beszórom a fűszerkeverékkel, ráteszek néhány ág rozmaringot is, szép szimmetrikusan.
Aztán előveszem a fokhagymás olíva olajos kis üvegemet, és meglocsolom vele a bárányt, hagyom kiborulni a jó sok fokhagyma gerezdet is az olaj mellé.
Hozzá locsolok egy kis bort, elvégre a húsvéthoz a bor is hozzátartozik, aztán lefedem a sütőt, és alacsony hőfokon jó sokáig párolom. 2-3 óra múlva, ha már szinte szétmállik a hús, akkor leveszem a fedelet és megpirítom egy fél óra alatt a húst.
Erre mondtam azt, hogy mi odahaza konfitáltunk  (hűtőszekrény híján nagyon át kellett sütni a húst), és gyakran készítem így a húsokat.
 
Ha a bárány kész, és kikapcsolom a sütőt, akkor azonnal kiszedem az olajból, nehogy megszívja magát, és zsírosabb legyen a hús.
Az ott maradó olajat elteszem: felhasználom más sütésekhez, az olíva ugyanis ezt az alacsony hőfokot jól bírja.
 
Gyakran mártást készítek belőle a hús mellé:  
-          egy kis liszttel és tejszínnel besűrítem
-          húslevessel és étkezési keményítővel sűrítem be
-          tojássárgájával sűrítem be
-          juhtúrót keverek bele sűrítésül és ízesítésül
-          fetasajtot keverek el benne azon forrón, hogy meg is olvadjon
-          zöldfűszerekkel, kaporral, snidlinggel, mentával stb. fűszerezem. A mentát ritkán használom, inkább édességek mellé teszem, de a bárány pont szereti!!!
-          Belevágok kapribogyót (nagyon szeretem a kapribogyós mártást, teszek kaprit a körözöttbe, a töltött húsokba, salátákra, krémekbe…)
-          Zöldségpép, almapép, répapép, birspép is mehet a pecsenyelébe sűrítésül, ízesítésül.
-          Ha egy kis vajat keverek el benne, az selymesebbé teszi az ízeket, nem véletlenül olyan finomak a vajmártások!!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr442090911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása