Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.18. 10:48 mijemaja

Krumpligombóc levesbetétként

Címkék: tojás krumpli gombóc levesbetét liszt édestől aszódról #összes

Édes egyszerű leveséhez volt ez készítve, ketten ettük leginkább: én és Jóskasógor.

Hozzávalók:
-          2-3 szem krumpli
-          Annyi liszt, amennyit felvett
-          Egy tojás
-          Só, bors
 
Édes megfőzte a krumplit héjában, gyorsan megpucolta, áttörte, és egy tojással, annyi liszttel, amit felvett, jól összedolgozta.
 
Ezt a krumplis masszát sózta, borsozta.
Jómagam már itt keverek bele aprózott zöldeket: újhagyma zöldje, petrezselyemzöld pl. isteni bele!
Zöldséglevesbe főzte – de persze húsleves is jöhetett volna, ha telik rá.
Édes lisztes deszkán rudakat formált, vizes késsel vágott belőle darabokat, s vagy így, vagy kézzel gömbölyítve főzte meg a gombócokat.
Másik formálás: ha a masszából kivett darabokból formált kézzel meglehetősen nagy (3-5 cm-es) gombócokat formált a masszából, és a lobogó levesbe belefőzte őket.
 
Szokott csipetnyi, langyos tejben megfuttatott élesztőt is belekeverni a masszába, és akkor elkészülés után pihentette egy fél órát. Ha így formázott belőle gombócot, akkor könnyedebb, „repülősebb” lett a gombóc, de én a gancásabbat jobban preferáltattam.
 
Lobogó zöldségelvesbe, húslevesbe kell a gombócokat kifőzni. Amikor a gombócok feljöttek a tetejére, Édes adott nekik takarékon gyöngyözve pár percet, kivett egyet, kistányéron félbevágta őket, megnézte, egyenletesen átfőttek-e, megkóstolta, rendben van-e, aztán kiszedte a gombócokat egy tálba. A tál aljára olvasztott zsírt, később olajat tett, abba forgatta bele a leszűrt gombócokat, ne ragadjanak össze.
 
Tálalása: leves magában, tányéron a gombóc, ki-ki tegyen annyit és olyan apróra vágva, ahogyan akarta, ízlés szerint meg lehetett szórni apróra vágott petrezselyem zölddel, és nagyapám ehhez mindig tett egy kis sós tejfölt is.
 
Ez egyébként a "gölödinyleves", erről szólt a nóta:

Az aszódi gölödiny, gölödiny

kidőlt a falu végin,

a végin.

Rice, rice, hopp, hopp, hopp...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr912090980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása