Igazán annyiféleképpen készíthető, hogy nehéz mindet elmondani.
A majonézes hússaláta összetevői általában:
Ami fontos:
- - húsféle (és ebben az a jó, hogy mindenféle maradék – illetve evesben főtt hús tökéletes hozzá!!!)
- - majonéz – esetleg hozzá tejföl, joghurt, kefir, tejszín
- - gyümölcsféle: alma, banán, kivi, avokádó
- - főtt zöldségféle: főtt krumpli, főtt leveszöldségek, borsó (mondtam, maradék felhasználásra tökéletes ez a hideg étel!!)
- - nyers zöldségek: répa, zeller, uborka, a sokféle, többszínű és eltérő ízű paprikák, és egyéb nyers zöldség.
- - Önállóan kiemelem a hagymákat: lila, fehér, vörös és zöld, hangsúlyosan fontos a snidling, mint metélőhagyma, és ugyancsak szuper a kevésbé ismert metélőfokhagyma is!!!!!!
- - Zöldfűszerek: (a snidlingen és a zöldhagyma zöldjén kívül) szinte bármi ehető zöld. A borsikafűtől kezdve a kapron és az oregánón, a petrezselyemzöldön át a zamatos turbolyáig bármi jöhet bele.
- - Egy kis savanyúság: ecetes uborka, kovászos uborka, citromlé, reszelt citromhéj, kevés almaecet, borecet, stb.
- Fűszerek: só, bors, mustár, kapribogyó, stb.
A zöldségek darabolása tetszőleges: szálkásra, kockára, nagyobb darabokra egyaránt lehet vágni – és ettől mindig kicsit más lesz az egész textúrája, szerkezete, színe, állaga, íze stb.
Maradék csirkehús csípős ecetes paradicsommal és almával
Íme egy példa, amit a fenti képeken mutatok nektek, és ami igen hamar elfogyott, tehát finom volt:
- levesben főtt csirkehús maradék
- reszelt nyers répa
- kockázott alma
- citromlé (rögtön az almakockákra, nehogy megbarnuljanak készítés közben!)
- egy csípős ecetes paradicsom igen-igen apróra vágva
- majonéz
- kevés tejföl lazítani, só, bors, és egy pici mustár