Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.22. 09:15 mijemaja

Aszalni szittya dolog azaz ősi magyar tartósító módszer

Címkék: gyümölcs tartósítás zöldségek befőzés aszalás #összes

Vélhetően valamennyi kemény konok kuruc keresztény felesége aszal odahaza, de én nem ezért aszalok, hanem mert

-          gazdaságos felhasználása a többlet zöldségnek, gyümölcsnek
-          mert így bio aszalványt állíthatok elő, és biztos az is, hogy bio,
-          de az is, hogy tudom, mit eszek, s mit adok nektek enni, vagyis: mindenből jót és egészségeset!
-          Az, hogy egészséges, külön hangsúlyozandó: hiszen az aszalással a nedvességet vonom ki az aszalványból, a hasznos anyagok jó része benne marad. Na jó, biztosan elbomlik a vitaminok jó része, de az ásványi anyagok, a rostok benne maradnak, gondoljatok csak az aszalt szilva emésztésre gyakorolt jótékony hatására!
-          Nincs benne tartósítószer, csak konzervált napfény, némi muslica meg ilyenek…
 
Elismerem, az aszalás nem épp a leggyorsabb módja a tartósításnak, sőt:
-          térigénye van,
-          kerülgetni kell, tehát kényelmetlen
-          időigényes
-          babramunka
 
Aszalni érdemes gyümölcsöket:
-          fügét, ha beérik a villányi szőlőben (a feslő két képen ezt mutatom nektek)
-          áfonyát (de abból sose marad fölösleg, ezért vennem kell, de ez van a fügék alatti képen – mert gyakran esszük, használjuk vadakhoz, erdei mártásokhoz, töltött-göngyölt húsokhoz, teákba)
-          Meggyet (no, az áfonya alatti képen saját az aszalt meggy, mert érett annyi a fán – kimagozva kell készíteni!)
-          szilvát (vele az a baj, hogy nekünk csak boldogasszony szilvafája van, aminek a termését nem érdemes aszalni, viszont állandó fogyasztója vagyok, ezért veszem)
-          almát (gondoljatok csak bele, hányféleképpen lehet kapni: szeletben, héjban, karikában, chips-ként, csokiba mártva…) – ám ha almát akartok aszalni, akkor a felvágott darabokat először citromos (citromsavas) vízbe kell tenni, abban áztatni, nehogy később megbarnuljanak!!
 
 
-          körtét (anno édes cukros vízben áztatta aszalás előtt, azt mondta, ha nem elég édes a gyümölcs, vagyis nem elég magas a cukortartalma, akkor hamarébb penészedik, és a józan paraszti ész gyakorlatiassága folytán kívülről segítették cukorral a biztosabb tartósítást a finom körtéknél!)
-          sárgabarackot (nagynénétek annak az emésztést serkentő hatására esküszik)
-          szilvát (szilvát Aszódi néni úgy aszalt, hogy előtte nem sima vízben mosta meg, hanem langyos, jól feloldott szódabikarbónás vízben, azt mondta, ez jó a penészesedése ellen)
 
Érdemes zöldséget is aszalni ősszel, amikor bőség van a piacon, és akkor télen itthonról is használhatjuk a nyáron eltettet (nekem a fagyasztás nem jött be):
-          paradicsomot
-          sárga és fehérrépát, paszternákot
-          paprikát,
-          gombát (!!!!!)
-          hagymát – ez utóbbiról csak tudom, de felénk annyi van, hogy fölösleges)
 
A paradicsom és a gomba a fontos ezekből!!
 
Szittya és miegyéb őseink persze aszaltak húst is, szárítottak halat is. (Emlékeztek a hanza múzeumházra? Mindenütt az aszalódó halak lógtak – volt is halszag az egész házban!)
 
Emlékszem, egyszer volt egy hírhedett (ámde furfangos!) hirdetés, hogy napelemes szárítót lehetett újságból rendelni.
Aki befizetett rá, kapott is egy dobozt, benne:
-          spárgát
-          ruhacsipesszel
 
Nem átverés, tényleg napenergiával működik a ruhaszárítás, nemdebár?
No, ilyen napenergiás működésű az igazi aszalás is:
-          régen direkt vékony, egymásba rakható kereteket készítettek fából, és rájuk tüll volt feszítve, vagy nagyon vékony vászonanyag.
-          Erre tették egymás mellé – vigyázva, össze se érjenek!- a gyümölcs és zöldségdarabokat. Egyszerre egynemű anyagot szárítottak, ha lehet, akkor teljesen egyforma vastagságúra vágva.
-          Jól szellőző helyre, és nem napra, hanem félárnyékos helyre tették („vegyül árny és fényfolt”, olyan helyre)
-          Vagy egymásra rakták, önhordó jelleggel a kereteket, vagy voltak aszalófák: tulajdonképpen olyan álló fadarabok, amelyekre rá lehetett csúsztatni ezeket a kereteket szépen sorban egymás fölé.
-          A bogaraktól tüllféle anyaggal borítással védték. Lógtak mindenféle légyfogók, molyfogó csíkok is a környékén, szokás volt ecetes cukrosvizes csalit is tenni a legyek ellen.
-          Amikor már teljesen kiszáradt az aszalvány, kettévágva/kettétörve nem volt benne semmi lé, akkor lett jó. Olyankor még a szobában is aszalgatták pár napig, szétterítve az ágyakon, polcokon. Nagyon fontos volt a stabil szárazság beállítása.
 
Sütőben régen akkor aszaltak, ha elment a nap, és ha nem teszik a sütőbe, akkor megromlik az egész: nyitott sütő biztosította a szellőzést, és alacsony hőfok az aszalódást.
Most már lehet kapni aszalógépeket, de mind a sütő, mind a gép elég sok energiát használ, ami drága és nem túl környezetbarát.
 
A tárolásnál is a száraz állapot biztosítása fontos: ha benedvesedik a szárított gyümölcs, akkor már be is penészedhet! Ezért kell száraz körülmények között, naptól védve és szellőztetve tárolni.
Mifelénk gyermekkoromban az aszalványokat
-          vászontasakokban, zsákokban, zacskókban tárolták elsősorban, felakasztva valahol a kamrában
-          Ancsi néni tárolta Érsekújvárott fedeles papírdobozokban, amiket kilyuggattak tűvel, szöggel
-          ha üvegbe tették el, akkor is kiszúrták a celofánt is pár helyen, ha csavaros tető került rá, azt is átverték kisebb szögekkel
A diószárítás is az aszalás egy formája: teknőben szárítottuk, aztán a padláson kiterítve száradt tovább, végül tasakokba tettük el.
 
 
 
Aszalt ételek további kezelése:
-          szárazon tartás (papírdobozban pl. a fügét
-          olajban elrakás: pl. az aszalt paradicsomot
-          borban elrakás: pl. az aszalt szilvát

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr542100194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása