Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.23. 10:32 mijemaja

Főtt tojás készítése és felhasználása

Címkék: reggeli tojás főtt tojás #összes

Ezekhez a képekhez nem kell sok szöveg, mint ahogy a főtt tojás készítéséhez sem.

A tojásokhoz – mint ahogy a legelső képen is látszik- nagyon kevés vizet használok, hogy minél erőteljesebb, teltebb legyen a főtt tojás íze.
Nyugodtan tegyetek egy kísérletet: egy kis lábaskába teljes vízbe (annyiba, ami ellepi) tegyétek bele a tojást, egy másokba "bokáig érőbe", vagyis kb. egy centis mélységű vízbe. Utána hűtsétek le, bontsátok ki és egymás mellett kóstoljátok meg a kettőt: nem egyezik az ízük!  - Amióta így készítem, apátok nem is sózza meg a tojást, azt mondja, teljesen kerek az íze!!!!!!!
Felteszem azt a kevéske vizet a lábasba. Ha forr, beleteszem a tojást, megvárom, míg felforr, és aztán ahogy bugyborék indul egységesen felfelé, lefedem az edényt, hogy a gőzben puhuljanak nekem a tojások, kicsit lecsökkentem a hőt, ne zubogjon, csak gyöngyözzön a forrdogáló víz (ne törje össze a tojásokat a víz mozgatása!) - és innentől másodpercre mérem az időt:
     -          Van a 4,5 perces tojásom, ennél a sárgájának a közepe még lágy
     -          a 7 perces, ami kemény
     -          és a 10 perces, a szuperkemény pl. a rakott krumplihoz, tojássalátákhoz.
 
Azt persze időnként megkukkolom, forr-e a víz, mert ha túlcsökkentem a hőmérsékletet, a fene megette a lágytojásokat, újtra indul a forrás és már csak kemény tojást tudok belőlük főzni!
A percre kész tojásokat azonnal nagyobb mennyiségű hideg vizet tartalmazó tálba szedem ki, így állítólag könnyebb leszedni a héjukat.
Mondják, akkor is könnyebb pucolni, ha a hideg vízbe tesszük a tojást, és úgy forraljuk fel. Kemény tojáshoz jó így, de a félkeményet így semmiképp nem tudom így elkészíteni.
 
Itt megint egy komoly családi véleményeltérés: Tamás a négyperces tojás híve, akkor a sárga közepe még folyik. Volt egy barátnőm, ő a hárommperces tojást ette kanállal, tényleg tojástartóba téve a tojást, épp csak kipöckölve a lyukat a tetején, sózta és kanalazta, a fehérje belseje is folyós volt némileg.
A Tamás-féle négyperces és az én négy és fél perces tojásomnál a tojástartóba tett tojás felét pucolom, és ehető, egyedül a belseje, illetve a tojássárga közepe folyik némiképp. Ezért kell tartó is, kanál is hozzá. A fél perc a tojássárga folyósságának a mennyiségét változtatja meg.
A tojásfőző készülék is szuper a pontos idő beállításával tökéletes a főtt tojás!!
 
Egyéb főtt tojások
 
Savanyú tojás
Ez felénk szokásos tót étel, a frissen főtt tojást megpucolom és ecetes fűszeres lében hagyma és miegymás mellett pácolom pár napot. Azt hiszem, erről már részletesen írtam nektek. Tartós, finom reggeli!
nagyon jó kiegészítője a marinált halaknak.
 
Füstöltlében, abalében főtt - általam fűszeresnek nevezett- tojás
Amíg a sima vízben főtt tojásnál alig van víz az edényben s a gőzben párolom meg a tojást, addíg az ízes levekben a tojásom nemhogy úszik, de szinte elmerül.
Ilyen a húsvéti, ünnepi sonkalében főtt tojás, de hasonló bármilyen füstöltlé, esetleg füstölttel készített bab, lencse, káposztaétel főzése is - kihangsúlyozom a SÓLET készítését!!!!- mert olyankor az edénybe rakok - perzse az étel tetejére) lesikált tojásokat, és hagyom benne teljesen keményre főződni.
Ott akár fél órát is főzöm.
Ettől olyan ízes a húsvéti tojás, ízes a sóletben főtt tojás (na az meg vagy három-négy órát fő nekem a sütőben kis tűznél, kényelmesen...).
 
én igyekszem nem elfeledni, nektek is érdemes odafigyelni majd, ha bármi füstöltet főzök (sonka, csülök, karaj, oldalas, tarja), annak a levében is mindig főzök – előtte alaposan lesikált héjú- tojást, mert ugye, az a finom ízű tojás nem csak húsvétkor jó, az biza bármikor finom reggelire…
 
 
A kaszinótojásról, a tojássalátákról – amihez főtt tojást használok- és a töltött tojásokról is külön írok nektek!
A savanyú és a fűszeres tojás is külön bekezdést érdemelt – feltétlenül készítsetek belőlük! Ízletesek és  különlegesek így a tojások, amiket az asztalunkra teszek... 
Főtt fürj tojásocskák
Tessék megnézni, milyen szépek!
Főzni = mint a tyúktojást, de 2,5-3 perc a félkemény, 5 perc már teljesen kemény fürjtojást eredményez.
 
Az ízük telt, erős, van aki nem is szereti. Díszítésnek extra!!!!!
Azt viszont senki sem vitatja, hogy egészséges, nyersen is szokták kúraszerűen inni, testsúlytól függően 3-5 darabot naponta. (!!!ifjúkoromban komoly hívei voltak a fürjtojás kúrának!!)
Tojássalátához nagyon finom.
 
Muszáj két fürjképet is idetennem, szögi japánfürjet árul Ráczné a neten, ilyen szépek ezek a madárkák. Most 600-ért adnak egyet, de azért nem fogok fürjet tartani a kertben. (Pedig nemcsak a tojása ehető…)
 
 
 
 
 
Főtt tojások felhasználására néhány ötletem

 

Darált húsok töltelékébe aprítva beletenni

Egyben a Sefánia sültekbe:

  • darált húsgombóc közepébe a keményre főtt tojás, úgy sütni
  • darált húsforma (henger vagy őzgerinc) közepén végig a kemény tojás egymás után

Sonkát, csülköt tölteni: 

Sonkába a csont helyett töltve, úgy megsütve,

Ugyanez füstölt csülök elébb pácolva, aztán abalében főzve, csontja kivéve, csont helyébe a főtt tojás, összegöngyölve, és így megsütve

Salátákba:

Tojássalátaként: ecetes hagymával, citromos kapros olívaolajjal, majonézzel, almával, sajtkockácskákkal, sós uborkakarikákkal…

Zöld vagy vegyes saláták díszítéseként ráreszelni.

Halsalátákra is szeretem reszelni, vagy majonézes salátákat ezzel díszíteni.

Ugyanez csak szeletelve és emeletes főtt tojásként paradicsom, paprikakarikákkal, esetleg szardellával, tonhallal

Köretként:

Jutkaköret (átpirítva petrezselyemzöldjével a reszelt főtt tojás, - igen extra és pikáns így.

Főtt tojásos rizs (maradék 1-2 tojás tökéletes a rizs feldobódik tőle, hát még ha petrezselyemzöld vagy zöldborsó és pici pirított paprikakocka is kerül mellé!!!!)

 

Rakott krumpli ezer változata.

 

Töltött tojások:

Kaszinótojás,

Nyitott töltött tojások, (ezer féle, úgyis írtam már, sajtos, májkrémes, tonhalas, füstölt sprotnis, körözöttes, gombás, darált húsos...)

Ezek ünnepi változata:

  • húsvéti töltött sonkadarálékkal és mellé tejszínhabos torma,
  • Márton-napi töltött libamájkrémmel, mellé lilahagymalekvár… stb.

Rántott tojások:

simán paprikás borsos lisztbe hempergetve, liszt-tojás-morzsa, liszt-tojás-kukoricadara, sörtészta, bortészta, palacsinta tészta, főtt reszelt krumplis palacsinta tészta – ezek mind lehetőségek a tojás beleforgatására és aztán már csak ki kell sütni.

Sok munka, sok mosogatás, egyszer-egyszer csinálom, mert extra.

 

Egytál ételek a főtt tojással készített szegényes vagy vega tőtikék: imádom a sajtokkal, főtt tojással összekevert s ezzel töltött mángold, karalébé, karfiol vagy karalébá netán szőlő (kovászolt szőlő, savanyított szőlő) levelet, amiket lehet tejszínesen, kaprosan, paradicsomosan megsütni, megpárolni.

 

Ha eszembe jut még más főtt tojás felhasználás, leírom. Most ennyi. Az arab fekete tojásról is külön beszélgessünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr922103184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása