Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.23. 10:02 mijemaja

Kaszinótojások otthonról

Címkék: reggeli saláta tojás tejföl majonéz zöldborsó előétel főtt tojás leveszöldség #összes

Miután a kaszinótojás drága is, bizonytalan lehet az íze, az állaga, az eltarthatósága, szembe kellett néznem azzal a ténnyel, hogy kell kaszinótojást csinálni, ha enni akarok ilyet.

Akkor csinálom, ha igazi friss falusi tojást kapok, nagyon jóízű lesz tőle.
 
Mondjuk 9 tojással készítem, annyi fér el a tálamban 3x3 sorban.
 
Alap+tojás+öntet = kaszinótojás.
 
Francia saláta elkészítése:
Vegyes leveszöldség főve, feltétlenül teszek hozzá zöldborsót, kevés kockázott almát, uborkát, savanyú uborkát is, és ízesített majonézzel (só, mustár, citromlé, bors, porcukor) elkeverem.
 
Öntet elkészítése
Ehhez cirka 2 dl majonézt elkeverek 1 ek mustárral, egy fél doboz tejföllel, sózom, borsozom, kevés porcukorral (1/2 kk) selymesítem, és ízesítem. A zöldfűszerek közül jó hozzá a kakukkfű, borsika, bazsalikom, de a legjobban a metélőhagymát szeretem hozzá. – Ez lesz az öntet.
 
Tojások elkészítése:
A tojásokat 10perces keménységűre főzöm, rögtön hideg vízbe teszem, aztán remélem, hogy könnyű lesz pucolni.
 
A tojásokat elfelezem, kiveszem a sárgájukat egy tálkába, a fehérjéket elfektetem a francia saláta alapra.
A tojás sárgából krémet készítek: Elkeverem mindenfélével, fűszerezem, kiskanállal ráhalmozom a tojásfehérjékre.
 
A tojáskrém: legegyszerűbben, hiszen ez a valósi kaszinótojás: csak egy kevés majonéz, mustár, só, bors, tejföl, esetleg egy kis vaj.
- De lehet sajttal, tejföllel, zöldfűszerekkel, májkrémmel, piros paprikával, belekeverni aprózott zöldséget: paprikát, paradicsomot, tényleg bármit.
Zöldfűszerből elég egyfajta, javasolt sorrend: KAPOR, petrezselyemzöld, snidling, borsika, bazsalikom, de pl. nagyon jó friss majoránnával is! stb.
 
A megtöltött tojásokat leöntöm az elején részletezett, tejföllel hígított majonézzel.
 
 
Ráteszem a tál tetejét, hűtőbe teszem, és noha ehetnénk azonnal, másnapra lesz az igazi.
 
Azt hiszem, én szeretem a kaszinótojást töltött tojásként variálni.
Ha többféle színt csinálok, egy sorba rakom őket, hogy a tányéron félbe vágjam a tojást, akkor bukkanjon ki belőle a tarkaság, pl.
-          zöld töltelék sok aprózott petrezselyemzölddel, spenótlevélkével, netán zöld húsú paprikazúzalékkal ízesítve-színezve,
-          piros töltelék: aprózott piros kaliforniai paprikával, vagy piros paprikával színezve
-          tarka: kaliforniai piros paprika és sárga kukoricaszemek benne.
-          Hagymás lilahagyma kockákkal színesen és szagosan
-          Fokhagymás a bátor reggelizőknek
-          Májkrémes: akár májkrémből, akár csirkemáj maradékból (pörköltből, sültből, mind finom), de pl. kenőmájas is jó (bár jómagam a GLOBUS kihaló májkrémre esküszöm), és jó a májkrémeshez a hagymaaprólék, feldobja nagyon a tojásban.
-          Lecsós: egy –két ek lecsó a sárgájához, és ha csípős volt, még pikánsabb lesz tőle a tojás!
-          Lehet tormás is: a tojás sárgához tejföl, majonéz és egy kis ecetes torma megy ízesítőnek. Tudom, rendes reszelt torma kellene, de a Zsuzsa nővérem könnyeit nem feledem, taknya-nyála egybefolyt, amíg reszelte a tormát az aszódi udvarunkon, és akkor megfogadtam, hogyha nekem pénzem lesz, én készen veszem a tormát, és munkába állásom óta ehhez tartom is magam, szóval ecetes tormával ízesítem, de higgyétek el, finom így is! Szokatlan, pikáns. Aki eszi, elsőre el sem hiszi, mi kopogtat a nyelvén…
-          Túrós is lehet, de a juhtúró karakánabb hozzá, és ezt muszáj lazítani valamivel, és ez igényli a zöldfűszert, jobb tőle, pl. újhagyma zöldje? Ugye, milyen jól hangzik? Hát még, ha esszük, milyen finom együtt!
-          Vajjal is elkeverem néha
-          És a sajt is sokféle lehet: tejszínes krémsajt, mackósajt szétnyomva, reszelt bármilyen sajt, feta és társai, és hangsúlyoznám, milyen extra, ha van a tojások között márványsajtos töltetű, nagyon illik hozzá a lágy majonézes öntet.
 
Külön írom, hogy jobban kiugorjék a sonkák megjelenése a kaszinótojások környékén: lehet a tojás sárgához keverni, apró darabokat az öntetbe vagdalni, vagy vékony hosszú csíkokkal díszíteni, mellé tenni, beletekerve egy kis reszelt sajtos-tejfölt, lágyabb vajkrémet… 
Az a jó benne, hogy sose csinálom egyformán, hiszen mikor mi van a háznál – mégis mindig jó!
 
A tálban is díszíthető: uborkaszeletekkel, koktélparadicsom karikákkal, piros arany cseppekkel, krémes balzsamecet cseppentésekkel, stb. Ja, főtt kukorica szemekkel is, ha kevertem a töltelékbe.
Szép tálalni egy jégsaláta vagy sima saláta levélkén, mellé retek vagy uborka karikákkal, jómagamnak piros paradicsomokkal, szemnek is szép.
A Keresztapu friss sós kiflivel eszi, a lányok magában, mert úgy is sok benne a kalória, a párom sehogy, nem szereti.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr152103098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása