Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.06. 13:27 mijemaja

Karfiol leves

Címkék: leves karfiol leveszöldség #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

Hozzávalók:

-          egy szép fej karfiol
-          leveszöldség: Legalább 2-3 répa, 1 fehér répa, Persze egy kis zeller, egy kisebb darab karalábé, 1-2 kellevél is belefér, de nem mindig van.
-          egy fej hagyma
-          1-2 csuma paprika (persze egy kis paprika is jó, de ez az újrahasznosítás jellemző rám)
-          1-2 belevágott aljú paradicsom az íze miatt (általában egy keresztet vágok a paradicsom aljára, úgy dobom bele a levesbe, az ízek jobban kijönnek, de egyben marad, és a végén ez is kijön – ha krémleves lesz, abba viszont beleturmixolom.
-          sűrítéshez tejféle (tej/tejszín/tejföl), 1 ek liszt
-          Fűszerek: só, fehér bors, paprika, köménymag, 1-2 babérlevél
 
Ha csak simán főzöm:
  1. A karfiol kivételével valamennyi zöldséget lábasba teszem, felöntöm vízzel, sózom, és félig puhára főzöm.
  2. egy fej egész hagymát is teszek bele (nem szeretem a hagymás rántást, a zöldséglevesekbe belefőzöm inkább a hagymát, és a végén kirakom)
  3. Hozzáadom a rózsákra szedett karfiolt.
  4. Ha már puhán roppanós, akkor besűrítem:
-          kevés rózsaszín paprikás rántással és tejjel, 
-          vagy 1 dl-nyi tejes/tejfölös/ joghurtos-paprikás -1 ek lisztes habarással.
5.      Sózom, borsozom, jól összeforralom, a hagymát kidobom, a levest apróra vágott petrezselyem zölddel tálalom.
 
Ha pirítással készítem a levest:
  1. 1. Egy evőkanálka zsiradékon épp csak megfonnyasztom a reszelt (!) hagymát, (tudjátok, nem bírom a hagymadarabokat a levesben), aztán megpirítom a zöldségeket is a karfiol kihagyásával. Sózom, borsot őrlök rá, köménymag és babérlevél megy bele, és ha paprikásan akarom készíteni, akkor meg is paprikázom.
  2. Megszórom egy ek liszttel, felöntöm vízzel, majd hozzáadom a karfiol rózsákat is.
  3. Szépen puhára forralgatom.
  4. A végén beleöntöm a joghurtot, vagy a dl tejcsit, és természetesen azzal is összeforralom. (Liszt nem kell, az belekerült szórással az elején!)
Fehér karfiolleves
Ha a tejszínnel habarom be a karfiollevest, és kihagyom a piros paprikát az ízesítésből, akkor szép fehér karfiollevest kapok.
 
 Külön részletesen leírom nektek: a "fehér karfiolleves sokféleképpen" vagy valami ilyesmi címmel.
 
 
 
 
 
Karfiollevesbe betétek:
-          a vége felé egy maréknyi rizst öntök a levesbe, mire a rántást összeforralom, addigra a rizs is megpirul.
-          Csipetkéhez való jó kemény tésztát készítek, és vagy csipetkét főzök a levesbe, vagy reszelt tésztát készítek, és azt teszem a levesbe.
 
Tálalás:
-          vagy épp egy kis tojást ráreszelve, (mint fentebb az egyik képen)
-          petrezselyemzölddel,
-          netán koriander zölddel megszórva…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr382133299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása