Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.30. 15:05 mijemaja

Füstölt szarvasnyelv elkészítése

Címkék: főétel párolt vadhús #összes szarvasnyelv

Fontos információ: a füstölt szarvasnyelv finom ételek alapja, ritka és drága, megbecsülendő kincs. Nyersen, füstölt állapotban nem ettem, én a füstölteket szeretem legalább megfőzni, esetleg utána még meg is sütni. Úgy készítem, ahogyan a marhanyelvet is.

Előtte viszont bepácolom mindkettőt: koriandermag, boróka, fokhagyma, bors, mindezt ecettel, kevés vízzel borral összeforralva.
 
 
Főtt-füstölt szarvasnyelv
 
Amikor a szarvasnyelvet megfőzöm, természetesen nem sima vízbe teszem fel, hanem a vízbe, a nyelv mellé rakok fűszereket, akár még zöldségdarabokat is: egy-egy répát, fehér répát, egy hagymácskát, borsot, borókát, mustármagot, akár még koriandert is.
 
A cél: finom, ízes legyen majd a nyelv, szaftosak maradjon, vagyis hogy a főzéssel ne csak elvegyek belőle, hanem adjak is.
 
A puhára főtt nyelvet kiveszem, a levét felhasználom: bármilyen füstölt ízt igénylő leveshez, főzelékhez.
Pl. lencsefőzelékhez – és akkor a felvágott nyelv jó feltétet is ad hozzá!!!
A vele főtt zöldségekből lehet majonézzel köretet varázsolni a nyelvnek.
 
A képeken keresztbe szeleteltem fel a nyelvet, de ha hosszában vágom fel (éles kés, hol vagy?), akkor nagyon elegánsan még tölteni is lehet, pl. füstölt sajtkrémmel.
Ha összetekerem gyűrűnek, (összetűzöm egy fogpiszkálóval pl.), és megtöltöm joghurtos cukkinisalátával, almás céklasalátával – képzeljétek csak el, milyen szép és milyen finom kis hideg étek sikeredik belőle!
 
Főtt-füstölt szarvasnyelv átpirítva
Ha a főtt nyelvet átpirítom, az is nagyon finom lesz: érdemes feltétnek adni menyecskebabos főzelékhez, répás krumplipüréhez, petrezselymes vajas újkrumplihoz…
 
Füstölt szarvasnyelv vadasan
Nagyon finom a szarvasnyelv vadasan. Ugyanúgy készítem, mint a vadasokat:
 
  1. elkészítem a vadas alapját:
      -          szalonnazsíron (ha nincs, más zsiradék is megteszi) megpirítom a hagymát
      -          rádobom a reszelt sárga – és fehér répát,
      -          elkeverem, átpirítom
      -          középen üres helyre szórok egy ek cukrot és karamellizálom
 
belerakom a füstölt szarvasnyelvet: jól elkeverem, sózom és borsozom, babérlevelet dobok mellé.
 
  1. felöntöm vízzel (levessel, fehér borral) – és puhára párolom 
  1. A levéből a szarvasnyelvet kiveszem, a babérlevélkéket kidobom, majd a sűrű zöldséges levet összeturmixolom.
  1. Tálaláskor a vadas mártást a nyelv köré öntöm. Jó mellé köretnek
      -          sós, főtt krumpli,
      -          zsemlegombóc, burgonyagombóc, knédli
      -          burgonyafánk, krokett
      -          nokedli és egyéb galuskák
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr102334748
süti beállítások módosítása