Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.10.14. 13:16 mijemaja

Tejszínes gombás tészta spenóttal és zöldségekkel

Címkék: spenót hagyma gomba köret tejszín tészta tejföl főétel liszt #összes

Ez egy igazi serpenyős tészta.

Azért készítek egyre többször ilyet, mert szert tettem egy szuper serpenyőre, és mert kedves lánykáim, ti egyre gyakrabban kértek húsmentes étket, és érdekes módon egyre többször gombát.
 
Ez finom vega kajákközé tartozik – könnyen emészthető. Brigi szerint a párja készít hasonlót, de ő besamellel borítja, és az – szerinte- elnyomja a gomba ízét. Itt átjön minden üdén, frissen, telibe találja a szájpadlásunkat…
 
Hozzávalók:
 
      -          egy kevéske gomba, a képen éppen laskagomba, a legjobb az erdei, isteni a vargánya, de ha csipetke van, akkor abból készítem.
 
      -          Zöldség: fehér répa felkarikázva, kockázva feltétlenül, nem árt egy sárga répa is belereszelve, egy kis póréhagyma, vagy zellerszál, tényleg, ami van, de a fehér répa fontos, önmagában is elég egy szál.
 
      -          maradék spenótpüré
      -          Fél fej aprócska hagyma
      -          Kb. 1 dl tejszín
      -          Egy kisebb maréknyi liszt
 
Elkészítése:
 
      -          serpenyőbe dobom a zöldségeket, és egy diónyi vajon, (1 ek-nyi olajon vagy zsíron) megpirítom őket.
 
      -          Ha a fehér répa barnul, cukrosodik, hozzáadom a gombacsíkokat, és ha nem engednének vizet, akkor egy kevés vizet aláöntök.
 
      -          Jól átkeverem, vagy öt percnyit párolom.
 
      -          Hozzákeverem a spenótmaradékot.
 
      -          Megszórom liszttel a zöldségeket, jól elkeverem, nehogy csomósodjon, és akkor öntöm rá a tejszínt.
 
      Összeforralom, és rögtön leveszem a tűzről a serpenyőt.
 
      -          Megszórhatom zöldfűszerekkel, de nem fontos, ha elég sok spenót maradt, ha nem, akkor nem árt egy kis zöld bele: oregano, majoránna, petrezselyem, stb.
      -          Beleteszem a tésztát – átkeverem, és tálalom.
      -          Díszítem zöldfélékkel, salátával, snidlinggel, azokat jó is megenni hozzá.
 
Juhtúrós gombás tészta
 
Ugyanígy készítem, mint fentebb, de kihagyom a zöldségek liszttel való beszórását, elvégre elég sűrűvé teszi a juhtúró is, amikor megolvad, és a tejszín előtt hozzákeverem a juhtúrót (személyenként egy ek legalább legyen!).
 
Forgatom, várom, hogy elolvadjon. (A serpenyő közepén olvad éppen – a képen megnézhetitek…)
Hozzáadom a tésztát, és jól átkeverem az egészet, ha már olvadt a túró, akkor öntöm fel egy kis tejszínnel, had legyen szaftosabb az egész.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr702371103
süti beállítások módosítása