Ha rövid vagyok, akkor azt mondom: készítek igen apróra vágott és teljesen lepirított gombát, és belekeverem a nokedli tésztába.
Vagy készítek simán lepirított, fűszeres gombát, turmixolom, és úgy keverem bele a galuskatésztába.
Hát, most akkor nézzük részletesebben, hátha itt kezditek, nem a nokedlinél.
Hozzávalók:
- 5 púpos ek liszthez adok egy tojást, (a tojást lehet szűkebben számolni)
- A végén egy-két ek búzadarát is adok, hogy könnyebb legyen majd a galuska!!!
- a családi létszámra tekintettel általában félkilónyi lisztből készítek galuskát
-
- 2-3 ek darát szórok hozzá, és tejföl meg víz
Elkészítése:
1. Elkészítem a nokedlit:
Közben adogatok hozzá vizet is, de nem sokat, 1 tojásra 2-3 ek-nyit, 1-2 ek tejfölt is adok bele.
A végén robotgéppel jól összedolgozom.- Idáig van a nokedli készítése.
A nokedli tésztát pihentetem fél órácskát.
2. Amíg a nokedli pihen és hidratálódnak benne a lisztszemcsék, elkészítem a gombát: kevés zsiradékon, sóval, borssal pár percig párolom, majd teljesen zsírjára pirítom.
- vagy így keverem bele a nokedli tésztába
- vagy összeturmixolom, és úgy keverem hozzá a nokedli tésztához
3. Kiszaggatom bő sós lobogó vízbe a nokedlit.
Tálalás.
Illik hozzá bármi, de olyan finom magában is, hogy egy kis sajttal is elég.
Jótanács: ha több liszttel keményebbre készítem a tésztáját, akkor evőkanállal lehet belőle levesbe gombás galuskát készíteni.