Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.13. 14:48 mijemaja

Rántott sajt

Címkék: sajt feltét főétel vegetáriánus előétel rántott #összes

Nagyon finom étel a rántott sajt, de sajna panírozással, kirántással készül, ezért ritka vendég nálunk. Trappista,   camember, gouda, mozzarella, anikó sajtból készítem általában. Tudjátok ez  az egyetlen vegetáriánus étel, amivel Tamást is jól lehet lakatni…

 
Az elkészítése egyszerű: tejbe áztatom a sajtszeleteket, letörlöm, panírozom liszt-tojás-morzsába, és forró zsiradékban kirántom.
Kicsit hosszabban:
 
Felszeletelem a sajtot tenyérnyi darabokra,  kb. centis vastagságúra, amennyire lehet, egyenletes felülettel. (Ehhez is érdemes 10 percre lehűteni a fagyasztóban a sajtot.)
 
Szoktam előtte tejbe (még gyakrabban fokhagymás tejbe, vagyis pár gerezd fokhagymát belenyomok a tejbe) áztatni. Aztán letörölgetem, és pár percre fagyasztóba teszem, hogy jobb legyen a tartása panír közben.
Panírozom: liszt-sós felvert tojás-morzsa, néha az elején duplázott liszt-tojással, hogy vastagabb legyen a panír, hátha nem folyik ki.
Ekkor a sorrend: liszt-tojás, liszt-tojás-morzsa.
A morzsa lehet tortillamorzsa, rozsoskenyér morzsa, szezámmagos morzsa, darált diós, darált mandulás morzsa is!
 
Nem muszáj, de a bepanírozott sajtszeleteket morzsával beszórt deszkára (tálra, tányérra, tálcára) téve berakom a hűtőbe. Ez a kis lehűtés ugyanis tapasztalatom szerint segít jobban egybetartani a sajtokat sütésnél.
 
A hűtőben dermesztett, - vagy épp a frissen - panírozott sajtokat közepesen forró de épp eléggé meleg! olajban pár perc alatt megsütöm, jó nagy sütőlapáttal fordítom, azt is azért, nehogy törjön és szakadjon, ki ne folyjon.
A meleg olaj fontos, mert ha nem elég meleg, akkor a panír megszívja magát olajjal, tocsogni fog benne a rántott sajt, ráadásul könnyebben sérül, és hamarébb kifolyik a sajt, ami aztán megég, kormol, a bunda jobban morzsálódik, a kis morzsaszemek is megégnek…stb.
Ha túl meleg az olaj, akkor a bunda úgy ahogy van, túlég, miközben a belsejében a sajt még kemény maradhat. A jó hőfok, amikor a só beleszórva serceg az olajban – ez indító meleg, aztán a sajtokat belerakva picit lejjebb veszem a tüzet.
 
A rántott sajt petrezselyemzölddel, majonézzel vagy tartárral, rizzsel a kedvencem. Sajna nem túl egészséges a panír, a rántva sütés. Sok a mosogatnivaló utána. Gyorsan elfogy. Hamar éhesek leszünk, nem túl gyomortelítő étel. Tényleg csak azért csinálom néha, mert olyan finom…
 
Tamás volt vega esküvőn, mert az ifjú pár azt mondta, nem akarják, hogy ez a boldog nap élőlények halálát hozza. (Hozzáteszem: sok növényt legyilkoltak hozzá…) Tamás 115 kg és 190cm magas, amikor meglátta a kihozott menüt, és rájött, hogy abban nincs olyan, ami elveri az éhét, bement a szakácshoz egy üres tányérral, és megkérte, „Nézz rám haver, ennem kell valamit…” – s kapott egy tányér rántott sajtot, amit aztán megvédett a többi éhes húsfalótól, és végig tudta táncolni az estét.
 
Rántott sajt töltve
Ráadásként idézem nektek Ibi, a nénikétek egyik rántott sajtos receptjét. A piros fedelű kézzel írott házi receptgyűjteményében találtam, íme a fotója:
rántott sajt töltve recept.JPG
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr574505937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása