Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.21. 21:45 mijemaja

Édes gulyáslevese avagy a répás zelleres lestyános aszódi gulyás

Címkék: egytál marhahús főétel főtt édestől aszódról #összes

Jómagam a marhából készült, „hús-hagyma-paprika-krumpli” nemes négyesfogatára esküdtem, de Édes a répa, fehér répa és köménymag részvételéhez jobban ragaszkodott, mint a marhahúshoz, sőt, mivel a disznó olcsóbb volt, (időnként magunk neveltük), leggyakrabban abból készítette. Aztán beláttam, így is jó-úgy is jó, de én mindig marhából készítem még az Édes gulyáslevesét is, elvégre a gulya az a marhacsorda, apátok pedig nagyon szereti a marhahúst, a gulyás is erőteljesebb ízű vele.
Fontos! A marhahúst bepácolom simán olajban a gulyáshoz is, sokkal finomabb úgy. (Ha őzgulyást készítek, ugyanígy csinálom.)
 
Hozzávalók:
-          legjobb a marha eleje, nyaka, fartájéka vagy lábszára, kb. ½ kg, felkockázva
-          1-2 fej vereshagyma aprózva
-          Egy adag leveszöldség (1-2 répa, 1-2 fehér répa, esetleg egy zeller, netán lestyángyökér, kelkáposzta, zöldbab, szárzeller – az is igen jó bele!)
-          só, bors, őrölt paprika, és Édes kedvéért pici köménymag, 1-2 babér, apátok kedvéért egy kis csípős paprika is
-          egy kis tej, 1 lapos ek liszt, Tamásnak 1-2 ek tejföl/tányér
Elkészítése:
  1. 1. Zsiradékon az aprózott, nagyon finomra vágott hagymát átpirítom. Átforgatom rajta a húst, megszórom a paprikával és a többi fűszerrel. Édes a köményt a hagyma előtt ezen a zsíron kipattogtatta, úgy főzte a gulyásba, de én őrölt köménymagot használok, mert szeretem a kömény ízét, ámde nem szeretem rágni a levesben a magjait.
 
  1. 2. Annyi vízzel öntöm fel, amennyi épp ellepi, adok hozzá egy húsos paprikát, 1-2 paradicsomot (vagy egy ek paradicsompürét, 1 ek paprikakrémet, vagy télen pár ek lecsót), és lefedve szép lassan párolom.
 
  1. Ha már majdnem puha, akkor dobom mellé a karikázott vagy kockázott leveszöldséget. A zeller igen jó hozzá, a szárzeller is, de a lestyángyökérrel is nagyon finom lesz!! Ha van kelkáposzta, belevágok laskára abból is, a zöldbab meg ugye igen szereti a gulyást.
 
  1. Hozzáadom a felkockázott krumplit is. Kóstolom, újra sózom (kell a krumplinak!), kicsi vizet adok hozzá, ezzel állítom be az általunk kívánt folyadékmennyiséget. Összeforralom kis tűznél vagy 10 percig, lefedem, elzárom a tüzet, és hagyom még fedő alatt magában párolódni.
 
  1. Édes a végén mindig behabarta egy kis tejfölben elkevert liszttel, összeforralta és tálalta, - a tányéron szórta meg aprózott zellerzölddel. Tamás azóta is plusz tejföllel eszi a gulyást...
 
  1. Én csak egy kis tejes liszttel / vagy egy kis barnarántással sűrítem, és - nem ment könnyen, se egyhamar, de-  a rászórt zellerzöldet megszerettettem veletek…
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr44530525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása