Hozzávalók
- ½ kg marhahús (én lábszárból szeretem, de felsál, fehér vagy feketepecsenye éppúgy jó, a szegyről, fartőről, az ököruszályról nem is beszélve)
- 2-3 csík füstölt szalonna,
- 2-3 vereshagyma, fél fej fokhagyma
- 2-3 szép nagy sárgarépa
- 1-2 fehér répa
- Ha van kellevél, abból bőven
- Húsos paprika 2-3, csípős paprika, ha a húsos nem csípős
- Egy marék gomba, jó, ha erdei, akár szárított is
- 1-2 ek paradicsompüré vagy 1-2 paradicsom
- 8 ek rizs
- Fűszerek: só, fekete bors, egy kevés friss zöld (kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld)
- Savanyítás: 2-3 ek borecet vagy almaecet, de legjobb egy citrom leve frissen
Előkészítem a marhahúst: miután egytálétel lesz, fontos számomra, hogy ne legyen zsíros, irtózom attól, ha ilyen mócsingra harapok. Tudom, vannak, akik pont ezt szeretik! De én nem szeretem, ezért alaposan megtisztítom a húst: lehártyázom, inaktól, mindentől megszabadítom, és így kockázom fel (mutatok is róla egy képet)
(Ilyenkor gyakran gondolok arra, hogy jó volna egy élesebb kés, de mert legalább olyan gyakran megvágom, mint megégetem a kezem, inkább hagyom ezt a kósza gondolatot…)
Szalonnazsíron jó készíteni, ezért kakastaréjra vágom a szalonnacsíkokat, serpenyőben kiolvasztom őket, kiszedem és félreteszem – jó lesz tányért díszíteni vele tálaláskor.
A szalonna zsírjában átpirítom a felkockázott marhahúst.
Ha nincs szalonnazsír, akkor egyszerűen csak berakom a fazékba a felkockázott marhahúst, ti észre sem veszitek a különbséget.
(Ez komoly. Nekem meg kevesebb munka, kevesebb mosogatnivaló.)
Sütőfazekat veszek elő (hőálló cserépfazekat), és belepakolok:
- kibélelem kelkáposzta levelekkel (nagyon finom benne! S apátok észre sem veszi - nem szereti a kelt, de ez az étel ízlik neki!)
- felvágom a hagymát, felaprózom a fokhagymát, rászórom a húsra
- jöhetnek a zöldségek felkarikázva, kockázva (répa, fehér répa), a később belekerülő paprika csumáját is belefőzöm (azt persze kirakom a végén tálalás előtt!)
- savanyítom az ecettel vagy citrommal (apátok citrommal jobban szereti)
- fűszerezem: só, bors, zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring) levélkék, petrezselyemzöld
- felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, (persze, ha van zöldséglé vagy húsleves, még jobb, de nem fontos, így is nagyon finom)
Lefedem a fazekat, és berakom a hideg sütőbe, bekapcsolom közepesre, kb. 150 fokon sütöm vagy másfél órát.
Kiveszem egy kis időre a fazekat, hogy hozzákeverjem a töbit:
- - egy maréknyi gombát (ecetes vízben átforrantom előbb pár szem bors, egy-két babér társaságában)
- - a paradicsomot, 1-2 babérlevelet,
- - a felkockázott zöld vagy piros, de húsos paprikát, ha az nem elég csípős (!!!!), akkor egy ek csípős paprikakrémet adok hozzá.
Személyenként 1-2 ek rizst számítok, azt is odakeverem a fazékban lévőkhöz.
A rizshez kell folyadék is, na meg a fazék elfőtt levét is pótolni kell. A gomba főzőleve erre a legjobb, hiszen fűszeres, jóízű, legalább a rizs 2x térfogata kell, ezért a hiányt vízzel is, borral is pótolhatom. Azt nézem, hogy a fazék tartalmát teljesen ellepje a lé - vagyis ússzon.
Újra lefedem a fazekat, visszateszem a sütőbe, és párolom még egy szűk órát.
Akkor jó, ha rizottós a jellege, vagyis pont kicsit gancás.
nagyon finom, kicsit a vadas és a zöldséges rizottó, a bácskai rizs között leledzik, de ettől egyedi és különleges. Nem mondom, hogy pont ilyet, de hasonlót ettünk a horvátoknál, kicsit bentebb, mint a turista-tengerpart...