Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.25. 20:25 mijemaja

Dalmát fazék ahogyan én készítem, avagy zöldséges gombás marharizottó

Címkék: gomba marhahús rizs egytálétel főétel chili marhalábszár leveszöldség #összes Horvátországból balkáni konyha

Hozzávalók
-          ½ kg marhahús (én lábszárból szeretem, de felsál, fehér vagy feketepecsenye éppúgy jó, a szegyről, fartőről, az ököruszályról nem is beszélve)
-          2-3 csík füstölt szalonna,
-          2-3 vereshagyma, fél fej fokhagyma
-          2-3 szép nagy sárgarépa
-          1-2 fehér répa
-          Ha van kellevél, abból bőven
-          Húsos paprika 2-3, csípős paprika, ha a húsos nem csípős
-          Egy marék gomba, jó, ha erdei, akár szárított is
-          1-2 ek paradicsompüré vagy 1-2 paradicsom
-          8 ek rizs
-          Fűszerek: só, fekete bors, egy kevés friss zöld (kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld)
-          Savanyítás: 2-3 ek borecet vagy almaecet, de legjobb egy citrom leve frissen
 
Előkészítem a marhahúst: miután egytálétel lesz, fontos számomra, hogy ne legyen zsíros, irtózom attól, ha ilyen mócsingra harapok. Tudom, vannak, akik pont ezt szeretik! De én nem szeretem, ezért alaposan megtisztítom a húst: lehártyázom, inaktól, mindentől megszabadítom, és így kockázom fel (mutatok is róla egy képet)
 
(Ilyenkor gyakran gondolok arra, hogy jó volna egy élesebb kés, de mert legalább olyan gyakran megvágom, mint megégetem a kezem, inkább hagyom ezt a kósza gondolatot…)
 
 
Szalonnazsíron jó készíteni, ezért kakastaréjra vágom a szalonnacsíkokat,  serpenyőben kiolvasztom őket, kiszedem és félreteszem – jó lesz tányért díszíteni vele tálaláskor.
A szalonna zsírjában átpirítom a felkockázott marhahúst.
Ha nincs szalonnazsír, akkor egyszerűen csak berakom a fazékba a felkockázott marhahúst, ti észre sem veszitek a különbséget.
(Ez komoly. Nekem meg kevesebb munka, kevesebb mosogatnivaló.)
 
Sütőfazekat veszek elő (hőálló cserépfazekat), és belepakolok:
-          kibélelem kelkáposzta levelekkel (nagyon finom benne! S apátok észre sem veszi - nem szereti a kelt, de ez az étel ízlik neki!)
-          felvágom a hagymát, felaprózom a fokhagymát, rászórom a húsra
-          jöhetnek a zöldségek felkarikázva, kockázva (répa, fehér répa), a később belekerülő paprika csumáját is belefőzöm (azt persze kirakom a végén tálalás előtt!)
-          savanyítom az ecettel vagy citrommal (apátok citrommal jobban szereti)
-          fűszerezem: só, bors, zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring) levélkék, petrezselyemzöld
-          felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, (persze, ha van zöldséglé vagy húsleves, még jobb, de nem fontos, így is nagyon finom)
 
Lefedem a fazekat, és berakom a hideg sütőbe, bekapcsolom közepesre, kb. 150 fokon sütöm vagy másfél órát.
 
Kiveszem egy kis időre a fazekat, hogy hozzákeverjem a töbit:
-        -  egy maréknyi gombát (ecetes vízben átforrantom előbb pár szem bors, egy-két babér társaságában)
-          - a paradicsomot, 1-2 babérlevelet,
-          - a felkockázott zöld vagy piros, de húsos paprikát, ha az nem elég csípős (!!!!), akkor egy ek csípős paprikakrémet adok hozzá.         
 
Személyenként 1-2 ek rizst számítok, azt is odakeverem a fazékban lévőkhöz.
A rizshez kell folyadék is, na meg a fazék elfőtt levét is pótolni kell. A gomba főzőleve erre a legjobb, hiszen fűszeres, jóízű, legalább a rizs 2x térfogata kell, ezért a hiányt vízzel is, borral is pótolhatom. Azt nézem, hogy a fazék tartalmát teljesen ellepje a lé - vagyis ússzon.
 
Újra lefedem a fazekat, visszateszem a sütőbe, és párolom még egy szűk órát.
 
Akkor jó, ha rizottós a jellege, vagyis pont kicsit gancás.
nagyon finom, kicsit a vadas és a zöldséges rizottó, a bácskai rizs között leledzik, de ettől egyedi és különleges. Nem mondom, hogy pont ilyet, de hasonlót ettünk a horvátoknál, kicsit bentebb, mint a turista-tengerpart...
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr804546508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása