Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.30. 19:16 mijemaja

Töltött káposzta apátoknak darált marhából és füstölt kolbásszal

Címkék: marhahús egytálétel főétel füstölt savanyúkáposzta #összes

Az én párolt káposztám darált marhahúsból, kevés töltelékkel, kisebb gombócokkal és nagyon sok káposztával készül, mert anno Édes sok darált disznólapockából, kevés rizzsel és –számomra- kevés káposztával készítette, Ibi is kevés káposztával készíti, (mindketten 1 kg húshoz vettek 1 kg savanyú káposztát),  s apátokkal mi nagyon sok plusz káposztával esszük. Tudjátok: probiotikum!!
 
Hozzávalói:
½ kg darált marhahúshoz
Fűszerek: ízlés szerint só, bors, egy ek piros paprika
Egy fej hagyma
Kevés zsiradék
Pár gerezd fokhagyma
1-2 tojás
Pár ek főtt rizs (vagy lehet egy tasaknyi előfőzött rizs)
Legalább 1 kg savanyú káposzta, de több is lehet, levével együtt!!!!!
Fél fej leveles káposzta (egy egészet veszek, és a fennmaradó leveleket vagy felaprítom, vagy megesszük reggelikhez)
Borsikafű (Csombor), kapor
Szalonnabőr, füstölt kolbász vagy más füstölt hús
2-3 dl paradicsomlé (vagy egy kis doboz konzerv paradicsompüré, hígítva)
rántáshoz 1 ek zsiradék, 1 ek liszt
 
Elkészítése:
 
A darált marhahúsból pörköltet készítek.
(Szeretem jól átpárolni-átsütni a húsokat, és mert a káposzta és marhahús főzési ideje nem egyezik, ezért előre puhítom a marhát a töltött káposztához.)
Ehhez egy fej hagymát és pár gerezd fokhagymát összenyomva megpirítok egy kis zsiradékon. Sózom, hozzáadom a füstöltet is. Megszórom sóval, fekete borssal, piros paprikával. Felöntöm kevés vízzel és félig puhára párolom.
Összekeverem a rizzsel, 1-2 tojással.
 
Töltelékhez variációk:
Néha szeretek 1-2 ek összevágott kapribogyót, vagy pár szem kicsire aprózott olajbogyót is hozzátenni.
Szoktam juhtúrót, kecskesajtot, fetasajtot hozzátenni – ilyenkor a sóval óvatosabban bánok.
Az egészet jól elkeverem, és a savanyú káposzta leveleket ezzel töltöm. Egy levélhez egy lapos ek töltelék kell, nem több!!
 
Egy nagy fazékba töltöm:
 
Alulra teszek egy réteg kimosott savanyú káposztát
Arra teszem a káposztalevelekbe göngyölt gombócokat
Ágasbogas, akár szárított borsikafüvet mindig teszek közéjük, (ha van kapor, az is elfér benne)
A füstölt is idekerül, de ha nincs füstölt hús, elegendő akár a szalonnabőr is
 
Addig folytatom, amíg el nem fogy a hozzávaló. A végére is káposzta kerül.
Vizet elkeverek paradicsomlével, mondjuk 2:1 arányban, és ezzel öntöm fel a káposztát.
2 óra alatt szép lassan összepárolom az egészet.
Paprikás rántást készítek, felöntöm vízzel, és hozzáadom a töltött káposztához.
Annyi leve legyen, hogy jusson a tányérokba, és csak annyira sűrű, hogy opálos legyen. Ehhez egy 3-4 literes fazéknyi adag sűrítésére elég 1 ek liszt, és annyi víz, hogy a töltött káposzták még ne ússzanak, de a legfelső réteget érje el a folyadék.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr894555744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása