Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.25. 19:54 mijemaja

Csirkemell balkonkertem zöld ízével vagyis sokféle zöldfűszerrel és mentás tejszínes mártással

Címkék: menta sült főétel csirkemell zöldfűszerek húsok #összes

balkonkertem1.JPG

Ez a recept most Katinka kedvéért kerül ide, és ha minden igaz, a fotókat ő készíti a távfőzéssel...Adtam neki egy üveggel a balkonkertem zöld ízének becézett fűszerszárítmányomból, és ő azzal készíti el ezt a csirkemellet.  A fűszercsebreimből a sok fűszert leszedem zölden, szárítom és összemorzsolom – az így kapott fűszerkeveréket hívom „balkonkertem zöld ízének”. A teraszon van kapor, kis zeller, sok oregano, bazsalikom, majoránna, tárkony, borsikafű, lestyán, kakukkfű, rozmaring és többféle zsálya, kis menta, amarint és a többi …

Ezekből szoktam frissen is vágni, de mindig több nől rajtuk, mint amit éppen felhasználok frissiben, és ha nem szedem le, csak elszárad majd az ősszel, vagy épp átmegy magba, mint pl. a bazsalikom is szokta.

Tehát leszedem őket, és ott a zöldfűszer keverék – kicsit hmeli szunyelis az egész. Nagyon jó 1-1 ek a töltött húsokhoz a töltelékbe, a húsmasszába, akár fasírtról, akár töltött képosztáról, töltött paprikáról van szó, jó a pörköltek gazdagításához is, a zöldséglevesekbe - miközben a cserepes fűszernövények hasznosítása révén - és egy kis többletmunkával- állítom elő.

S persze a fűszerkeverék igen jó a húsok pácolásához is - ebből egy kanálnyit keverek el 2-3 ek olajban – és ebben pácolom a csirkemelleket. Ha nincs ilyenetek, akkor sima vett száraz zöldfűszereket, bármit, ami van otthon össze lehet keverni - igen jó harmóniát alkotnak ám együtt! vagy vesztek a piacon pár csokrot (án is így szerzem a petrezselymet, zellert), és részben lefagyasztjátok, részben megszárítjátok őket s együtt összeporítjátok, ahogyan én is teszem.

A zöldfűszeres olajos pác szinte minden húshoz jó, de az egyébként jellegtelen csirkemellett kifejezetten feldobja, miközben a rásült fűszerkéreg a belső fehér hússal (majd a végén persze!) szemnek szép kontrasztot ad ám a tányéron!

zöldfűszerescsirke1.JPG

A bepácolt húsdarabokat jénaiba teszem – és leöntöm valami kis vízzel, ízesebb folyadékkal: fehér borral, húslevessel, tejjel, tejszínnel, aludttejjel, zöldséglevessel vagy akár paradicsomlével is. Jelen esetben a paradicsomlé nem jöhet szóba, mert a hús szaftjából mentás-tejszínes mártás készítése a cél, vagyis a paradicsom a pirosával elvenné a színek szépségét, szóval tabu. Javasoltam: 1 dl főzőtejszínhez adjatok 1-2 dl vizet -és ez épp elég az ízes gőzben párolódáshoz.

A zöldfűszeres-olajos és kevés vízzel leöntött húst lefedem, sütőben egy órát párolom saját gőzében 180-190 fokon, légkeveréssel, ha van.

Akkor leveszem a tetejét, és a hússzeleteket kicsit ropogósra sütöm.

Kiveszem őket az edényből, és egy kis lábaskát készítek a tűzhely mellé, mert abba öntöm a maradék szaftot.

Egy lapos ek lisztet (étkezési keményítőt is lehet) összekeverek 1-2 dl tejszínnel.

Összekeverem a maradék szafttal – és összerottyantom.

Akkor már csak az apróra vágott friss menta kell bele! – és táridáromhopphopphopp- lehet tálalni a húst a mártással.A menta mellé belevágok kis kaprot, petrezselyemzöldet, citromfüvet, mikor mi van friss zöld itthon - mert így cirmosabb a mártás, és a mentából tényleg elég pár ágacska, elég intenzív az íze!!!!!

Tálalás: Rizibizi, főtt rizs, sárga kurkumás rizs – mind illenek mellé.

zöldfűszerescsirke2.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr24677818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása