A Habanero paprika igen előkelő helyen áll a csípős paprikák élmezőnyében. Tamás azt mondta, már akkor is szappannal kell kezet mosni, ha megfogom.
Mostanában lehet ilyet kapni a tesco-ban, a „hapalenyo”, vagyis a japaleno na meg a rawit és egyéb kis hegyes csípős paprikák mellett, de persze überelve azok erősségét. Muszáj próbálgatnom a konyhában. Persze ha nincs ez a fajta, van más csípős, amit összevághatok, a Bosnyák téri piacon bőven lehet vásárolni... Ezeknek a csípőseknek sütve csökken az ereje – ehetővé válik, csípős marad, de élvezhető szinten, és az ételt is csak ízesen csípőssé teszi sütéssel.
Nézzük csak, mi kell a cajun fűszerkeverékhez
- 2 szelet lepényhalhoz 1 lapos ek édesnemes piros paprikát teszek egy tálkába,
- ½ -½ ek őrölt koriandert, fekete borsot, kakukkfüvet, oreganot
- ½ kk római köményt, pici őrölt zöld kardamom magot keverek hozzá,
- 1 lapos ek fokhagymapor is kerül bele
- Nem teszek bele őrölt erős paprikát, hiszen rákarikázom majd a csípős erős paprikát
- Végül az egészet összekeverem.
- A száraz fűszerekhez a bolti keverékbe hagymaport is tesznek, ilyen nekem ritkán van a konyhámban, kihagytam, de vastagon felkarikázott vereshagymát tettem a hal mellé sülni.
Ezzel a keverékkel átdörzsölöm a halszeleteket, rájuk pakolom a lehető legvékonyabbra szeletelt csípős paprikakarikákat is, aztán az egészet egy jénaiba teszem.
Mellé szórok zöldségeket:
- koktélparadicsomokat
- fehér répa csíkokat
- vereshagyma karikát
- uborkaszeleteket (cukkini, padlizsán is jó!)
Kevés olajjal leöntöm a halszeleteket, majd az előmelegített sütőben megsütöm őket 20-30 perc alatt, nagy tűznél.
A vele sült zöldségekkel megvan a köret- tálalhatom is - komplett ételként! kenyér nélkül...