Már mondtam nektek, ha lazac, akkor csak finoman ízesítsétek a finomságot. Ha nem az alapvető olaj-citrom-fokhagyma szentháromságát használom, akkor ilyen hozzáillő finomság a szalonnás spenót, vagy a cayun (cajun) netán a provenszi (provance-i) fűszerkeverék.
Ha ez utóbbival készítem el, akkor egyszerűen csak körbedörzsölöm a levendulás illatos fűszeres fűszerekkel (vagy a fűszerkeverékkel) a haldarabokat. Sózom is csak úgy felülről és picinyt, (a sok fűszer mellett nem hiányzik, és a sótalanabb étkezés vesebarát, egészséges).
Pár csepp citromlé az olajba s ezzel az olajjal leöntöm, átforgatom végül így sütöm meg a forró sütőben a halszeleteket, 15-20 perc alatt.
Úgy nagyjából provenszi fűszerkeverékem:
- rozmaring, levendulavirág és bazsalikom mindenképpen
- kakukkfű, oregánó, zsálya, majoránna, borsikafű, ami akad ezekből, de akár mind jöhet bele.
Fejenként 2 szelet lazacot számolva, kell minden fűszerből 1-1 tk, és akkor még kis illatos, roppanós fűszerkéreg is lesz a sült haldarabok tetején. Igen egyszerű, nagyon finom étel!
Én a visszamaradt olajba teszek pár gerezd összenyomott fokhagymát és fejenként egy-egy marék előpárolt spenótlevelet, átforgatom, kész is – hozzá kis főtt vagy sült krumpli és megvan a komplett köret.
Amikor azt látjátok, hogy szedem s szárítom a levendulavirágot egy kis friss levendula hajtással – hát ide, a provenszi fűszerkeverékbe gyűjtöm, mert halhoz, húshoz bármikor igen különleges ízt ad, egyszerűen és kevés munkával elkészíthetően!!!!
Lehet cifrábban is készíteni a lazacot, de a fokhagymás mellett ez a legjobb.