Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.14. 23:31 mijemaja

Tyúkhúr saláta és a tyúkhúr felhasználása, fogyasztása nálunk

Címkék: saláta vegetáriánus tyúkhúr zöldsaláta #összes

tyúkhúr salátának.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erről is beszélnünk kell, eszünk ám mi tyúkhúrt, leginkább  salátának.

Mi a tyúkhúr? Pici kis gyomnövény, apró, helyes levélkékkel, nedves helyen, árnyékban nő, most pl. ezeket a képeket egy fagyos tél végén, április elején készítettem róla, a cserépben nőtt a teraszunkon. A tyúkhúr íze kellemes, gyengéd, hihetetlenül finom, valami olyan, mint a tejes kukorica, olyasmi az íze, mint a zsenge fehérszőke kukoricahaj illata: édeskés, friss fűízű.

Ha tudnátok gyermekkoromban mennyit kellett szednem belőle! Imádták a tyúkok – nagyon szép sárgászöld lett tőle a tojásaik sárgája!-, és ha volt papagájunk (a mi időnkben sima hullámpapagáj), pintyünk, kanárink, akkor azoknak is szedtem. Még a Kalina mama és Ángyi is kérte, mert ők szárították, és kezelték a teájával a nyavalyáikat, ami akkor gyerekként nem igazán érdekelt… A spárgával összefogott tyúkhúrköteget felakasztotta Kalina mama a verendára, Ángyi a gangra, és ott a napos, szellős térben szárították meg. Ma már tudom, hogy a tyúkhúr tea mind a hólyag és vesegondokra, epére, epekőre, mind a reumás gondokra enyhítést ad. Sőt – a rossz koleszterint is csökkenti!

Akkoriban ha egy földműves búzafű levet préselt volna, hülyének nézik, ma meg már csillagászati ára van a búzalének, hát így lehet használni a tyúkhúrt is, ha kipréseli az ember, a leve nagyon jó ekcémára.

SALÁTA  

tyúkhúr 1.JPGNa de mi maradjunk a salátánál. Szedek a tyúkhúrból a teraszon, és simán bekeverem a zöldsalátába, ráteszem szendvicsek tetejére, Apátok, keresztapátok, ti is megeszitek. Miután a neve gyanús, sose hangoztatom, hogy az tyúkhúr a tányéron. Ha rákérdeztek, mi ez, mondom: a kukoricás ízű saláta! Apátok tudja, hogy a tyúkok ették (az ő gyermekkori udvarán is), és tartok tőle, hogy így nem szívesen enné, apai nagymamátok nem volt olyan fogékony a természet ízeire, mint Édes. (Apátok a porcsinkára is azt mondta, nem kér belőle, aztán stikában belekevertem, és jóízűen megette. )

TYÚKHÚR SALÁTA: nem tisztán adom, mert van egy érdekes íze- egyrészt az a kukoricahajas, másrészt ha többet esztek (próbáljatok egy evőkanálnyit betömni a szátokba!) - akkor bejön egy erőteljes földes-szénás íz. Apátokat ez zavarja, és lehet más ember is, akit zavar. Ellenben ha a tyúkhúrt kiegészítőnek adom, és teszek mellé más, erőteljesebb ámde jóízű valamit, pl. káposzta salátát, rucola hajtásokat, szójacsírát, lencsecsírát, karikázott lilahagymát, akár csorbóka (gyermekláncfű) levélkéketis,  szóval bármit, aminek magvan a maga elfogadott íze - akkor apátok megeszi.

Persze a tyúkhúrt nemcsak azért etetem veletek,

-   mert finom,

-   hanem mert a koleszterinre is hat – apátoknak ezért is adom mostanság, ahogy hajt valamelyik cserépben, ezért is cipelem vizespohárban Villányból. A tyúkhúr nem viseli el a szállítást, ha Villányban szedek a szőlőben, Pesten már nem lehet enni, - kivéve, ha vízbe teszem, úgy hozom. Vízben eláll, jól érzi magát napokig.

Egy saját tapasztalat. Apátoknak az ősszel nagyon, de nagyon magas volt a koleszterinje úgy, hogy a jókból meg alacsony volt. behoztam a tyúkhúrt jobban. Hát, ekkor derült ki, hogy töményebben nem szereti. Kísérleteztünk, rájöttünk, hogy pl. kovászolt zöldekhet, ecetes-hagymás krumplisalátához, mindenféle vegyes halas (tonhal, riomare, füstölt lazac stb.)salátába belekeverve simán megeszi a szükséges mennyiséget,

Most voltunk koleszterinszint ellenőrzésen, és Juhász doktor azt mondta, elcserélné vele a leleteit. Szóval OK.

Nem főzelék, hanem zöldfőzelék ízesítése 

Főzelékbe csak  akkor keverem, ha már kész és hűlt is keveset. Sőt, akkor is leginkább tálalásnál, díszítésnek. Melegtől összeesik, csúf lesz.

Tyúkhúr olaj 

Ha elég sok van, akkor egy kevés olajjal összeturmixolom, - salátaöntetre vagy ehető dísznek kiváló szépség a tányéron, egészség a gyomorban. Ha ezt az olajat bármilyen zöldségkrémlevesbe keverem, - tyúkhúrlevest kapok!!!!!

Tyúkhúr virága ehető

Ha már ehető virágokat eszünk mindenfélét, tudjatok róla, esszük a tyúkhr virágát is, azok a liliputi kis fehér virágok ehetőek,  de az ízük semleges, az apró kis kukoricás ízű levelek elnyomják, csak azt érezni.

Összegezve a felhasználást: salátába, főzelékbe, olajnak javaslom. Ne akarjátok másként készíteni, mert –ahogy mondtam- nyersen kell enni és inni is. Vagy teának, ha hólyagproblémátok lenne.

 Más. Kérdezték tőlem, hol lehet tyúkhúr teát kapni?

Gyógynövény üzletekben, Herbaházban, de megkérdem: a parkok, a rétek, a kertek - mind tele vannak ilyenkor áttelelt tyúkhúrral. Miért kell venni? A frissből is lehet leforrázva, áztatva teát készíteni, a Jóisten ajándéka és ingyen van....

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr874848771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása